31.12.2016 15:33
Charakteristika
Polyvinylpyrrolidon je světle žluté zahušťovadlo, stabilizátor, čiřící látka a má vlastnosti plnidla v tabletách. V ČR (celé EU) je používání látky k vybraným účelům povoleno. V USA je obdobné používání také povoleno.
Použití
Používá se ve stolních sladidlech,...
31.12.2016 15:30
Charakteristika
Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín...
31.12.2016 15:28
Charakteristika
Lysozym je přírodní antimikrobiální enzym, který se přirozeně vyskytuje v lidských slzách, slinách, sliznicích. Nachází se ve vaječných bílcích, živočišných tkáních. Rozpouští buněčné stěny bakterií.
Nežádoucí účinky
V některých studiích zabývajících se lidskými reakcemi na...
31.12.2016 15:25
Charakteristika
Invertasa je enzym vytvářený mikroorganismy Saccharomyces a Candida. Tento enzym převádí cukr na jednodušší cukry - glukózu a fruktózu. Tato směs dvou jednodušších cukrů je sladší než cukr obecně.
Použití
Používá se k výrobě cukrovinek, invertního cukru, různých sladkých polev a...
31.12.2016 14:49
Charakteristika
Jedná se o extrakt vnitřní sušené kůry stromu rostoucího v Jižní Americe, Quillaja saponaria. Používá se jako pěnidlo a jako emulgátor. Látka nemá zřejmou barvu ani chuť.
Použití
Látka se používá jako pěnidlo do nealkoholických nápojů (zázvorové pivo), do míchaných nápojů. Využívá...
31.12.2016 14:47
Charakteristika
Jedná se o cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a ve vyšších koncentracích v potravinách jako např. sojové omáčce, v sýru, ve víně či v pivu. V potravinách má funkci zvýrazňovače aroma, zvlhčovadla, náhradního sladidla, stabilizátoru, zahušťovadla,...
31.12.2016 14:44
Charakteristika
Xylitol je přírodní sladidlo, které je téměř stejně sladké jako sacharóza, s tím, že má pouze dvě třetiny kalorií. Má funkci nejen sladidla, ale i stabilizátoru, zvlhčovadla nebo plnidla v nízkokalorických potravinách. Na jazyku vytváří příjemný chladivý pocit (proto se používá ve...
31.12.2016 14:41
Charakteristika
Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení...
31.12.2016 14:36
Charakteristika
Jedná se o umělé sladidlo, které se komerčně vyskytuje pod názvem Twinsweet. Je přibližně 350 sladší než sacharóza. Má 0 kalorií a také glykemický index 0.
Použití
Používá se jako náhradní umělé sladidlo v podobě malých pilulek.
Nežádoucí účinky
Vzhledem v povaze výroby této...
31.12.2016 14:32
Charakteristika
Neotam je bílý krystalický prášek, rozpustný ve vodě. Stejně jako aspartam obsahuje kyselinu asparagovou, fynalalanin a methylester. Používá se jako umělé sladidlo, které je až 8000 krát sladší než sacharóza. Na rozdíl od ostatních umělých sladidel je tepelně stabilní (především,...