Vitamín C

Když začal dvojnásobný držitel Nobelovy ceny  Linus Pauling propagovat vitamin C  jako prevenci a léčbu téměř všech nemocí - od běžného nachlazení po rakovinu . Někteří Američané se stali skutečnými vyznavači tohoto tohoto vitaminu a užívali jej ve vysokých dávkách . Pauling tvrdil , že 1gram ( 1000mg) vitaminu C denně ochrání před běžným nachlazením . Tvrdil , že i když  už jste nachlazeni ,několik gramů vitaminu C denně vás vylečí .Můžete samozřejmě získávat  vitamin C ze stravy  konzumací spousty pomeranču a dalšího citrusového ovoce , jahod , melounů , rajčat , růžičkové kapusty , květáku , brokolice a špenátu. 

 

Historie vitaminu C 

Vitamin C se stal známým počátkem třicátých let minulého století , kdy jako první tento vitamin izoloval madarský vědec Albert Szent -Gyorgyi. Za svůj objev byl v roce 1937 oceněn Nobelovou cenou . Vitamin C byl identifikován jako látka obsažená v ovoci a v zelenině , která dokáže  chránit před kurdějemi a rovněž je léčit . Tato nemoc byla po staletí příčinou smrti tisíce námořníku , kteří měsíce dostávali stravu bez ovoce a zeleniny , tedy bez vitamínu C . Szent-Gyorgyi  nazval  nově objevenou látku kyselina askorbová . Dnes víme , že vitamin C je rozpustný ve vodě , tělo ho vstřebává trávícím ústrojím  a jeho přebytek si neukládá , ale vylučuje ho moči.

 

 

Co může udělat vitamin C pro vaše zdraví

1.

Podílí se na tvorbě kolagenu -důležitého proteinu v pojivých tkáních v těle 

2.

Podporuje hojení ran

3.

Napomáhá vstřebávání železa z trávicího ústrojí a tak snižuje riziko vzniku chudokrevnosti z nedostatku železa 

4.

Zásadním způsobem se podílí na tvorbě různých protilátek , které odolávají baktériím a virům , a tím udržuje zdravý imunitní systém

5.

Chrání tělo před volnými radikály a před škodami , které mohou v těle napáchat , včetně poškození kardiovaskulárního systému

 

Působí jako ochraný štít zdraví posilujícího oxidu dusnatého 

 

Lékařská věda mne přesvědčila o významu vitaminu C  pro zdravý kardiovaskulární systém  , ovšem v dávkách vyšších než 60mg denně pro dospělé doporučovaných  DDD . Existuje řadu důkazů  o tom , že vyšší přísun vitaminu C zlepšuje činnost  endotelu , snižuje krevní  tlak  a snižuje riziko srdečního onemocnění . Ano , je velice důležité , aby  vaše strava obsahovala hodně vitaminu C , ale doporučuji rovněž , abyste denně užívali také potravinový doplněk s vitaminem C.

 

Vitamin C
Kardiovaskulární systém 

500 mg potravinového doplnku s vitamínem C denně

Denní dávka 500 mg je bezpečná  jak z hlediska krátkodobého , tak  zhlediska několikaměsíčního nebo několikaletého užívání .

Jsou přírodní vitamíny účinější než syntetické?

Když si prohlížíte odělení vitaminů v obchodě se zdravou výživou , vidíte , že řada  výrobků je k dispozici v přírodní a syntetické formě. Možná vás budou více lákat ,,přírodní ''  tablety a kapsle , protože jste přesvědčeni , že  ,, přírodní ''  forma je lepší . Přírodní produkty ( neboli nutraceutika) jsou dražší . Jelikož jsou extrahovány z potravin a ne vyráběny v laboratoři  jako syntetické produkty , možná věříte tvrzení , že jsou zdravější . To však není pravda . Tvrzení o přírodních  vitamínech jsou přehnané , protože  mají přesně stejné chemické složení  jako syntetické produkty. Slovo ,,přírodní ''  možná zní lépe , ale  v těle fungují naprosto stejně jako  jejich syntetická varianta. Rozhodující je , že syntetické vitamíny jsou autentické . Z hlediska chemického  složení  jsou identické  s přírodními vitamíny a rovněž užitek , který přinášejí , je naprosto stejný . Vitamín C je vitamín C bez ohledu na to , zda je extrahován z pomeranče nebo z grepu , anebo uměle vyroben v továrně .Podobně také vitamin C ,, získaný  ze šípků ''  nenabízí  žádné  zvláštní přednosti . Ano , šípky neboli plody růže  jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C , ale kvalita vitaminu ze šípků  není  o nic lepší  než kvalita syntetického  produktu. Vlastně není neobvyklé , že některé  ,, šípkové vitaminy '' jsou převážně  syntetické .