Vitamín C
Když začal dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling propagovat vitamin C jako prevenci a léčbu téměř všech nemocí - od běžného nachlazení po rakovinu . Někteří Američané se stali skutečnými vyznavači tohoto tohoto vitaminu a užívali jej ve vysokých dávkách . Pauling tvrdil , že 1gram ( 1000mg) vitaminu C denně ochrání před běžným nachlazením . Tvrdil , že i když už jste nachlazeni ,několik gramů vitaminu C denně vás vylečí .Můžete samozřejmě získávat vitamin C ze stravy konzumací spousty pomeranču a dalšího citrusového ovoce , jahod , melounů , rajčat , růžičkové kapusty , květáku , brokolice a špenátu.
Historie vitaminu C
Vitamin C se stal známým počátkem třicátých let minulého století , kdy jako první tento vitamin izoloval madarský vědec Albert Szent -Gyorgyi. Za svůj objev byl v roce 1937 oceněn Nobelovou cenou . Vitamin C byl identifikován jako látka obsažená v ovoci a v zelenině , která dokáže chránit před kurdějemi a rovněž je léčit . Tato nemoc byla po staletí příčinou smrti tisíce námořníku , kteří měsíce dostávali stravu bez ovoce a zeleniny , tedy bez vitamínu C . Szent-Gyorgyi nazval nově objevenou látku kyselina askorbová . Dnes víme , že vitamin C je rozpustný ve vodě , tělo ho vstřebává trávícím ústrojím a jeho přebytek si neukládá , ale vylučuje ho moči.
|
Co může udělat vitamin C pro vaše zdraví |
1. |
Podílí se na tvorbě kolagenu -důležitého proteinu v pojivých tkáních v těle |
2. |
Podporuje hojení ran |
3. |
Napomáhá vstřebávání železa z trávicího ústrojí a tak snižuje riziko vzniku chudokrevnosti z nedostatku železa |
4. |
Zásadním způsobem se podílí na tvorbě různých protilátek , které odolávají baktériím a virům , a tím udržuje zdravý imunitní systém |
5. |
Chrání tělo před volnými radikály a před škodami , které mohou v těle napáchat , včetně poškození kardiovaskulárního systému |
|
Působí jako ochraný štít zdraví posilujícího oxidu dusnatého |
Lékařská věda mne přesvědčila o významu vitaminu C pro zdravý kardiovaskulární systém , ovšem v dávkách vyšších než 60mg denně pro dospělé doporučovaných DDD . Existuje řadu důkazů o tom , že vyšší přísun vitaminu C zlepšuje činnost endotelu , snižuje krevní tlak a snižuje riziko srdečního onemocnění . Ano , je velice důležité , aby vaše strava obsahovala hodně vitaminu C , ale doporučuji rovněž , abyste denně užívali také potravinový doplněk s vitaminem C.
Vitamin C
|
500 mg potravinového doplnku s vitamínem C denně |
Denní dávka 500 mg je bezpečná jak z hlediska krátkodobého , tak zhlediska několikaměsíčního nebo několikaletého užívání .
Jsou přírodní vitamíny účinější než syntetické?
Když si prohlížíte odělení vitaminů v obchodě se zdravou výživou , vidíte , že řada výrobků je k dispozici v přírodní a syntetické formě. Možná vás budou více lákat ,,přírodní '' tablety a kapsle , protože jste přesvědčeni , že ,, přírodní '' forma je lepší . Přírodní produkty ( neboli nutraceutika) jsou dražší . Jelikož jsou extrahovány z potravin a ne vyráběny v laboratoři jako syntetické produkty , možná věříte tvrzení , že jsou zdravější . To však není pravda . Tvrzení o přírodních vitamínech jsou přehnané , protože mají přesně stejné chemické složení jako syntetické produkty. Slovo ,,přírodní '' možná zní lépe , ale v těle fungují naprosto stejně jako jejich syntetická varianta. Rozhodující je , že syntetické vitamíny jsou autentické . Z hlediska chemického složení jsou identické s přírodními vitamíny a rovněž užitek , který přinášejí , je naprosto stejný . Vitamín C je vitamín C bez ohledu na to , zda je extrahován z pomeranče nebo z grepu , anebo uměle vyroben v továrně .Podobně také vitamin C ,, získaný ze šípků '' nenabízí žádné zvláštní přednosti . Ano , šípky neboli plody růže jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C , ale kvalita vitaminu ze šípků není o nic lepší než kvalita syntetického produktu. Vlastně není neobvyklé , že některé ,, šípkové vitaminy '' jsou převážně syntetické .