Oběd a večeře

Sekaná ze sojového masa ( 4 porce )

Ingredience: 

200g  sojového granulátu (Bona Vita ) , 60g ovvesných vloček , 3 stroužky česneku , sůl , cibule , majoránka , libíček , 1 vejce.

Postup přípravy: Uvařený a scezený granulát smícháme s nabobtnanými  vločkami ,prolisovaným česnekem , osmahlou cibulkou a rozklepneme vejce . Směs propracujeme a necháme hodinu odležet v chladu . Tvoříme šišky,které pečeme v předehřáté troubě asi 30 min.

Pečené kuře s bramborem ( 6 porcí )

Ingredience:

1 lžíce mouky , 1 střední nakrájená cibule , 1 nakrájený celer , 6 vykostěných porcí kuřecích prsou bez kůže , 1/4 lžičky grilovacího koření  4 velké brambory - oloupané a nakrájené na kostičky , 4 velké  mrkve nakrájené na kostičky.

Postup  přípravy: Troubu  zahřejeme na 250 stupnů . Z alobalo , jehož vnitřek posypeme moukou , utvoříme složením sáček , vložíme do něj vrstvu zeleniny  a brambor a na ni klademe okořeněné porce kuřecích prsou . Do sáčku opatrně vlijeme asi 250 ml vody a sáček uzavřeme . Položíme do středu pekáče a pečeme 1,5 hodiny.

Houby s rýží ( 4 porce )

Ingredience:

2 kostky  drubežího netučného bujonu  , 1 šálek nadrobno nakrájených  čerstvých hub , 1/2 šálku na kostičky nakrájeného celeru , 1 nakrájená cibule , 1 šálek rýže natural.

Postup přípravy: Polévkové  kostky rozpustíme ve 350 ml studené nebo vlažné vodě  a přivedeme ji k varu . Přidáme rýži a vaříme asi 20 min. Houby ,celer a cibuli přelijeme asi 100 ml vody  a oděleně vaříme do měkka  . Uvařenou rýži spojíme  s houbami a podáváme.

Jehněčí na zázvoru 

Ingredience:

0,5 kg mletého jehněčího masa , 1 šálek nastrouhané mrkve ,1 menší nakrájená cibule , 1/4 , šálku rozinek , 1/4 čerstvě nakrájené petrželové natě , 1 lžička zázvoru , 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu , sůl , pepř . 

Postup přípravy:  Jemně umleté maso smícháme v misce se zeleninou  a kořením . Směs dobře propracujeme a vložíme do teflonové pečící misky . Pečeme v troubě pod poklicí při teplotě 250 stupnů  po dobu asi 45 min. Na posledních 5 min . odstraníme , aby maso zhnědlo.

Rychlá koprová omáčka  na smetaně (4 porce)

Ingredience: 750g zadního hovézího , 1 litr vody , sůl , 1 sáček , koprové omáčky , 1 lžíce smetany podle chuti , knedlíky v prášku.

Postup přípravy: V tlakovém hrnci uvaříme hovězí maso , vývar použijeme pro přípravu polévky ( po ochlazení sebereme z hladiny tuk) nebo  k  přípravě omáčky jako základ.Omáčku připravíme podle návodu ( můžeme přidat trochu smetany ke zjemnění chuti) , přidáme knedlíky ,zhotovené podle návodu . Maso zalité omáčkou , zdobíme plátky citronu . 

Španělský sojový ptáček  s rýží ( 4 porce)

Ingredience: 100g sojových plátků Bona Vita , 4 malé kyselé okurky , 2 vejce uvařená  na tvrdo , 1 cibule , 100g  na kousky nakrájeného uzeného  libového masa , 10g oleje hladká mouka , citronová štáva , sůl , mletý pepř , kostka Masoxu , hořčice.

Postup přípravy: Nakrájenou  cibuli zpěníme  na oleji , přidáme uvařené sojové plátky a vývar z Masoxu. Plátky dusíme ,až změknou , přidáme uzené maso , okurky a vejce . Dochutíme kořením a ještě podusíme . Omáčku dochutíme hořčicí , citronovou štávou a zaprášíme moukou . 

Tofu s červenou řepou ( 4 porce)

Ingredience: 400g čerstvé  červené řepy vcelku , 1 lžíce slunečnicového oleje , 1/4 litru zeleninového vývaru z kostky , sůl , pepř , 200g sojového tofu , 1 žloutek , 2 svazečky pažitky , 2 lžíce hrubé celozrnné mouky , 100g  kyselé smetany , 2 lžíce nastrouhaného křenu.

Postup přípravy: Vypereme červenou řepu a v osolené vodě jí vaříme asi 30 min.Potom ji necháme  okapat , oloupeme a nakrájíme na plátky .Vychladlé plátky červené řepy podusíme krátce na oleji a přidáme 3 lžíce vývaru. Dále dusíme asi 10 min.  a okořeníme .Tofu rozmačkáme vidličkou se žloutkem  a trochu pažitky , nastrouhaným křenem a moukou , aby vzniklo těsto . Z něho tvoříme lžcí oválné soudky , které vaříme ve zbývajícím vývaru  asi 10 min. Do smetany rozšleháme zbytek  pažitky a soudky , položené na plátcích červené řepy , smetanou poléváme. Zdobíme  čerstvým koprem.

Kukuřičná sekaná ( 4 porce)

Ingredience: 1 konzerva  kukuřice , 300g hrubé nebo polohrubé mouky , 2 vejce ,2 velké cibule , 2 lžíce oleje , 1/2 balíčku prášku do pečiva , sůl , pepř , 1/4 lžičky sladké papriky , usekaná petržel .

Postup přípravy: Kukuřici necháme okapat , žloutky utřeme se solí , pepřem , paprikou a práškem do pečiva , přidáme cibuli , zalijeme  mlékem a stálého míchání vsypeme mouku . Potom přidáme olej , petržel , a obsah konzervy . Nakonec lehce vmícháme sníh ze dvou bílků , hmotu propracujeme , vytvarujeme  a vložíme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče  . Zapékáme asi 20 min. ve středně vyhřáté troubě . 

Tvarohové palačinky s hlávkovým salátem ( 1 porce)

Ingredience: 100g netučného tvarohu , 2 středně velké vařené brambory , špetka soli , pepř , 1 bílek , svazeček čerstvé petrželky , 10g rostliného oleje , 1 hlávkový salát , 1/2 citronu .

Postup přípravy: K tvarohu přidáme vidličkou rozmačkané brambory , ušlehaný bílek , a koření . Vše dobře zpracujeme , na tužší těsto , z něhož vytvarujeme placičky . Smažíme  je po obou stranách na oleji do zlatova . Podáváme s hlávkovým salátem s citronovou štávou a na drobno usekanou petrželkou .