Krevní skupina A

Krevní skupina A prosperuje při vegetariánské stravě – to je dědičnost jejich usedlejších a méně bojovných dávných předků. Jestliže jste průměrný člověk s krevní skupinou A mohl byste vyzkoušet jak je pro vás příznivé opustit typickou stravu typu maso s bramborem a nahradit ji sójovými bílkovinami, obilnými zrny a zeleninou. Kromě toho možná zjistíte, že je velmi obtížné vyřadit všechny zpracované a rafinované potraviny, protože strava naší civilizace je složena převážné z různých toxinů v úhledně zabalených balíčcích. Ale pro citlivé lidi s krevní skupinou A je zvlášť důležité, aby jejich strava byla co možná nejvíce v přírodním stavu, čistá a organicky vypěstovaná. Nemohu ani dostatečné zdůraznit jak kritické může být působení stravy pro citlivý imunitní systém krevní skupiny A je biologicky predisponována k srdečním chorobám, rakovině a diabetu. Jinými slovy – toto jsou vaše rizikové faktory. Ale nemusí být vaším osudem. Když budete dodržovat tuto dietu, můžete svůj imunitní systém posílit a následně se vyhnout rozvoji těchto život ohrožujících chorob. Pozitivním aspektem vaší genetické výbavy je schopnost nejlépe využít co příroda nabízí. Toto je pro vás výzva, abyste se znovu naučili to, co už vaše krev dávno zná. 

Faktor váhového úbytku 

Při stravě vhodné pro vaši krevní skupinu budete štíhlejší. Jste-li zvyklí konzumovat maso, budete hubnout rychle hned na začátku, jak z jídelníčku vyřadíte toxické potraviny V mnoha ohledech je krevní skupina A přesným opakem skupiny 0, co se tyče metabolismu. Zatímco živočišné potraviny u krevní skupiny 0 urychlují metabolický obrat a zvyšují  jeho účinnost u skupiny A mají zcela opačný účinek. Možná jste si již všimli, že když jíte červené maso, cítíte se nevýkonní a máte méně energie, než když jíte bílkoviny rostlinného původu. U některých lidí s krevní skupinou A dochází k retenci tekutin, protože jejích trávicí systém zpracovává tyto potraviny pomalu a neohrabané. Krevní skupina 0 spaluje maso jako palivo, krevní skupina A v konečné fázi skladuje maso ve formě tuku. Příčinou tohoto rozdílu je žaludeční kyselost Zatímco žaludek lidí s krevní skupinou 0 má vysoký obsah kyseliny, která  usnadňuje trávení masa, krevní skupina A má v žaludku nízký obsah kyseliny, který je důsledkem adaptace jejích předků, kteří přežívali při rostlinné stravě. Také mléčné výrobky tráví krevní skupina A špatné. Mléčné výrobky vyvolávají rovněž reakci inzulínu – další faktor zpomalení metabolismu. Kromě toho jsou velmi bohaté na nasycené tuky, které ohrožují srdce a vedou ke vzniku obezity a diabetu. Smíšeným faktorem ve stravé skupiny A je pšenice. Lidé s touto krevní skupinou ji mohou jíst ale musí dávat pozor, aby to nebylo ve velkém množství, protože by jejich svalová tkáň byla překyselena. Na rozdíl od krevní skupiny 0, které prospívá mírně kyselá reakce ve svalové tkáni, nemůže krevní skupina A při vyšší kyselosti svalů rychle využívat energii a energetický metabolismus je narušen. Tento konkrétní příklad ukazuje, jak jednotlivé potraviny působí různé v závislosti na krevní skupině lidí. Pšenice u krevní skupiny 0 alkalizuje a u skupiny A acidifikuje (okyseluje). Kromě konzumace široké škály zdravých nízkotučných potravin a rovnováhy mezi zeleninou a obilnými zrny je nutné u krevní skupiny A zdůraznit určité potraviny pro jejich prospěšné nebo nepříznivé účinky.

Potraviny podporující váhový přírůstek
  • Maso - špatně stravitelné,skladuje se ve formě tuku,zvyšuje množství toxinůvzniklých při tráven
  • Mléčné - výrobky špatně stravitelné,skladuje se ve formě tuku,zvyšuje množství toxinůvzniklých při trávení narušuje metabolismus živin.
  • Fazol obecný -  snižuje účinost trávicích enzymů ,zpomaluje metabolický procec 
  • Fazol měsíční - snižuje účinost trávicích enzymů ,zpomaluje metabolický procec
  • Pšenice - (v nadbytečném množství)     narušuje využití kalorií 

Potraviny podporující váhový úbytek

  •  Rostlinné oleje - usnadnují trávení,brání retenci tekutin                           

  • Potraviny ze soji - usnadnují trávení ,rychle se metabolizují

  • Zelenina -  podporuje účinný metabolismus ,zvyšeje hybnost střev

  • Ananas  -   zvyšuje využití kalori,zvyšuje hybnost stře

Maso a drůbež

Ve snaze dosáhnout maximálního prospěchu z uvedené diety by měli lidé s krevní skupinou A zcela vyřadit ze svého jídelníčku maso. Buďme vsak realističtí. Západní strava je postavena převážné na bílkovinách. V restauracích typu.fast-food“ jsou porce stále větší, obsahují více tuku a energie než kdykoliv předtím. Ale bez ohledu na současný trend vám naléhavé doporučuji, abyste hleděli na doporučení pro krevní skupinu A s otevřenou hlavou. Je to způsob, kterým můžete začít omezovat rizikové faktory srdečních onemocnění a rakoviny ve vaší stravě. Nyní vám chci vysvětlit, že bude trvat pravděpodobně určitou dobu, než si zcela zvyknete na vegetariánskou stravu. Začněte nahrazováním masa rybami několikrát do týdne. Když jíte maso, vybírejte si co nejlibovéjši. Vhodnější než červené maso je drůbež. Maso jezte jen pečené nebo grilované. Zcela vyřaďte z jídelníčku masné výrobky, jako je šunka, párky a studený nářez. Obsahují totiž nitrity (dusitany), které vedou ke vzniku rakoviny žaludku u lidí s nízkou hladinou žaludeční kyseliny – což je případ krevní skupiny  A

Mořské produkty

Lidé s krevní skupinou A mohou jíst mořské produkty v mírném množství třikrát až čtyřikrát týdně, ale měli by se vyhnout bílým rybám, jako je mořský jazyk a platýs. Ty obsahují lektin, který může u skupiny A podráždit trávicí trakt . Jste-li žena s krevní skupinou A s rakovinou prsu v rodinné anamnéze, zařaďte do jídelníčku plže. Jedlý hlemýžď Helix pomatia obsahuje silný lektin, který je specificky přitahován k mutovaným buňkám dvou nejčastějších forem rakoviny prsu u krevní skupiny A a aglutinuje je (shlukuje),. Toto je pozitivní druh aglutinace. Tento lektin pomáhá tělu zbavovat se nemocných buněk. Mořské produkty by měly být upraveny pečením, grilováním nebo vařením, aby se zachovala jejich plná výživová hodnota

Vejce a mléčné výrobky

Krevní skupina A dobře snáší malé množství kysaných mléčných výrobků, ale mela by se vyhýbat všem potravinám vyrobeným z plnotučného mléka a také omezit vejce na příležitostnou konzumaci organicky vypěstovaných vajec. To bude vyžadovat určité plánování, protože západní strava je orientovaná na vejce, máslo a smetanu. Koláče, štrůdly, sušenky a zmrzlina – to jsou velmi oblíbené potraviny. Vhodnou volbou jsou pro krevní skupinu A jogurty, kefír a netučné zakysané výrobky Syrové kozí mléko je vhodnou náhražkou plnotučného kravského mléka. A samozřejmě sójové mléko a sójové sýry jsou vynikající náhražkou vhodnou pro krevní skupinu A Většina mléčných výrobků není pro krevní skupinu A stravitelná z jednoho prostého důvodu – že krevní skupina A vytváří protilátky proti základnímu cukru obsaženému v plnotučném mléce – D-galaktóza  je základní cukr, který společné s fukózou vytváří antigen krevní skupiny B. Vzhledem k tomu, že imunitní systém krevní skupiny A je vybaven tak, aby odmítal vše,co je podobné skupině B, budou protilátky, které se tvoří k odvrácení antigenu B, odmítat také výrobky z plného mléka. Jestliže jste osoba s krevní skupinou A a trpíte alergiemi nebo máte dýchací potíže, buďte si jisti, že mléčné výrobky výrazné zvyšují množství hlenu, který se hromadí v dýchacích cestách. Krevní skupina A za normálních okolností produkuje více hlenu než ostatní skupiny, pravděpodobně proto, že potřebuje mimořádnou ochranu, kterou hlen poskytuje jejímu poněkud příliš činnému imunitnímu systému. Avšak nadbytek hlenu může být škodlivý; protože se v něm mohou usídlit různé bakterie. Zbytečné velké množství hlenu nevyhnutelné povede k alergickým reakcím, infekcím a dýchacím potížím. To je další dobrý důvod, proč omezit příjem mléčných výrobků.

Tuky a oleje 

Krevní skupina A potřebuje jen velmi málo tuků k tomu, aby dobře fungovala. Ale polévková lžíce olivového oleje denně na saláty nebo zeleninu vařenou v páře zlepší trávení a vylučování. Olivový olej jako mononenasycený olej má také pozitivní vliv na srdce a může snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Lektiny obsažené v kukuřičném a saflorovém oleji způsobují u skupiny A trávicí potíže – zcela opačný efekt než u prospěšných olejů. Jen dva oleje jsou pro krevní skupinu A vysoce prospěšné. Je nutné říci, že olivový olej je mnohem chutnější a lépe se hodí k vaření než olej ze lněného semínka.

Ořechy semínka

Mnoho ořechů a semínek, jako jsou slunečnicová a dýňová semínka, mandle a vlašské ořechy mohou pro krevní skupinu A představovat vhodný zdroj živin. Protože lidé s krevní skupinou A mají jíst velmi málo bílkovin živočišného původu, mohou tyto důležité stavební látky získat z ořechů a semínek. Nejvhodnější je podzemnice olejna (arašídy). Jezte je často, protože obsahují lektin, který brání rozvoji rakoviny. Jezte je i se slupkami, ale ne se skořápkami. Velmi prospěšná jsou také dýňová semínka. Jestliže jste osoba s krevní skupinou A a máte problémy se žlučníkem, preferujte malé množství ořechového másla před konzumací celých ořechů.

Luštěniny

Krevní skupině A prospívají bílkoviny rostlinného původu z luštěnin. Společně s příbuznými sójovými boby a všemi výrobky z nich poskytují fazole a luštěniny hodnotný zdroj bílkovin. Uvědomte si však, že ne všechny druhy luštěnin jsou pro vás vhodné. Některé z nich, jako fazol obecný; fazol měsíční a modré fazole, obsahují lektin, který snižuje produkci inzulínu, což je častý faktor při vzniku diabetu a obezity.

Cereálie

Lidem s krevní skupinou A velmi prospívá konzumace cereálií a obilných zrn. Tyto potraviny mohou jíst jednou nebo vícekrát denně. Vybírejte si raději obilná zrna v přirozeném stavu než instantní a zpracovávané. Do jídelníčku zařaďte proso, kukuřičnou mouku a ovesné vločky: Lidé s krevní skupinou A s vyložené nadměrnou tvorbou hlenu, jako to bývá u astmatu a častých infekcí, by měli omezit konzumaci pšenice, protože ta zvyšuje tvorbu hlenu. Musíte si sami vyzkoušet jaké množství pšenice můžete sníst. Lidé s krevní skupinou A kteří jedí pšenici, musí zajistit rovnováhu mezi příjmem pšenice, která je kyselinotvorná, a zásadotvomými potravinami, jako je ovoce. Nemáme zde na mysli kyselost žaludku, ale rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami (acidobazickou rovnováhu) ve svalové tkáni. Pro krevní skupinu A je nejvhodnější, když je reakce ve tkáních mírně alkalická. To je přesně naopak než u krevní skupiny 0. Zatímco zrno pšenice způsobuje u krevní skupiny 0 zásaditou reakci, u skupiny A je to reakce kyselá.

Chléb a pečivo 

Doporučení pro krevní skupinu A ohledně chleba a pečiva jsou podobná jako u obilovin a obilných zrn. Jsou to vcelku příznivé potraviny; ale jestliže trpíte zvýšenou tvorbou hlenu nebo nadváhou, je pro vás celozrnná pšenice nevhodná. Sójová a rýžová mouka jsou dobrou náhražkou. Uvědomte si však, že komerčně vyráběný chléb z naklíčené pšenice často obsahuje jen malé množství naklíčené pšenice a je to v podstatě chléb z celozrnné pšenice. Proto čtěte pečlivě složení uvedené na etiketě. U chleba z naklíčených zrn je lektin z lepku zničen při procesu klíčení.

Obilí a těstoviny

Krevní skupina A má hojnost možností ve výběru obilných zrn a těstovin. Tyto potraviny jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin. Mohou poskytnout mnoho živin, které by krevní skupina A již neměla získávat z potravin živočišného původu. Vyhýbejte se zpracovávaným potravinám, jako jsou zmražená jídla, instantní těstoviny s omáčkami nebo konzervovaná rýže se zeleninou. Místo toho získejte všechny výživové hodnoty z celozrnných produktů. Pečte si doma vlastní koláče, připravte si vlastní těstoviny nebo si uvařte rýži, ale používejte nejčistší složky.

Zelenina a houby 

Zelenina je pro krevní skupinu A životně důležitá, protože je zdrojem minerálů, enzymů a antioxidantů. Jezte zeleninu co nejvíce v přirozeném stavu (syrovou nebo vařenou v páře), aby se uchovala její výživová hodnota. Většina druhů zeleniny je pro krevní skupinu A vhodná, ale je nutné upozornit na několik bodů: papriky zatěžují citlivý žaludek skupiny A stejné jako plísně v kvašených olivách. Lidé s krevní skupinou A jsou také velmi citliví na lektiny v bramborách, sladkých bramborách, batátech a zelí. Vyhýbejte se rajčatům, protože jejich lektiny mají silně škodlivé účinky pro trávicí trakt u skupiny A Rajčata obsahují panhemaglutinin, což znamená, že jejich lektin aglutinuje (shlukuje) krvinky všech krevních skupin. Lidé s krevní skupinou 0 však nevytvářejí protilátky proti rajčatům, proto je mohou jíst stejně jako skupina AB. Pro krevní skupinu A i B jsou však rajčata velmi škodlivá Velmi prospěšná je brokolice pro své antioxidační vlastnosti. Antioxidanty posilují imunitní systém a brání abnormálnímu dělení buněk. Další vynikající zeleninou pro skupinu A je mrkev, kapusta, dýně a špenát.Používejte hodně česneku. Pro své přirozené antibiotické a imunomodulační vlastnosti je pro vaši krevní skupinu velmi vhodný. Česnek prospívá všem krevním skupinám, ale krevní skupině A asi nejvíce, protože její imunitní systém je citlivý k velkému počtu nemocí, které česnek zlepšuje. Další výbornou potravinou s imunomoduhčními vlastnostmi (obranyschopnost organismu)  je žlutá cibule. Obsahuje antioxidant kvercetin. Základem diety krevní skupiny A je samozřejmé tofu. Je to výživově kompletní, plnohodnotná potravina, která je sytá a levná.  Tofu je potravina bez chuti. Přebírá chuť zeleniny nebo koření použitého při vaření. Nejlepší úpravou tofu je osmahnout jej se zeleninou a různými ochucovadly, jako je česnek, zázvor a sójová omáčka.

Ovoce

Lidé s krevní skupinou A by měli jíst ovoce třikrát denně. Většina druhů je přijatelných, ale měli byste dávat přednost zásaditějším druhům, jako jsou bobuloviny a blumy, které mohou pomocí uchovat acidobazickou rovnováhu ve svalové tkáni při konzumaci obilných zrn, která jsou kyselinotvorná. Také melouny jsou zásadité, ale kvůli svému vysokému obsahu plísní jsou pro krevní skupinu A těžko stravitelné. Měli byste se vyhnout také ananasovému a muškátovému melounu, protože obsah plísní je v nich nejvyšší. Další druhy melounů, které jsou ve skupině neutrálních potravin, můžete příležitosně jíst Krevní skupině A neprospívá tropické ovoce, jako je mango a papája. Přestože tyto druhy obsahují trávicí enzymy, které jsou pro ostatní krevní skupiny vhodné, krevní skupina A z nich nemá žádný užitek. Na druhou stranu ananas je výborným prostředkem k podpoře trávení. Také pomerančům byste se měli vyhýbat i když třeba patří mezi vaše oblíbené ovoce. Dráždí totiž sliznici žaludku a narušují vstřebávání důležitých minerálních látek Z obavy, aby nedošlo k mýlce, vám vysvětlím, že acidobazická reakce může být různého druhu – v žaludku a ve svalové tkáni. . Velmi blízký pomerančům je grapefruit  také patří mezi kyselé ovoce, ale na žaludek krevní skupiny A má příznivý vliv, protože se po natrávení projeví jeho alkalické vlastnosti. Pro krevní skupinu A jsou také výtečné citrony, které podporují trávení a pomáhají odstraňovat hlen z organismu. Protože je vitamin C důležitým antioxidantem, který se uplatňuje zejména v prevenci rakoviny žaludku, jezte hodně ostatních druhů ovoce bohatého na tento vitamin, např. kiwi nebo grapefruit.

Štávy a tekutiny

Lektin obsažený v banánech narušuje tráveni lidí s krevní skupinou A Je proto vhodné konzumaci banánů nahradit jiným ovocem bohatým na draslík, jako jsou meruňky, fíky a určité druhy melounů. Krevní skupina A by měla začít každý den malou sklenicí teplé vody s vymačkanou šťávou z poloviny; citronu. Napomáhá to omezení tvorby hlenu, který se přes noc nahromadil v pomaleji pracujícím trávicím traktu, a podporuje to normální vylučování. Zásaditým ovocným šťávám, jako je koncentrát šťávy z černých třešní (srdcovek) naředěný vodou, by měla být dávána přednost před štávami s vysokým obsahem cukru, které jsou více kyselinotvorné.

Koření 

Lidé s krevní skupinou A by měli používat koření více než jiná ochucovadla. Správná kombinace koření může účinně posilovat imunitní systém. Například koření na bázi sóji, jako je tamari a sójová omáčka, jsou pro tuto krevní skupinu ohromně prospěšné. Jestliže musíte držet dietu s omezením soli, jsou všechny tyto výrobky k dostání také ve verzi s nízkým obsahem sodíku. Melasa je vynikajícím zdrojem železa. Tento minerál obvykle ve stravě pro krevní skupinu A chybí. Řasy jsou výborným zdrojem jódu a mnoha dalších minerálů. Ocet byste neměli používat protože kyseliny v něm obsažené mohou podráždit sliznici žaludku. Lidé s krevní skupinou A mohou jíst cukr i čokoládu, ale jen ve velmi malém množství. Snažte se je jíst jen pro chuť.

Chutové  přísady

Jedinou chuťovou přísadou, která je pro krevní skupinu A prospěšná, je hořčice, protože má schopnost posilovat imunitní systém. Můžete jíst malé množství džemu, nízkotučných salátových dresinků a příležitostně i nakládanou zeleninu. Ale buďte opatrní, protože byla prokázána spojitost mezi konzumací nakládané zeleniny a vznikem rakoviny žaludku u lidí s nízkou hladinou žaludeční kyseliny. Z jídelníčku vyřaďte kečup, protože krevní skupina A neumí strávit rajčata a ocet.

Bylinné čaje

Reakce krevní skupiny A na jednotlivé druhy bylinných čajů je přesným opakem reakcí krevní skupiny 0. Zatímco krevní skupina 0 potřebuje zklidňovat, krevní skupina A potřebuje vyburcovat imunitní systém.Většina vašich zdravotních rizikových faktorů má vztah k línému, pomalému imunitnímu systému a určité byliny mohou mít silné účinky. Například hloh ionizuje kardiovaskulární systém, aloe, vojtěška, lopuch a echinacea (třapatka) posilují imunitní systém a zelený čaj má důležité antioxidační účinky na trávicí trakt a tím jej chrání před vznikem rakoviny.Pro krevní skupinu A je také důležité zvýšit sekreci žaludeční kyseliny, protože její hladina bývá dosti nízká. Sekreci žaludeční kyseliny zvyšují takové byliny; jako např. zázvor a americký jilm. Bylinné uklidňující prostředky, jako je heřmánek a kořen kozlíku lékařského, jsou vynikající při stresu. Příště až se budete cítit unaveni, dejte si šálek dobrého čaje.

Různé nápoje 

Pro krevní skupinu A je vhodné červené víno vzhledem k jeho pozitivním účinkům na kardiovaskulární aparát Sklenice červeného vína denně je považována za účinný prostředek ke snížení rizika onemocnění srdce u mužů i žen. Také káva může být pro osoby s krevní skupinou A skutečně prospěšná Zvyšuje obsah kyselin v žaludku a obsahuje stejné enzymy jako sója. Nejlepšího účinku lze dosáhnout střídáním kávy a zeleného čaje. Všem ostatním nápojům byste se měli vyhnout Nehodí se pro trávicí systém vaší krevní skupiny, ani nepodporují funkce vašeho imunitního systému. Samozřejmě, že čistou čerstvou vodu můžete pít v libovolném množství.

Profil stresu o cvičení u krevní skupiny A

Schopnost přeměnit negativní účinky stresu je ukryta ve vaší krevní skupině. Problémem není stres sám o sobě, ale vaše odpověď na něj. Každá krevní skupina má přesný geneticky naprogramovaný instinkt pro překonávání stresu. Krevní skupina A reaguje na první stadium stresu – tzv. poplachovou reakci – duševně. Adrenergní látky vylučované nadledvinami zaplavují váš mozek, a tím dochází ke vzniku úzkosti, podrážděni a hyperaktivity. Protože stresové signály rozechvívají váš imunitní systém, cítíte se slabí. Zvýšená citlivost vašeho nervového systému postupné vyčerpává vaše ochranné protilátky! Jste příliš unaveni na to bojovat proti infekcím a bakteriím, které čekají na příležitost aby na vás mohly skočit jako zločinec, který stopoval svou obět Jestliže si však osvojíte uklidňující techniky, jako je jóga nebo meditace, můžete dosáhnout velkých úspěchů v potlačování negativního stresu relaxací. Krevní skupina A neodpovídá dobře na nepřetržité konfliktní situace a potřebuje praktikovat umění klidu.Jestliže krevní skupina A zůstane ve svém přirozeném stavu napětí, může stres přivodit vznik onemocnění srdce a různých forem rakoviny Cvičení, které vede k uklidnění a koncentraci, je prostředkem, který vyvádí krevní skupiunu A z náruče stresu. Tchaj-ťi-čchuan, pomalé rituální pohyby mající původ v čínském boxu, a hatha jóga, nadčasový indický protahovací systém, jsou uklidňující, koncentrující prostředky. Mírné izotonické cvičení, jako je pěší turistika,plavání a jízda na kole, jsou pro krevní skupinu A příznivé. Když doporučuji uklidňující cvičení, neznamená to, že se nemůžete zalít potem. Kličem je skutečně vaše duševní zaměstnání při fyzické aktivitě.Například náročné soutěžní sporty a cvičení jen dále vyčerpávají vaši nervovou energii, zvýší napětí a zpřístupní váš imunitní systém různým chorobám. Pro krevní skupinu A jsou vhodná následující cvičení. Zvlášť dejte pozor na délku trvání cvičební jednotky. Abyste dosáhli žádoucího uvolnění napětí a obnovení energie, je třeba provádět jedno nebo více těchto cvičení třikrát nebo čtyřikrát týdně.

Průvodce cvičením pro krevní skupinu A

Tchaj-ťi-čchuan nebo tchaj-ťí je cvičení, které zlepšuje pružnost pohybů těla. Pomalé, půvabné, elagantní pohyby u běžných pozic tchaj-ťi-čchuan vypadají, jako by maskovaly rychlé rány, překážky a krytí nohou i rukou, které představují. V Číně provádějí tchaj-ťi denně skupiny lidí, které se shromažďují na veřejných plochách a cvičí všechny pohyby unisono. Tchaj-ťi může být velmi účinnou relaxační technikou,i když to stojí koncentraci a vytrvalost. Také jóga představuje pro krevní skupinu A dobrý způsob překonávání stresu. Kombinuje se v ní vnitřní rovnováha s kontrolou dýchání a s postupy vytvořenými k tomu, aby umožnily plnou koncentraci bez rozptylování okolím. Hatha jóga je nejčastěji formou jógy, která se provádí na Západě.Když se naučíte základní pozice jógy můžete si vytvořit ustálený postup, který bude nejlépe vyhovovat vašemu životnímu stylu. Mnoho lidí s krevní skupinou A kteří si osvojili relaxaci pomocí jógy, mi řeklo, že by neopustili dům, dokud si nezacvičí svou jógu.

Recepty

Tofu - pesto lasagna

450 g tofu rozmačkaného s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje, 1 Šálek drceného sýru mozzarella nebo ricotta, 1 vejce z organického chovu, 2 balíčky zmrazeného rozemletého špenátu nebo čerstvého špenátu (nakrájet), 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička oregana, 4 šálky omáčky pesto (může být méně), 9 lasagna nudli z rýže nebo pšenice špaldy, uvařit 1 šálek vody. Smíchejte tofu a sýry s vejcem, špenátem a kořením. Nalejte šálek omáčky do pekáčku o velikosti 23 x 33cm. Potom položte nudle, na ně vrstvu sýrové směsi a nakonec omáčku. Opakujte dokola a zakončete nahoře nudlemi s omáčkou. Pečte v troubě při 180 stupních Celsia 30 až 45 minut nebo do doby, než se upeče. Množství stačí na 4 až 6 porcí.

Karobové sušenky

1/3 šálku oleje, 1/2 šálku čistého javorového sirupu, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1 organicky vypěstované vejce, 1 a 3/4 šálku ovesné mouky nebo mouky z hnědé rýže, 1 čajová  lžička jedlé sody, 1/2 šálku nesložených karobových lupínků,Vymažte dva velké plechy olejem a troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia. V hluboké míse střední velikosti smíchejte olej, javorový sirup a vanilku. Rozklepněte vajíčko a přidejte do olejové směsi. Postupné vmíchávejte mouku a jedlou sodu, aby vzniklo hustší těsto. Přidejte karobové lupínky a těsto pokládejte na plechy čajovou lžičkou. Pečte 10 až 15 minut, dokud nejsou sušenky světle hnědé. Potom vyndejte z trouby a nechte vychladnout Dávka stačí na 3 a 1/2 až 4 tucty sušenek (42 až 48 kusů).

Dip z tofu 

1 šálek tofu, rozmačkat, 1 šálek netučného jogurtu, 1 polévková lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 2 polévkové lžíce nakrájené pažitky nebo šálek šalotky česnek a sůl k ochucení. Dejte tofu, jogurt, olivový olej a citrónovou šťávu do mixéru a mixujte vysokými obrátkami, dokud není hmota hladká. Přidejte pažitku nebo šalotku a koření. Přendejte do mísy a nechte vychladit v ledničce. Jestliže je směs příliš hustá, přidejte pár kapek vody. Dip podávejte ve skleněných miskách, v prostředku ozdobte čerstvou zeleninou. Dávka stačí přibližně na 3 porce.

Omeleta z tofu 

450 g měkkého tofu, vysušit a rozmačkat, 5-6 rozkrájených hub portobelio, 220 g nastrouhaných červených nebo bílých ředkviček 1 čajová lžička sherry, l čajová lžička sójové omáčky tamari, 1 polévková lžíce čerstvé petržele, l čajová lžička mouky z hnědé rýže, 4 vejce z organického chovu, lehce ušlehat, 1 polévková lžíce panenského olivového oleje. Všechny složky kromě oleje smíchejte v míse. Olej rozehřejte ve velké pánvi. Polovinu směsi dejte na pánev a přikryjte. Smažte na mírném plameni přibližně 15 minut dokud vejce nebudou tuhá. Potom přendejte na talíř a servírujte za tepla. Zopakujte se zbylým množstvím směsi.

Karbanátky z krůty a tofu 

450 g mletého krůtího masa, 450 g pevného tofu, 1/2 šálku kaštanové mouky, 1 a půl šálku mouky z pšenice špaldy, 1 velká cibule, rozkrájená, 1/4 šálku čerstvé petržele, rozkrájené, 2 čajové lžičky mořské soli, 4 polévkové lžíce čerstvého rozdrceného česneku, povolené koření dle vašeho výběru. Všechny složky pečlivě smíchejte a dejte na hodinu uležet do chladničky. Vytvarujte malé karbanátky. Můžete je smažit v oleji, dokud nezhnědnou a nebudou křupavé nebo je můžete péct v troubě při 180 stupních Celsia asi 1 hodinu. Stačí na 4 porce.

Salát z fazolových lusků

450 g zelených fazolových lusků, štáva z 1 citronu, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 až 3 čajové lžičky soli. Čerstvé zelené fazolové lusky opatrně umyjte. Odstraňte stonky a nitky. Nakrájejte na kousky dlouhé asi 5 cm. Povařte v dostatečném množství vody do změknutí a nechte okapat Po zchladnutí dejte do hlubší salátové mísy. Ochuťte citrónovou šťávou, olivovým olejem, česnekem a solí. Stačí na 4 porce.

Musli s vlašskými ořechy a javorovým sirupem

4 šálky ovesných vloček, 1 šálek rýžových otrub, 1 šálek sezamových semínek, 1/2 šálku sušené klikve, 1/2 šálku sušených rozinek, 1 šálek sekaných vlašských ořechů, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1/4 šálku oleje z organického zemědělství, 3/4 Šálku javorového sirupu. Troubu předehřejte na 120 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, rýžové otruby; semínka, sušené ovoce, vanilkový extrakt a ořechy. Přidejte olej a rovnoměrně rozetřete. Přidejte javorový sirup a pečlivé promíchejte, aby smés byla rovnoměrně provlhčená. Směs by měla být drolivá a lepkavá. Rozložte ji na plech a pečte v troubě asi 90 minut, pravidelně ji každých 15 minut promíchejte, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu a nebude suchá. Nechte řádně vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu.

Polévka z černých fazolí 

450 g černých fazolí, 2 litry vody, 1/8 šálku zeleninového vývaru, 55 g bílé cibule nakrájené na kostičky, 55 g zelené cibulky, 110 g celeru, 55 g nakrájeného pórku, 7 g soli, 28 g římského kmínu, 1 šálek sušené petržele, 28 g česneku, 1 středně velký čerstvý estragon (nakrájet), 1 středně velká čerstvá bazalka (nakrájet), 1 středně velká šalotka. Fazole nechte přes noc namočené ve vodě. Vyndejte z vody a opláchněte. Přidejte asi 3 litry vody a fazole přiveďte k varu. Přidejte zeleninový vývar a vařte na mírném plameni. Osmahněte cibuli, celer, pórek koření a česnek na pánvi. Směs přidejte k fazolím a dále vařte. Propasírujte 1/8 šálku této polévky aby se zahustila. Na konci přidejte šalotku. Stačí přibližné na 8 porcí.

Merunková bábovka 

 1/4 šálku netučného jogurtu, 1 organicky vypěstované vejce, 1 šálek meruňkové zavařeniny (slazená ovocná šfáva), 2 šálky mouky z hnědé rýže, 1 čajová lžička mleté skořice, 1 čajová lžička mletého nového koření, 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku, 1 a 1/4 čajové lžičky jedlé sody, 1 šálek sušených, krájených nešířených meruněk, 1 Šálek rozinek Vymažte bábovkovou formu standartní velikosti a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse střední velikosti smíchejte jogurt, vejce a zavařeninu. Přidejte šálek mouky a polovinu koření a jedlé sody: Míchejte, dokud těsto není vláčné. Pak přidejte zbývající mouku a koření. Jestliže je těsto příliš husté, můžete přidat několik kapek studené vody nebo vanilkového sójového mléka. Vmíchejte meruňky a rozinky. Těsto přendejte do vymazané formy a pečte asi 40 až 45 minut. Bábovku vyklopte z formy a nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Ryba pečená po arabsku

1 velký americký okoun nebo jiná bělomasá ryba (1350 až 1800 g), špetka soii k ochucení, 1/4 šálku citrónové šfá\y, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 velké cibule nakrájené na kostičky a osmahnuté v olivovém oleji, 2 a 1/2 šálku omáčky z tahini. Rybu omyjte a pečlivě osušte. Posypte solí a pokapejte citrónovou šťávou. Nechte asi 30 minut uležet Potom nechte rybu okapat. Potřete ji olejem a dejte do pekáčku. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních Celsia asi 30 minut. Potom posypte orestovanou cibulí a zalejte omáčkou z tahini, posolte. Vraťte do trouby a pečte, dokud se maso nebude lehce oddělovat vidličkou (asi 30 až 40 minut). Rybu podávejte na podnose a ozdobte petrželí a plátky citronu. Množství stačí na 6 až 8 porcí.

Omáčka z tahini

2 šálek tahini (sezamového másla) z organického zemědělství, šťáva ze 3 citronů, 3 stroužky česneku, rozdrtit 2 až 3 čajové lžičky soli, 1/4 šálku sušené, organicky vypěstované petržele nebo čerstvá petržel, nakrájet až nakonec. V hlubší míse smíchejte tahini s citrónovou šťávou, česnekem, solí a petrželí. Přidejte trochu vody, aby vznikla hustší omáčka. Stačí přibližně na 2 šálky

Pečená ryba 

1 velká bělomasá ryba (900 až 1350 g) nebo jiný druh ryby citrónová štáva a sůl k ochuceni, 1/4 šálku olivového oleje, 1 čajová lžička kajenského pepře (nemusí být), 1 čajová lžička pepře (nemusí být), 1 čajová lžička římského kmínu (nemusí být). Rybu pečlivě omyjte. Posypte solí a pokropte citrónovou šťávou. Podle chuti přidejte koření. Nechte uležet asi 1/2 hodiny, potom nechte okapat. Potřete olejem a dejte do pekáčku. Abyste zabránili vysušení ryby, obalte ji mírné naolejovanou fólií. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia asi 30 až 40 minut nebo dokud se nebude maso snadno oddělovat Množství vystačí na 4 až 5 porcí.

S nádivkou (příležitostně)

1/3 šálku sekaných mandlí, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 šálek sekané petržele, 3 stroužky česneku, rozdrtit, sůl, pepř a nové koření k dochucení. Mandle orestuje v olivovém oleji do světle hnědá. Přidejte petržel a koření a jednu minutu prudce restujte. Směsí naplňte syrovou rybu. Stačí na 4 až 5 porcí.

Špenátový salát 

2 svazky čerstvého špenátu, 1 svazek šalotky, nasekat šťáva z 1 citronu, 1/4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl a pepř k dochucení (příležitostně). Špenát důkladné omyjte. Osušte jej a nakrájejte. Posypte solí, po několika minutách vymáčkněte přebytečnou vodu. Přidejte šalotku, citrónovou šťávu, olej, sůl a pepř. Promíchejte a ihned podávejte. Stačí na 6 porcí.