Saláty
Salát s hrozinkami
Ingredience: 1 větší hlávka salátu , 6 středně velkých rajčat , 2 menší salátové okurky , 5dkg rozinek , ocet , cukr , sůl , olivový olej , worčesterová omáčka .
Postup přípravy: Z hlávkového salátu oddělíme listy , opereme je a nakrájíme na nudličky . Přidáme na kolečka nakrájená rajčata ,salátové okurky a hrst opraných rozinek. Zálivku si připravíme z octa , cukru , soli , pár kapek olivového oleje a worčestrové omáčky
Salát z tunáka ( 1 porce)
Ingredience: 1 konzerva tunáka ve vodě , 150ml bílého netučného jogurtu , 1 lžíce kečupu , 3 lžíce na drobno nakrájené porkové natě , sůl , pepř , sladká paprika , kořená podle chuti .
Postup přípravy: Slijeme vodu z tunáka , a obsah plechovky vyklopíme do nádoby , smícháme s jogurtem , kečupem , kořením a porkém . Směs dobře propracujeme vidličkou a necháme asi 2 hod. odležet v chladničce. Podáváme vychlazené a zdobíme na kolečka nakrájenými rajčaty , plátky čerstvé okurky nebo čínského zelí.
Květákový salát ( 2 porce)
Ingredience: 1 kg květáku , 1 bílý netučný jogurt , sterilovaná cibulka , olivový olej , čerstvý nebo usušený usekaný kopr , cukr , sůl.
Postup přípravy: Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě uvaříme teméř do měkka . Necháme okapat a vychladíme v chladničce . Do mísy vlijeme jogurt , přidáme několik malých sterilovaných cibulek , lžící olivového oleje , kopr , a ochutíme cukrem a solí . Přidáme vychlazený květák a lehce promícháme se zálivkou . Zdobíme zelenou petrželkou a proužky zelené papriky.
Kuřecí salátová mísa (1 porce)
Ingredience: 30g kuřecích prsou , hlávkový salát , zálivka .
Postup přípravy: Na grilu osmahneme kuřecí prsa do měkka . Hlávku salátu dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme odkapat . Listy nakrájíme na nudličky , ochutíme zálivkou z octa , olivového oleje , soli , cukru a pepře . Do salátu nakonec vmícháme na proužky nakrájené maso a podáváme čerstvé .
Sojový salát ( 4 porce)
Ingredience: 100g sojových kostek (Bona Vita ) , 1 větší cibule , 1 dcl octa , 1 lžíce olivového oleje , jogurtová zálivka , 2 větší sterilované okurky , sůl , pepř , cukr , worčestrová omáčka .
Postup přípravy: Uvařené a scezené sojové kostky smícháme v misce s nakrájenou cibulí a okurkami .Osolíme , opepříme , přisladíme , přidáme ocet , zálivku a lžíci oleje . Dochutíme worčestrem a vše dobře zamícháme . Necháme asi 60 min odležet v chadničce .
Jogurtová zálivka
Ingredience: 1 lžička hořčice Dijon , 2 lžíce citronové štávy , 2 lžíce vinného octa , 1/4 šálku podmáslí , 1 utřený stroužek česneku , 1/8 lžičky pepře , 150 ml netučného bílého jogurtu .
Postup přípravy: Smícháme hořčici , citronovou štávu , ocet , podmáslí , česnek a pepř vmícháme do jogurtu , přikryjeme a necháme odležet několik dnů v ledničce