Saláty

Salát s hrozinkami 

Ingredience: 1 větší hlávka salátu , 6 středně velkých rajčat , 2 menší salátové okurky , 5dkg rozinek , ocet , cukr , sůl , olivový olej , worčesterová omáčka .

Postup přípravy:  Z hlávkového salátu oddělíme listy , opereme je a nakrájíme na nudličky . Přidáme na  kolečka nakrájená rajčata ,salátové okurky a hrst opraných rozinek. Zálivku si připravíme z octa , cukru , soli , pár kapek olivového oleje  a worčestrové omáčky 

Salát z tunáka ( 1 porce)

Ingredience: 1 konzerva tunáka ve vodě , 150ml bílého netučného jogurtu , 1 lžíce kečupu , 3 lžíce na drobno nakrájené porkové natě , sůl , pepř , sladká paprika , kořená podle chuti . 

Postup přípravy: Slijeme vodu z tunáka , a obsah plechovky vyklopíme do nádoby , smícháme s jogurtem , kečupem , kořením a porkém . Směs dobře propracujeme vidličkou  a necháme asi 2 hod. odležet v chladničce. Podáváme vychlazené a zdobíme na kolečka nakrájenými rajčaty , plátky čerstvé okurky nebo čínského zelí.

Květákový salát ( 2 porce)

Ingredience: 1 kg květáku , 1 bílý netučný jogurt , sterilovaná cibulka , olivový olej , čerstvý nebo usušený usekaný kopr , cukr , sůl.

Postup přípravy: Květák  rozebereme na růžičky  a v osolené vodě uvaříme teméř do měkka . Necháme okapat a vychladíme v chladničce . Do mísy vlijeme jogurt , přidáme několik malých sterilovaných cibulek , lžící olivového oleje , kopr , a  ochutíme  cukrem  a solí . Přidáme vychlazený květák a lehce promícháme se zálivkou . Zdobíme  zelenou  petrželkou a proužky  zelené  papriky.

Kuřecí salátová mísa (1 porce)

Ingredience: 30g kuřecích prsou , hlávkový salát , zálivka .

Postup přípravy: Na grilu osmahneme kuřecí prsa do měkka . Hlávku salátu  dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme odkapat . Listy nakrájíme na nudličky , ochutíme zálivkou  z octa , olivového oleje , soli , cukru a pepře . Do salátu nakonec vmícháme na proužky nakrájené maso a podáváme čerstvé . 

Sojový salát ( 4 porce)

Ingredience: 100g sojových kostek (Bona Vita ) , 1 větší cibule , 1 dcl octa , 1 lžíce olivového oleje , jogurtová  zálivka , 2 větší sterilované okurky , sůl , pepř , cukr , worčestrová omáčka . 

Postup přípravy: Uvařené a scezené sojové kostky smícháme v misce s nakrájenou cibulí a okurkami .Osolíme , opepříme , přisladíme , přidáme ocet , zálivku a lžíci oleje . Dochutíme worčestrem  a vše dobře zamícháme . Necháme asi 60 min odležet  v chadničce .  

Jogurtová zálivka 

Ingredience: 1 lžička hořčice Dijon , 2 lžíce  citronové štávy , 2 lžíce vinného octa , 1/4 šálku podmáslí , 1 utřený  stroužek česneku , 1/8 lžičky  pepře , 150 ml netučného bílého jogurtu .

Postup přípravy: Smícháme hořčici , citronovou štávu , ocet , podmáslí , česnek  a  pepř  vmícháme do jogurtu , přikryjeme  a necháme  odležet několik dnů  v ledničce