Dělená strava

Tajemství látkové výměny v našem těle

Potraviny, které přes den sníme, jsou pomocí žaludečních šťáv tráveny a tělo z nich pak přijme vše, co potřebuje. Jíme-li najednou jídla bohatá na bílkoviny i uhlohydráty, pak se potraviny s obsahem uhlohydrátů dostávají nestrávené do tenkého střeva. Tenkému střevu při trávení pomáhají játra, žlučník, slinivka břišní. Pokud nevhodně kombinujeme potraviny, je slinivka břišní nadměrně zatěžována. Dochází ke zpomalenému až neúplnému trávení. Tím dojde ke kvašení a hnilobě díky působení střevní flóry.

  • U jedinců, u kterých převládají v jídelníčku hotová jídla, brambůrky, koláče, pudinky, limonády, alkoholické nápoje aj., se nemohou divit, že jejich tělo se bude bránit a bude reagovat bolestmi nebo nejrůznějšími chorobami.
  • Trávicí šťávy by se neměly po větším jídle okamžitě ředit vodou. Nejlepší je začít pít hodinu po jídle.
  • Potraviny v přírodní podobě jsou pro dobré trávení a zdravou přeměnu látkové výměny nenahraditelné. Pro organismus je důležitý denní příjem vitamínů, minerálů, stopových prvků a enzymů z potravin v přírodním stavu.

Odstraňování jedovatých odpadů z těla

Velká spousta potravin zanechá v našem trávicím systému kyselé odpadové látky. Následkem může být únava, horší soustředění, rychlejší stárnutí aj. Pro další zabránění hromadění jedovatých odpadů, volte potraviny, které dokážou tělo odpadů zbavit.  K takovým potravinám převážně patří zelenina, ovoce, nové brambory, ořechy, klíčky.

Vliv dělené stravy na zdraví

Díky dělené stravě jsou tělesné buňky osvobozeny z kyselého prostředí a zároveň detoxikovány. Zatěžující odpadové zplodiny se zneškodní a velkorysým přijímáním vitálních látek se vytvoří nové zdravotní rezervy.

  • Kombinovaná strava má pozitivní vliv na nemoci
  • nadváha, podváha,
  • vysoký krevní tlak, nízký krevní tlak,
  • zvýšená hladina cholesterolu,
  • otoky nohou,
  • celulitida,
  • pálení žáhy,
  • chronická zácpa,
  • migréna,
  • ledvinové kameny,
  • revmatické potíže.

Rozdělení potravin na bílkoviny, uhlohydráty a neutrální

Základní pravidlo v kombinované stravě zní: nekombinovat spolu potraviny obsahující bílkoviny a uhlohydráty. V jednom jídle lze kombinovat bílkoviny s neutrálními potravinami nebo uhlohydráty s neutrálními potravinami.

  • Bílkoviny
  • Hovězí maso: pečeně, ptáčky, guláš, bifteky, mleté hovězí maso.
  • Jehněčí a skopové: kýta, kotleta, nakládané maso, pečeně.
  • Ryby: veškeré čerstvé, neuzené druhy tepelně zpracované jako jsou losos, makrela, kambala, pstruh, kapr, platejs, krabi, ústřice, štika, sleď.
  • Drůbež: kuře, husa, kachna.
  • Vařené uzenářské výrobky salámy (z hovězího, telecího a drůbežího masa): játrový sýr, šunka vařená, šunka dušená, párky.
  • Vejce
  • Mléko
  • Sýry s maximální tučností 50%
  • Sója a výrobky z ní (tofu, jogurt, mléko aj.)
  • Vařená rajčata
  • Suché bílé víno
  • Jablečné víno

Uhlohydráty

  • Obilí: pšenice, žito, ječmen, oves, jáhly, špalda, pohanka, kukuřice, klíčky, rýže natural aj.
  • Výrobky z obilí: celozrnné housky a chléb, celozrnné těstoviny, celozrnné koláče a buchty.
  • Zelenina: brambory, kapusta.
  • Ovoce: banány, zralé sladké ovoce, datle, fíky,
  • Med
  • Javorový sirup
  • Pivo

Neutrální potraviny

  • Nerafinované tuky a oleje
  • Máslo, margarin
  • Smetana, tvaroh, kysané mléčné výrobky
  • Sýry s maximální tučností 30%
  • Syrové a uzené masné výrobky ((z hovězího, telecího a drůbežího masa): syrová šunka, tvrdé salámy, pršut.
  • Syrové, uzené ryby: makrely, losos, sleď, úhoř, pstruh, uzenáč, matjesy.

Zelenina (syrová nebo vařená): artyčoky, avokádo, brokolice, celer, cibule, cukety, čekanka, červená řepa, fazolky, fenykl, hlávkový salát, hrášek, chřest, kadeřávek, kedlubny, kysané zelí, syrové zelí, lilek, mrkev, okurky salátové, okurky nakládačky, paprika, pórek, rajčata syrová, růžičková kapusta, ředkev, ředkvičky, špenát.

  • Bylinky (čerstvé i sušené)
  • Ovoce: borůvky, nesířené rozinky.
  • Ořechy: vlašské, piniové, kešu, pistácie, lískové.
  • Olivy
  • Houby

Nevhodné potraviny

  • Výrobky z bílé mouky: rýže, těstoviny, hotová jídla (palačinky, koláče, bramborák, langoš aj.)
  • Konzervy: masové, omáčky aj.
  • Kuchyňská sůl
  • Cukr, umělá sladidla
  • Vepřové maso
  • Majonéza
  • Ztužený tuk
  • Arašídy, kaštany
  • Křen
  • Ocet
  • Hořčice
  • Pepř
  • Černý čaj
  • Kakao
  • Brusinky, rebarbora
  • Marmelády, džemy, kompoty
  • K obalování potravin ze skupiny bílkovin použijte mleté ořechy, mleté mandle nebo sezamová semínka.

Přechod na kombinovanou stravu

Změny v jídelníčku a stravování vůbec není dobré udělat ráz na ráz. Tělo musí být připravené. Povzbudíte tím přeměnu látkovou a odstraníte jedovaté látky z těla. Vyberte si, zda Vám bude vyhovovat den zeleninový nebo den ovocný.

Zeleninový den

V tento den jezte pouze zeleninu, převážně syrovou, maximálně krátce podušenou. Při dušení není vhodné použít tuk ani sůl.

Ovocný den

V tento den jezte jakékoliv sezónní ovoce, s výjimkou banánů, čerstvých fíků, datlí.

Zásady pro správné a zdravé hubnutí

  • Nejezte současně potraviny bílkovinné a uhlohydrátové.
  • Nevynechávejte žádné jídlo.
  • Nehladovte.
  • Omezte silně osolené nebo oslazené jídlo.
  • Dávejte přednost potravinám bohatým na vlákninu.
  • Každé jídlo řádně rozkousejte.
  • Během jednotlivými sousty nepijte žádný nápoj.
  • Mezi jednotlivými jídly vypijte až 2-3 litry tekutin.
  • Nejezte kyselé ovoce zároveň s uhlohydráty. Výjimkou jsou banány a borůvky.
  • V odpoledních hodinách již nepijte čerstvé mléko, které se těžko tráví. Místo toho volte kefír, podmáslí, kyšky, jogurt.
  • K snídani volte ovoce, musli nebo obložený chléb.
  • K obědu volte mezi bílkovinným nebo uhlohydrátovým pokrmem. V týdnu je dobré zařadit 2 dny, kdy nejíte maso.
  • Odpoledne, kdy klesá hadina cukru v krvi, snězte banán nebo ovesné vločky s kefírem či jogurtem.
  • V odpoledních hodinách již nejezte bílkoviny. Potraviny uhlohydrátové jsou odpoledne a večer lehce stravitelné.
  • Večer volte rýžové, těstovinové nebo bramborové pokrmy, tedy uhlohydrátové potraviny.

Kromě správně zvolené kombinaci jídel, nezapomínejte na tolik důležitý pohyb. Stačí i denní procházka na čerstvém vzduchu s partnerem, pejskem, kočárkem...

Skupiny oddělené stravy

  • Při oddělené stravě rozdělujeme potraviny do dvou hlavních skupin a tří podskupin.

  • Do první hlavní živočišné A skupiny patří: všechny druhy masa, uzeniny, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky (pouze nízkotučné), jogurt - pouze bílý a vajíčka.

  • Do druhé hlavní rostlinné B skupiny patří: všechny druhy obilovin - pšenice, žito, ječmen, oves, proso, kukuřice; pohanka; všechny výrobky z celozrnných obilovin - tmavý chléb, celozrnné pečivo, koláče z celozrnné mouky nebo z ovesných vloček, krupice, obilné vločky a bezvaječné těstoviny, luštěniny - fazole, hrách čočka, sója a všechny sójové výrobky včetně tofu, brambory; rýže natural; musli bez cukru; dýňová, slunečnicová a jiná semínka; sezam.

  • Zeleninovou podskupinu tvoří všechny druhy čerstvé, sušené a mražené kořenové, košťálové a salátové zeleniny; hub, koření, kečup a sojová omáčka bez cukru; hořčice a zeleninové šťávy.

  • Ovocnou podskupinu tvoří všechny druhy čerstvého, sušeného a mraženého ovoce; všechny druhy kompotů a džemů slazených umělým sladidlem; ovocné džusy bez cukru.

  • Do třetí podskupiny řadíme všechny druhy nepražených a nesolených ořechů.

Kombinace jídel

  • V zásadě nikdy nekombinujeme potraviny:hlavních skupin A a B, ovocnou podskupinu se skupinou A, ovocnou podskupinu se zeleninovou podskupinou.

 Jak tedy kombinovat jídlo?

  • K masu jako přílohu můžeme zvolit zeleninu dušenou či syrovou. Zelenina se totiž odbourává stejně dobře v kyselém i alkalickém roztoku. Těstovinu kombinujeme stejně se zeleninou udušení na rostlinném tuku, sýr zase jíme nastrouhaný na salátu. Vynikající je šopský salát bez pečiva.

  • Když si navykne na příjem oddělené potravy:pročistí se nám střeva a přirozeně se sníží potřeba hodně jíst, neboť vzroste racionální zužitkování přijaté potravy. Zpozorujeme, že máme více energie a začínáme hubnout.

  • Stravu si můžeme kombinovat tak, že si při tom zachováme radost z jídla a můžeme pěstovat zdravé labužníctvo.

  • Noční hody před spaním se nedoporučují. Vedou k tloustnutí a navíc zvyšují riziko tzv.. gastroesofageální refluxu a s ním spojeného pálení žáhy. Postižený se mohou budit na kašel, sípání, záchvaty dušnosti.

  • Maso je třeba omezit na dva až třikrát v týdnu. Spotřeba nadměrného množství bílkovin vede nejen k maškrtnosti, ale může poškodit i naše zdraví.

  • Pokud jíme pomaleji, sníme mnohem méně jídla a denně takto vyřadíme 300 až 500 kalorií. Za týden můžeme zhubnout čtvrt až půl kilogramu a po třech až pěti měsících můžeme shodit pět kilogramů.K přechodu na správnou výživu budeme potřebovat určitý čas.

Začněme tím, že:

  • Jezme pomaleji, což je důležitý předpoklad ovládání chuti k jídlu.

  • Postupně zmenšujme porce.

  • Jezme pouze když máme hlad a přestaňme jen co pocítíme sytost.

  • Nevynechávajme jídla. Může to vést i ke zpomalení metabolismu.

  • Zameňme pamlsky - bramborové lupínky, arašídy, slané tyčinky, sušenky za dýňová nebo slunečnicová semena, nejlépe čerstvé a nepražené a za různé druhy ořechů.

  • Dopřejme si dostatek kvalitní vlákniny z meruněk, sušených švestek, čočky, fazolových lusků, hrášku a pod.

Desatero pro zdraví, štíhlost a sílu:

  • 70-80% denního objemu jídla máme konzumovat v syrovém stavu

  • Denní strava by měla obsahovat 80% potravin zásadotvorných a 20% kyselinotvorných

  • Jíme menší porce, ale častěji, tedy pětkrát denně

  • Během jídla sousta nezapíjíme, pijeme před jídlem

  • Denně vypijeme dva litry tekutin (neslazené minerálky, bylinkové a ovocné čaje)

  • Respektujeme cyklus látkové výměny

  • Alkohol pijeme přiměřeně (maximálně 2-3 dl vína)

  • Pití černého čaje a kávu omezujeme na minimum.

  • Po osvojení si principu oddělené stravy můžeme střídat během jednoho dne:

  • a) potraviny ze skupiny A se skupinou B

  • b) zeleninovou podskupinu s ovocnou podskupinou

  • Mezi každým jídlem musíme zachovat potřebné časové odstupy

  • Nikdy nekombinujeme potraviny se živočišné A skupiny s ovocnou podskupinou

  • Vyloučíme zcela pití alkoholu