Krevní skupina 0

Vaše krevní skupina je klíčem, který odemyká dveře k tajemství zdraví, nemoci, dlouhověkosti, tělesné vitality a emoční sily. Vaše krevní skupinu určuje vaši náchylnost k chorobám, je vodítkem k tomu, jaké potraviny byste měli jíst a jak byste měli cvičit Je určujícím faktorem vaší energetické hladiny, účinnosti, s jakou spalujete kalorie, vaší emoční odpovědi na stres a dokonce snad i vaší osobnosti. Spojitost mezi krevní skupinou a dietou může znít přehnané, ale není to tak. Už dlouho jsme věděli, že chybí článek v našem chápání procesu, který vede bud na cestu zdraví nebo na zasmušilou stezku nemoci. Musí existovat důvod, proč je tolik paradoxů v dietních studiích a přetrvávání nemoci. Musí také existovat vysvětlení, proč někteří lidé jsou schopni při jednotlivých dietách zhubnout zatímco jiní ne, proč si někteří lidé udrží vitalitu do vysokého věku, zatímco jiní jsou narušeni po duševní i fyzické stránce. Rozbor krevních skupin nám ukázal způsob, jak tyto paradoxy vysvětlit A čím vice zkoumáme souvislosti, tím jsou věrohodnější. Krevní skupiny jsou tak zásadní jako samo Stvoření. V mistrovské logice přírody sledují krevní skupiny nepřetržitou cestu od nejranéjších dob vzniku lidstva do současnosti. Jsou zápisem našich dávných předků na nezničitelném pergamenu historie. V současnosti jsme začali objevovat jak využít krevní skupiny jako buněčné otisky prstů, které rozluští mnohé z největších tajemství obklopujících naše hledání cesty ke zdraví. Táto práce je rozšířením současných poznatků týkajících se lidské DNA.

Strava pro krevní skupinu 0

Lidem s krevní skupinou 0 prospívá intenzivní fyzické cvičení a Živočišné bílkoviny. Trávicí trakt těchto lidí si pamatuje dávné doby. Vysokoproteinová strava lovců-sběračů a mimořádné požadavky na tělesnou kondici kladené na organismus dávných lidí s krevní skupinou 0 , ketóza je důsledkem stravy s vysokým obsahem bílkovin a tuků, která je zároveň chudá na sacharidy. Organismus metabolizuje bílkoviny a tuky na ketolátky, které potom využívá místo cukrů k udržení stálé hladiny glukózy v krvi. Kombinace ketózy, nedostatku kalorií a trvale velké fyzické aktivity znamená pro hubený „lovecký stroj“ klíč k přežití tohoto lidského typu. Dietní doporučení současnosti všeobecně odrazují od konzumace nadbytku živočišných bílkovin, protože bylo prokázáno, že nasycené tuky představují rizikový faktor v rozvoji srdečních onemocnění a rakoviny .Bylo totiž zjištěno, že většina masa, které dnes konzumujeme, obsahuje velké množství tuku a je znehodnoceno nevybíravým používáním hormonů a antibiotik ( Jsi to, co jíš), může být zavádějíc .jestliže mluvíme o současných zásobách masa.Naštěstí se v poslední době dostává do popředí také maso vypěstované v organickém zemědělství a od zvířat s volným výběhem. Úspěch diety  pro krevní skupinu 0 závisí na tom, zda použijete pouze libové maso,drůbež a ryby, neobsahující žádné chemické látky. Lidé s krevní skupinou 0 nemají mléčné výrobky a obilí tolik v oblibě, jako většina lidi ostatních krevních skupin, protože jejich trávicí systém se na ně dosud ještě plně neadaptoval. Nebudete však muset lovit azabíjet mísu pšenice nebo sklenici mléka. Tyto potraviny se staly základem lidské stravy až mnohem pozdějiv naší evoluci.

Faktor váhového úbytku

Na začátku diety pro krevní skupinu 0 budete ubývat na váze pouze tím, že omezíte konzumaci obilí, chleba, luštěnin a fazolí. Hlavním faktorem váhového přírůstku u lidí se skupinou 0 je gluten (lepek), který je obsažen v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. Působí na váš metabolismus tak že vede ke vzniku pravého opaku než je ketóza. Místo uchování štíhlé linie a stavu s vysokou energií dojde působením lepkových lektinů k porušení metabolismu inzulínu a narušení efektivního využití kalorií. Konzumaci lepku lze přirovnat k používání benzínu se špatným oktanovým číslem v automobilu. Namísto dodání paliva jen ztěžuje motoru práci. (Kukuřice působí stejně, ale v menším rozsahu, ačkoliv nemá až tak výrazné účinky na urychlení váhového přírůstku u lidí s krevní skupinou 0 jako pšenice.) Viděl jsem lidi s krevní skupinou 0, kteří trpěli nadváhou a při jiných dietách se jim vůbec nedařilo zhubnout ale po jednoduchém vyřazení pšenice ze své stravy se jejich hmotnost rychle snížila. K váhovému přírůstku u krevní skupiny 0 přispívají také další faktory: Určité druhy fazolí a luštěnin, zejména čočka a fazol obecný; obsahují lektiny, které se ukládají do svalové tkané a způsobují v nich alkalickou (zásaditou) reakci, čímž se snižuje jejich schopnost fyzické aktivity. Lidé s krevní skupinou 0 jsou hubenější, když je jejich svalová tkáň ve stavu mírné metabolické acidózy V tomto stavu váš organismus využívá kalorie rychleji. (Než se ale uchýlíte k obecným závěrům o ostatních krevních skupinách, pamatujte, že každá krevní skupina je ovlivňována jedinečnými faktory. Metabolická acidóza není vhodná pro každého).  Faktorem, který se účastní regulace váhového přírůstku u skupiny 0, má vztah k funkci štítné žlázy. Lidé s krevní skupinou 0 mají sklon k nízkým hladinám hormonů štítné žlázy. Tento stav snížené funkce štítné žlázy, neboli hypotyreóza, nastává proto, že krevní skupina 0 často nevstřebává v dostatečném množství jód. (Jód je prvek, jehož hlavní funkci je tvorba hormonů štítné žlázy). Mezi příznaky hypotyreózy patří váhový přírůstek, retence (zadržování) tekutin v těle, úbytek svalové tkáně a velká únava. Kromě omezení porcí potravin a výběru libového masa je k dosažení maximálního úspěchu v udržení hmotnosti pro lidi s krevní skupinou 0 nutné vyzdvihnout některé potraviny pro jejich blahodárné účinky a naopak jiným potravinám se vyhnout protože váhový úbytek zpomaluj.

Potraviny podporující váhový pří

  • Pšeničný lepek                              narušuje účinost inzulinu , zpomaluje metabolismus

  • Kukuřice                                        narušuje účinost inzulínu , zpomaluje metabolismus

  • Fazol obecný                                 narušuje využití kalorií

  • Modré fazole                                 narušují využití  kalorií 

  • Čočka                                            potlačuje správný metabolismus živin

  • Zelí                                                potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy

  • Růžičková kapusta                        potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy 

  • Květák                                           potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy 

  • Hořcice                                          potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy                                

Potraviny podporující váhový úbytek

  • Mořská řasa                                      obsahuje jod , zvyšuje tvorbu hormonů štítné žlázy 

  • Mořské produkty                              obsahuje jod , zvyšuje tvorbu hormonů štítné žlázy

  • Sůl s jodem                                       obsahuje jod , zvyšuje tvorbu hormonů štítné žlázy

  • Játra                                                  zdroj vitamínů B, podporují účinný metabolismus

  • Červené maso                                   podporuje účinný metabolismus 

  • Kapusta ,špenát , brokolice              podporující účinný metabolismus 

Mléčné výrobky

Lidé s krevní skupinou 0 by měli výrazné omezit konzumaci mléčných výrobků. Jejich organismus je.špatně vybaven pro jejich správnou metabolizaci, a proto žádné potraviny z této skupiny pro ně nejsou  prospěšné  a  téžko stravitelné.  Vynikající náhražkou s vysokým obsahem bílkovin je sójové mléko a sójový sýr Potravinové alergie nejsou totéž co trávicí potíže. Váš imunitní systém vytváří protilátky, které bojují proti pronikání určitých potravin do organismu. Na druhou stranu intolerance určité potraviny (nesnášenlivost) je reakce trávicího systému, která může vzniknout z mnoha důvodů,  v důsledku špatné kvality potravin, obsahu různých přísad v potravinách nebo určitého osobitého chování vašeho organismu.  Musíte denně užívat výživové doplňky s obsahem vápníku, a to platí ve zvýšené míře pro ženy, protože mléčné výrobky jsou nejlepším přirozeným zdrojem dobře vstřebatelného vápníku.

Oleje a tuky

Krevní skupina 0 reaguje na konzumaci olejů příznivě. Ty mohou být důležitým zdrojem živin a podporují vylučování. Jejich výživovou hodnotu pro organismus můžete zvýšit jestliže jejich používání omezíte na mononenasycené druhy, jako je olivový olej a olej ze lněných semínek. Tyto tuky mají příznivé účinky na srdce a tepny a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Krevní skupina 0 může nalézt dobrý zdroj doplňkových rostlinných bílkovin v určitých druzích ořechů a semínek. Tyto potraviny však nemohou v žádném případě nahradit vysoký obsah bílkovin v mase. Vzhledem k tomu, že tyto potraviny ve své stravě určité nepotřebujete, měli byste být velmi střídmí v jejich konzumaci, protože mají vysoký– podíl tuků. Jestliže se snažíte zhubnout měli byste se jim zcela vyhnout.Protože ořechy někdy mohou způsobit trávicí potíže, snažte se je dokonale rozžvýkat nebo používejte ořechové máslo, které je stravitelnější. To platí zejména pro osoby s onemocněním tlustého střeva, která jsou u krevní skupiny 0 častější.   

Luštěniny

Lidé s krevní skupinou 0 nedokáží zvlášť dobře zpracovat a využít fazole. Lidé s asijským původem jsou na tom o trochu lépe, protože jsou na fazole kulturně adaptováni. Obecné vzato, fazole narušují metabolismus ostatních důležitějších živin, jako jsou živiny obsažené v mase. Zároveň mírně snižují kyselost ve svalové tkáni, což je nevýhodné, protože organismus lidí se skupinou 0 funguje lépe, když je reakce ve svalové tkáni mírně kyselá. Toto nesmí být zaměňováno s acidobazickou reakcí v žaludku. V tomto ohledu je trocha velmi prospěšných fazolí výjimkou. Posilují trávicí trakt a podporují hojení vředů, které jsou u krevní skupiny 0 častým problémem v důsledku vysokého obsahu žaludeční kyseliny. Jezte tedy fazole s mírou jako příležitostný vedlejší chod. 

Cerealie

Lidé s krevní skupinou 0 nesnášejí dobře celozrnné pšeničné výrobky, proto byste je měli zcela vyřadit z vašeho jídelníčku. Obsahují totiž lektiny, které reagují jak s vaší krví, tak i s trávicím traktem a narušují správné vstřebávání prospěšných potravin. Pšeničné výrobky jsou hlavním viníkem váhového přírůstku u krevní skupiny 0. Lepek v pšeničných klíčcích u krevní skupiny 0 narušuje meta-bolické procesy. Neefektivní nebo pomalý metabolismus je příčinou pomalejší přeměny potravin na energii a dochází k ukládání energie ve formě tuku. 

Zelenina  a houby

Pro krevní skupinu 0 existuje obrovský počet druhů vhodné zeleniny, která však tvoří kritickou složku vaší stravy Nemůžete jíst jednoduše všechny druhy bez vyběru. Některé druhy zeleniny způsobují krevní skupině 0 velké problémy. Například zelí, růžičková kapusta, květák a listová hořčice mohou potlačovat funkci štítné žlázy, která je už i tak u lidí s krevní skupinou 0 slabí Listová zelenina bohatá na vitamin K, jako je kapusta, římský salát brokolice a špenát je pro skupinu 0 velmi vhodná. Tento vitamin má jen jeden úkol – podporuje krevní srážlivost Jak už jsme uvedli, krevní skupina 0 trpí nedostatkem několika faktorů krevní srážlivosti a potřebuje vitamin K k posílení této funkce. Klíčky vojtěšky obsahují složky; které podrážděním sliznice trávicího traktu mohou zhoršit problémy přecitlivělosti u krevní skupiny 0. Plísně v domácích houbách nebo houbách shiitake, stejně jako v kvašených olivách, mohou spustit alergickou reakci. Všechny tyto potraviny jsou pro krevní skupinu 0 cizí, protože jejich organismus nebyl vybaven ke styku s nimi. Lilkovitá zelenina, jako např, lilek nebo brambory; způsobuje u krevní skupiny 0 artritidu, protože jejich lektiny se ukládají v tkáních okolo kloubů. Kukuřičné lektiny narušují tvorbu inzulínu, což často vede ke vzniku cukrovky a obezity Všichni lidé se skupinou 0 by se měli vyhnout kukuřici, zejména pokud mají problémy s nadváhou nebo je v jejich rodinné anamnéze diabetes. Zvláštní případ představují rajčata Jsou bohatá na silné lektiny; které se nazývají panhemaglutininy,(což znamená, že aglutinují krvinky všech krevních skupin). Rajčata jsou problematická pro trávicí trakt. 

Ovoce 

Strava pro krevní skupinu 0 obsahuje mnoho vynikajících druhů ovoce. Ovoce není jen významným zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů, ale může být také výbornou náhradou za chléb a těstoviny. Jestliže jíte raději kousek ovoce než plátek chleba, váš organismus bude lépe fungovat a současně dosáhnete váhového úbytku, který je vaším cílem. Může vás překvapit že naleznete některé své oblíbené druhy ovoce na seznamu zakázaných potravin a některé bezvýznamné druhy na seznamu velmi prospěšných potravin. Blumy, švestky a fíky jsou pro vaši krevní skupinu tak prospěšné proto, že většina tmavočervených, modrých a červenofialových plodů vyvolává v trávicím traktu spíše alkalickou než kyselou reakci. Trávicí trakt lidí s krevní skupinou 0 je nadměrně kyselý a potřebuje dostatek zásaditých látek k získání rovnováhy; která zmírňuje podráždění a vředy žaludeční sliznice. Ale protože je ovoce alkalické, nemusí být ještě pro vás vhodné. Melouny jsou také alkalické, ale obsahují velké množství plísní, na které bývá krevní skupina 0 přecitlivělá. Melouny by měly být konzumovány s mírou a ananasovému a muškátovému melounu, které obsahují nejvíce plísní ze všech, byste se měli vyhnout úplně. Pomeranče, mandarinky a jahody byste měli vypustit z jídelníčku vzhledem k jejich vysokému obsahu kyselin. Také grapefruit obsahuje mnoho kyselin, ale ten můžete v mírném množství jíst protože po strávení vykazuje zásaditou reakci. Většina ostatních plodů je vhodná, ale vyvarujte se ostružin, které obsahují lektin, který ztěžuje u krevní skupiny 0 trávení. Lidé s krevní skupinou 0 jsou také mimořádně citliví na kokosové ořechy a výrobky, které je obsahují. Vyhýbejte se jim a vždy si pečlivé přečtěte složení výrobku, abyste si byli jisti, že nejíte kokosový olej, který je bohatý na nasycené tuky a má malou výživnou hodnotu.

Štávy a tekutiny

Pro krevní skupinu 0 jsou vhodnější zeleninové šťávy než ovocné, protože jsou alkalické. Když pijete ovocné šťávy vybírejte si druhy s nízkým obsahem cukru. Vyhýbejte se šťávám s vysokým obsahem cukru, jako je jablečná šťáva nebo jablečný mošt  Ananasová šťáva může být částečně prospěšná v prevenci zadržování vody v organismu a nadýmání, což jsou dva faktory, které přispívají k váhovému přírůstku. Také šťáva z černých třešní – srdcovek může být prospěšná, protože je silně zásaditá.

Koření

Výběr koření může skutečně zlepšit váš trávicí a imunitní systém. Například koření na bázi řas je pro krevní skupinu 0 velmi vhodné, protože je bohatým zdrojem jódu, což je klíčový prvek, který se účastní regulace štítné žlázy. Jodidovaná sůl je dalším dobrým zdrojem jódu, ale používejte ji střídmě. Řasa kelp zmírňuje hyperaciditu (zvýšenou kyselost) v trávicím traktu, a tím snižuje riziko vzniku vředů. Řasa chrání sliznici žaludku a střeva a zabraňuje přilnutí bakterií, které jsou příčinou vředové choroby žaludku a dvanáctemíku. Mějte také na mysli, že řasa je velmi účinným metabolickým regulátorem u osob s krevní skupinou 0 a je důležitým podpůrným prostředkem při hubnutí. Petržel je uklidňujícím prostředkem pro trávicí trakt, stejné jako určité druhy „zahřívacích“ koření, jako je kari a kajenský pepř Pamatujte si však, že černý a bílý pepř a ocet u krevní skupiny 0 dráždí žaludek Sladké výrobky, jako med a cukr, vám neškodí, stejné jako čokoláda Přesto všechny tyto potraviny musí být přísně omezeny na příležitostné užití jako pochoutka. Nepoužívejte kukuřičný sirup jako sladidlo.

Chuťové přísady

Pro krevní skupinu 0 nejsou žádné chuťové přísady vysoce prospěšné. Jestliže musíte k jídlu používat hořčici, majonézu nebo salátové dresinky, dělejte to s mírou a dávejte přednost nízkotučným druhům s nízkým obsahem cukru. Přestože krevní skupina 0 může příležitostné jíst rajčata, vyhnete se kečupu, který obsahuje takové složky,jako je ocet Všechny nakládané potraviny jsou pro krevní skupinu 0 nestravitelné, protože významně dráždí sliznici žaludku. Mohu vám doporučit abyste se pokusili odvyknout si používat chuťové přísady nebo je nahradili zdravějšími kořenícími přísadami, jako je olivový olej, citrónová šťáva nebo česnek.

Bylinné čaje

Doporučení tykající se bylinných čajů vycházejí z našich poznatků o tom, co činí člověka s krevní skupinou 0 nemocným. Bylinné čaje považujte za prostředek, jak bojovat proti vaší přirozené slabosti. U krevní skupiny 0 je nutno klást hlavní důraz na uklidnění trávicího a imunitního systému. Byliny, jako je máta peprná, petržel, šípky a smilax mají příznivé účinky. Na druhou stranu vojtěška, aloe vera, lopuch a vlákna kvetoucí kukuřice stimulují imunitní systém, ale způsobují „ředění“ krve, typický problém krevní skupiny 0.

Různé nópoje

Pro krevní skupinu 0 lze nalézt jen velmi málo přijatelných nápojů. Při výběru jste skutečně velmi omezeni na neškodné minerální vody sodovky a čaj. Pivo je přijatelné jen v mírném množství, ale není vhodné, jestliže chcete zhubnout Je povoleno víno v co nejmenších dávkách, ale rozhodné ne každý den. Zelený čaj je možné pít jako přijatelnou náhražku ostatních nápojů obsahujících kofein, ale pro krevní skupinu 0 nemá nijak významné léčebné účinky: U kávy je pro krevní skupinu 0 nevýhodou, že vede ke zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny. Krevní skupina 0 má vyšší množství žaludečních kyselin už sama o sobě a nepotřebuje k tomu dopomáhat Jestliže jste zvyklí pit kávu, můžete snad postupné začít snižovat množství vypitých šálků za den. Vaším cílem by mělo být přestat pít kávu zcela. Obvyklé abstinenční příznaky; jako jsou bolesti hlavy, únava a podrážděnost se nevyskytnou, jestliže si budete odvykat postupně. Zelený čaj je vhodnou náhražkou s obsahem kofeinu.

Profil stresu a cvičení 

Ve vaší krevní skupině je ukryta schopnost přeměnit negativní účinky stresu. Každá krevní skupina má přesný geneticky naprogramovaný instinkt pro překonávání stresu. Jestliže jste krevní skupina 0, máte v sobě schopnost okamžité tělesné reakce našich předků – lovců: stres přechází přímo do vašich svalů. Vaše krevní skupina si nese vzorec poplachové reakce, která se projeví explozí intenzivní tělesné energie. Jestliže se setkáte se stresem, vaše tělo zabere. Protože nadledviny vyměšují své chemické látky do krevního řečiště, nastane silný přetlak. Jestliže v tuto chvíli dojde k uvolnění přetlaku tělesnou aktivitou, jakkoliv strašný stres zažijete, může být přeměněn v pozitivní zkušenost Zdrávi lidé s krevní skupinou 0 uvolňují přebytek napětí prostřednictvím mohutné a intenzivní tělesné aktivity. Jejich organismus je k tomu vybaven. Cvičení je pro zdraví lidí s krevní skupinou 0 zvlášť významné, protože zásah stresu je přímý a tělesný. Nejenže pravidelný intenzivní cvičební program pozvedne vašeho ducha, ale umožní vám také udržet si ideální váhu, emoční vyrovnanost a silný osobitý image. Krevní skupina 0 dobře reaguje na těžké cvičení. Lidé s krevní skupinou 0, kteří chtějí zhubnout musí provozovat náročné tělesné cvičení. Tento druh cvičení vede k větší kyselosti svalové tkáně a k vyššímu spalování tuků.

Průvodce cvičením

Cvičební program o vysoké intenzitě má tři základní části: zahřívací část část aerobního cvičení a uvolňovací část Úvodní zahřátí je velmi důležité k prevenci poranění, protože do svalů je přivedena krev a svaly se připraví na cvičení, ať už se jedná o chůzi, běh, jízdu na kole, plaváni nebo míčovou hru. V úvodním zahřátí by měl být zahrnut strečing a protahovací cviky jako prevence natržení svalů a šlach. Cvičeni je možné rozdělit do dvou základních typů: izometrická cvičení, při kterých roste napětí v nehybných svalech, a izotonická cvičení, jako je gymnastika, běh nebo plavání, kdy svalové napětí se při pohybu svalu nemění. Izometrická cvičení lze použít k tonizaci specifických svalů, které je možné dále posilovat aktivními izotonickými cviky Izometrické cviky lze provádět tlakem nebo tahem za nehybné předměty nebo stahováním a napínáním protilehlých svalových skupin. K dosažení maximální výkonnosti kardiovaskulárního systému při aerobním cvičení musí dojít k vzestupu tepové frekvence přibližné na 70 procent maximální tepové frekvence. Jakmile při cvičení dosáhnete této tzv. submaximální tepové frekvence, cvičte třicet minut tak, abyste ji udrželi. Tento režim byste měli provádět nejméně třikrát týdně.

Recepty

Hovězí pečeně 

Cca 1300 g hovězí pečené z organického zemědělství, sůl, pepř a nové koření k ochucení, 6 stroužků česneku, panenský olivový olej, bobkový list Maso očistěte, odstraňte viditelný tuk a položte do pekáčku. Okořeňte a maso nařízněte, do vzniklých kapsiček vložte sekaný česnek a bobkový list Maso potřete panenským olivovým olejem. Nepřikryté maso pečte při 180 stupních Celsia 90 minut nebo do té doby, dokud nezměkne.

Koláč s jablkovým pyré s kvinoa moukou

 1 a 3/4 šálku kvinoa mouky, 1 šálek rozinek nebo jiného povoleného sušeného ovoce, 1/2 šálku sekaných pekanových ořechů, 1/2 čajové lžičky jedlé sody, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva neobsahujícího hliník 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky drceného hřebíčku, 1/2 šálku neslaného másla, 1 šálek javorové hocukru, 1 velké organicky vypěstované vejce, 2 šálky  nesloženého jablečného pyré z organicky vypěstovaných jablek Předehřejte troubu asi na 180 stupňů Celsia. Nasypte 1/4 šálku mouky na rozinky a ořechy a nechte stranou. Smíchejte jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a hřebíček se zbylou kvinoa moukou. Odděleně smíchejte dohromady máslo, cukr a vejce. Všechny přísady smíchejte dohromady, nakonec přidejte ovoce a ořechy. Přendejte lžící do vymazaného pekáčku velikosti 20x20 cm a pečte 40 až 45 minut nebo dokud nebude koláč upečený i v prostředku (na špejli zabodnutou do středu se již nelepí těsto).

Dušené jehněčí maso s chřestem

 450 g čerstvých stvolů chřestu, 220 g jehněčího masa z jehněte chovaného na volné pastvě (free range), nakrájet na kostičky, 1 středně velká cibule nakrájená na kostičky, 3 polévkové lžíce neslaného másla pocházejícího z organického zemědělství, 1 šálek vody, sůl, pepř a nové koření k ochucení, šťáva z 1 citronu. Nakrájejte stvoly chřestu na kousky o délce asi 5 cm, tvrdé části odložte. Umyjte je a osušte. Orestujte maso a cibuli na másle do světle hnědá. Přidejte vodu, sůl a koření. Vařte do změknutí. Přidejte chřest Povařte na mírném ohni asi 15 minut nebo až bude vše měkké. Přidejte citrónovou š ávu. Uvedené množství stačí pro 2 porce. 

Špenátový salát 

2 trsy čerstvého špenátu, 1 trs šalotky: šťáva z 1 citronu, 1/4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl a pepř kdochucení. Špenát důkladně omyjte. Osušte jej a nakrájejte. Posypte solí. Po několika minutách vymáčkněte přebytečnou vodu. Přidejte nakrájenou šalotku, citrónovou šťávu, olej, sůl a pepř. Podávejte bezprostředně po dokončení. Uvedené množství je určeno na 6 porcí.

Ryba pečená po arabsku 

Velký halibut nebo jiná bělomasá ryba o hmotnosti 1300 až 1800 g, sůl a pepř k ochucení, 1/4 šálku citrónové šťávy, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 velké cibule, nakrájené a orestované v olivovém oleji, 2 až 2 1/2 šálku omáčky z tahini . Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Rybu omyjte a pečlivě osušte. Posypte solí a pokropte citrónovou šťávou. Nechte asi 30 minut uležet. Potom rybu nechte okapat potřete olejem a dejte do pekáčku. Pečte asi 30 minut. Potom posypte orestovanou cibulí a přidejte omáčku z tahini (sezamového másla). Posolte a okořeňte. Vraťte do trouby a pečte, dokud se maso nebude lehce oddělovat vidličkou (asi 30 až 40 minut). Rybu servírujte na podnose a ozdobte petrželí a plátky citronu. Uvedené množství stačí na 6 až 8 porci.

Omáčka tahini

1 šálek tahini (sezamového másla) z organického zemědělství, šťáva ze 3 citronů, 2 stroužky česneku, 2 až 3 čajové lžičky soli, 1/4 šálku sušené petržele nebo čerstvá petržel, nakrájet až nakonec, voda. V hlubší míse smíchejte tahini, citrónovou šťávu, česnek, sůl a petržel. Přidejte vodu, aby vznikla hustá  omáčka.

Pečená ryba 

1 velká bělomasá ryba (900 až 1300 g) nebo jiné ryby, citrónová šťáva a sůl k ochucení, 1/4 šálku oleje, 1 čajová lžička kajenského pepře, 1 čajová lžička římského kmínu (příležitostně). Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Nádivka do ryby

1/3 šálku sekaných mandlí, 2 polévkové lžíce neslaného másla, 1 šálek sekané petržele, 3 drcené stroužky česneku, sůl a nové koření k dochucení. Orestujte mandle v másle do světle hnědá. Přidejte petržel a koření a jednu minutu prudce restujte. Směsí naplňte syrovou rybu. Rybu omyjte, posypte soli a pokapejte citrónovou šťávou. Nechte uležet asi 30 minut, potom nechte okapat Potom rybu potřete olejem a kořením, dejte do pekáčku. Abyste zabránili vysušení ryby, obalte ji mírně naolejovanou fólií. Pečte asi 30 až 40 minut nebo dokud nebude ryba měkká. Uvedené množství stačí na 4 až 5 porcí.

Salát z fazolových lusků

1/2 kg zelených fazolových lusků, šťáva z 1 citronu, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 až 3 čajové lžičky soli. Opatrně umyjte čerstvé zelené fazolové lusky. Odstraňte stonky a nitky. Nakrájejte na kousky dlouhé asi 5 cm. Povařte v dostatečném množství vody do změknutí a nechte okapat Po zchladnutí dejte do hlubší salátové mísy Ochuťte citrónovou šťávou, olivovým olejem, česnekem a solí. Uvedené množství stačí na 4 porce.

Musli s vlaškými ořechy a javorovým sirupem

4 šálky ovesných vloček, 1 šálek rýžových otrub, 1 šálek sezamových semínek 1/2 šálku sušené klikve, 1/2 šálku sušených rozinek 1 šálek sekaných vlašských ořechů, 1/4 šálku oleje z organického zemědělství, 1/2 šálku javorového sirupu, 1/4 šálku medu, 1 čajová lžička vanilkového extraktu. Troubu předehřejte na 120 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, rýžové otruby, semínka, sušené ovoce a ořechy. Přidejte olej a rovnoměrně rozetřete. Přidejte javorový sirup, med a vanilkový extrakt pečlivě promíchejte, aby směs byla rovnoměrné  provlhčená. Směs by měla být drolivá a lepkavá. Rozložte ji na plecha pečte v troubě asi 90 minut pravidelně ji každých 15 minut promíchejte, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu a nebude suchá. Nechte řádně vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu.

Karabové sušenky

1/3 šálku oleje, 1/2 šálku čistého javorového sirupu, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1 organicky vypěstované vejce, 1 a 3/4 šálku ovesné mouky nebo mouky z hnědé rýže, 1 čajová lžička jedlé sody, 1/2 šálku neslazených karobových lupínků, mleté nové koření (příležitostně). Vymažte dva velké plechy olejem a troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia. V hluboké míse střední velikosti smíchejte olej, javorový sirup a vanilku. Rozklepněte vajíčko a přidejte do olejové směsi. Postupně vmíchávejte mouku a jedlou sodu, aby vzniklo hustší těsto. Přidejte karobové lupínky a těsto pokládejte na plechy čajovou lžičkou. Pečte 10 až 15 minut dokud nejsou sušenky světle hnědé. Potom vyndejte z trouby a nechte vychladnout Dávka stačí na 3 a 1/2 až 4 tucty (42 až 48 kusů).