Podpořte trávení
Silné trávení je základní podmínkou pro trávení potravy v našem zažívacím traktu . U člověka , který je v rovnováze,probíhá trávení účiuně a správně . Jídlo , které jíme ,začínáme trávit již v ústech ( pomocí enzymu ptyalinu ve slinách se tráví škroby), ale hlavní část trávení probíhá v žaludku a tenkém střevě. Předpokladem zdraví i prevence je silné trávení. Při slabém trávení se tvoří škodlivé látky , ty se usazují ve střevě a vstřebávají se do krve , kde poškozují tkáně. Objevuje se únava , zácpa , průjmy , bolesti , nadměrná chut po sladkém nebo slaném jídle.
Jak podpořit trávení
Trávení lze posílit jednoduše - kořením. Do pokrmu ho vždy přidávejte různé druhy : kurkumu , nerafinovanou sůl s převahou draslíku nad sodíkem ( himalajská sůl) , petržel , česnek , zázvor , bazalku , oregano , majoránku , rozmarýn , tymián , saturejku , šalvěj , římský kmín , hořčičná semínka , koriandr , fenykl. Nejoblíbenější směsi proti zánětu je provensálské koření v jakékoliv formě ( oregano , majoránka , rozmarýn , tymián , saturejka , estragen , levandule) má antibiotické účinky. Známé je asijské kari ( kurkuma , koriandr , římský kmín) a další jsou silnými antioxidanty.