Krevní skupina AB

Krevní skupina AB je stará méně než tisíc let je vzácná (2 až 5 procent populace) a biologicky komplexní. Nezapadá pohodlné do žádné z ostatních kategorií. Dva antigeny činí tuto skupinu něčím podobnou krevní skupině A něčím krevní skupině B, néčím pňpomíná spojení obou.Tato různorodost může být pozitivní nebo negativní v závislosti na okolnostech, proto pochopení stravy pro krevní skupinu AB vyžaduje, abyste si přečetli seznam potravin velmi pečlivé a seznámili se jak se stravou pro krevní skupinu A tak pro krevní skupinu B, abyste lépe porozuměli údajům o vaší vlastní dietě. V podstatě lze říci, že většina potravin, které jsou nevhodné buď pro skupinu A nebo pro skupinu B, jsou pravděpodobné špatné také pro skupinu AB, přestože existují určité výjimky Zdá se, že panhemaglu-tininy což jsou lektiny schopné aglutinovat krvinky všech krevních skupin, snáší krevní skupina AB lépe, snad proto, že reakce lektinů je zmírněna dvojím antigenem (A i B). Zářným příkladem jsou rajčata. Ani krevní skupina A ani B nesnášejí lektiny v nich obsažené, zatímco krevní skupina AB může jíst rajčata bezjakýchkoliv rozpoznatelných účinků. Krevní skupina AB bývá často silnější a aktivnější než usedlejší skupina A Tato příměs vitality může být způsobena tím, že jejich genetická paměť stále obsahuje zbytky po dávných předcích s krevní skupinou B žijících ve stepích.

Faktor váhového úbytku

Když se jedná o váhový– přírůstek, projevuje se u krevní skupiny AB smíšená dědičnost genů krevních skupin A i B. Někdy to představuje zvláštní problém. Například máte nízký obsah žaludeční kyseliny jako krevní skupina A společně se zděděnou adaptací na maso po krevní skupině B. Ačkoliv jste tedy geneticky naprogramováni na konzumaci masa, chybí vám dostatek žaludeční kyseliny k dokonalému strávení, proto maso, které sníte, má sklon ukládat se v těle ve formě tuku. Chcete-li zhubnout měli byste omezit konzumaci masa a jíst jen malé množství, které můžete doplnit zeleninou a tofu. Vaše příbuznost ke krevní skupině B způsobuje stejné reakce inzulínu,když jíte fazol obecný, fazol měsíční, kukuřici, pohanku nebo sezamová semínka, ačkoliv díky příbuznosti s krevní skupinou A můžete bez potíží jíst čočku a arašídy Potlačená produkce inzulínu způsobuje hypoglykémii. Pokles hladiny cukru v krvi po jídle, a vede k menší účinnosti metabolismu živin.U krevní skupiny AB se nevyskytuje závažná reakce na lepek, která je typická pro krevní skupinu 0 a B. Ale opět zde platí: chcete-li zhubnout měli byste se pšenici vyhnout protože po ní dochází ke kyselejší reakci ve vaši svalové tkáni. Krevní skupina AB využívá kalorie účinněji, je-li ve tkáních mírné alkalická reakce.

Potraviny podporující váhový  přírustek

  • červené maso – je špatně stravitelné, skladuje se ve formě tuku, zaplavuje trávicí trakt toxickými látkami fazol obecný – snižuje účinnost inzulínu, je příčinou

  • hypoglykémie, zpomaluje metabolický obrat fazol měsíční – snižuje účinnost inzulínu, je příčinou

  • hypoglykémie, zpomaluje metabolický– obrat semínka – způsobují hypoglykémii

  • kukuřice – snižuje účinnost inzulínu

  • pohanka – způsobuje hypoglykémii

  • pšenice – snižuje účinnost metabolického využití kalorií, snižuje účinnost inzulínu

Potraviny podporůjící váhový úbytek

  • tofu – zvyšuje účinnost metabolismu

  • mořské produkty – zvyšují účinnost metabolismu

  • mléčné produkty – zlepšují tvorbu inzulínu

  • zelená zelenina – zlepšuje účinnost metabolismu

  • mořské řasy – zvyšuje tvorbu inzuilnu

  • ananas – podporuje trávení, stimuluje hybnost střev

Maso a drůbež

Když se jedná o maso a drůbež, vypůjčuje si krevní skupina AB vlastnosti jak od krevní skupiny A, tak i B. Stejně jako krevní skupina A nemáte v žaludku dostatek žaludeční kyseliny k účinnému strávení takového množství živočišných bílkovin. Klíčem pro vás je velikost porcí a frekvence. Skupina AB potřebuje určité množství bílkovin z masa, zejména z těch druhů, které jsou odkazem po krevní skupině B – jehněčí,skopové, králík, krůta místo hovězího masa. Lektin, který’ poškozuje krev a trávicí trakt u krevní skupiny B, má na vás stejný účinek, proto se vyhněte kuřatům. Dále nejezte uzené a konzervované maso. Tyto potraviny mohou u lidí s nízkým obsahem žaludeční kyseliny vyvolat rakovinu žaludku. Tento rys máte společný s krevní skupinou A.

Mořské produkty

Krevní skupina AB si může vybírat z velkého množství druhů mořských produktů, které jsou pro vás vynikajícím zdrojem bílkovin. Stejné jako krevní skupina A máte i vy potíže strávit lektiny, které jsou obsaženy v platýsovi a mořském jazyku. Stejné jako krevní skupina A máte větší sklon k rakovině prsu. Jestliže se u vás v rodinné anamnéze vyskytla rakovina prsu, zařaďte do jídelníčku měkkýše. Jedlý hlemýžď Helix pomatia obsahuje účinný Iektin, který’ specificky aglutinuje mutované buňky krevní skupiny A u dvou nejčastéjších forem rakoviny prsu. Toto je pozitivní druh aglutinace. Tento lektin pomáhá tělu zbavit se nemocných buněk

Vejce a mléčné výrobky

Co se tyče mléčných výrobků, může si krevní skupina AB nasadit klobouk skupiny B. Mléčné výrobky jsou pro vás prospěšné, zejména zakysané, obsahující jogurtovou kulturu, které jsou snadněji stravitelné. Hlavním faktorem, který’ musíte sledovat je nadměrná tvorba hlenu. Stejné jako u krevní skupiny A také u vás se vytváří velké množství hlenu a nemůžete si dovolit ještě větší množství. Všímejte si příznaků dýchacích potíží, zánětů vedlejších dutin nosních a ušních infekcí, které by mohly signalizovat, že byste měli zastavit přívod mléčných potravin. Pro krevní skupinu AB jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin vejce. Přestože mají velmi vysoký obsah cholesterolu a krevní skupina AB (podobné jako A) je vnímavá k onemocnění srdce, výzkum ukázal, že nejvétším viníkem nejsou potraviny obsahují cholesterol, ale spíše nasycené tuky. „Vhodná náhražka za mléko. Avšak když jíte vejce, můžete zvýšit příjem bílkovin a současné snížit příjem cholesterolu tím, že na dva bílky sníte jen jeden žloutek (Uvědomte si, že lektin obsažený ve svalech kuřat není obsažen ve vejcích.)

Tuky a oleje

Krevní skupina AB by mela používat olivový– olej raději než živočišné tuky a nasycené rostlinné oleje. Olivový– olej je mononenasycený tuk, o kterém se předpokládá, že přispívá ke sníženi hladiny cholesterolu v krvi. Můžete také používat k vaření malé množství ghí, ztuženého čištěného másla, které je populární v Indii.

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka představují smíšený obraz krevní skupiny AB. Jezte je v malém množství a opatrné. Ačkoliv mohou být dobrým doplňkovým zdrojem bílkovin, všechna semínka obsahují lektiny, které u krevní skupiny B potlačují inzulin. Na druhou stranu podobné jako u krevní skupiny A jsou pro vás vhodné arašídy, které jsou mohutným stimulátorem imunity. Krevní skupina AB má také sklon k onemocnění žlučníku, proto je vhodnější konzumace ořechového másla než celých ořechů..

Luštěniny

Luštěniny představují pro krevní skupinu AB další smíšenou záležitost Například čočka je pro tuto krevní skupinu důležitou potravinou s protirakovinnými účinky; přestože krevní skupině B se nedoporučuje. Je známo, že čočka obsahuje důležité antioxidanty s protirakovinnými účinky. Na druhou stranu fazol obecný a fazol měsíční, které u krevní skupiny A zpomalují tvorbu inzulínu, mají u krevní skupiny AB stejný účinek.

Cereálie

Doporučení pro krevní skupinu AB zahrnují rady jak pro krevní skupinu A tak i B. Obecně lze říci, že vám obilná zrna prospívají, dokonce i pšenice, ale je třeba její množství omezit protože vnitřní jádro pšeničného zrna je pro krevní skupinu AB příliš kyselinotvomé. Pšenice pro vás také není vhodná v případě, že se snažíte zhubnout. Lidé s krevní skupinou AB se zvýšenou hlenotvorbou při astmatu nebo častých infekcích, by také měli omezit konzumaci pšenice, protože ta zvyšuje produkci hlenu. Musíte si sami zkusit určit, kolik pšenice můžete sníst Zde nemluvíme o kyselosti žaludku, ale o acidobazické rovnováze ve svalové tkáni. Krevní skupině AB se také daří nejlépe při mírně zásadité (alkalické) reakci v tkáních. Zatímco vnitřní jádro pšeničného zrna je u krevní skupiny 0 a B zásadotvorné, u krevní skupiny A a AB je kyselinotvomé. Příjem pšeničných klíčků a pšeničných otrub omezte na jedenkrát týdně. Ovesná mouka, sójové lupínky, proso, škrob, rýže a sójové granule jsou pro krevní skupinu AB vhodnými cereáliemi, ale musíte se vyhnout pohance a kukuřici.

Chléb o pečivo

Doporučeni ohledně konzumace chleba a pečiva u krevní skupiny AB se podobají radám u cereálií a obilných zrn. Jsou to vcelku vhodné potraviny, ale jestliže trpíte nadměrnou tvorbou hlenu nebo nadváhou, celozrnná pšenice pro vás není vhodná. Dobrými náhražkami je sójová a rýžová mouka. Uvědomte si, že komerčně prodávaný chléb z naklíčené pšenice často obsahuje malé množství naklíčené pšenice a je to v podstatě celozrnný pšeničný chléb. Pečlivě čtěte složení na obalu. Nejezte kukuřičný chléb a pečivo z kukuřice. U chleba z naklíčené pšenice byl lepkový lektin v nich zničen při procesu klíčení.

Obilí a těstoviny 

Krevní skupině AB prospívá strava založená na rýži spíše než těstoviny, i když můžete jíst také těstoviny z tvrdé pšenice nebo špenátové těstoviny jednou nebo dvakrát týdně. Zřekněte se ale pohanky a kukuřice ve prospěch ovsa a žita. Omezte příjem otrub a pšeničných klíčků na jednou týdne.

Zelenina a houby

Čerstvá zelenina je důležitým zdrojem fytochemikálií, přírodních látek obsažených v potravě, které mají ionizující účinky v prevenci rakoviny a srdečních chorob – onemocnění, která postihují krevní skupinu A a AB mnohem častěji v důsledku slabšího imunitního systému. Zeleninu byste měli jíst několikrát denně. Krevní skupina AB má široký výběr – téměř všechny druhy zeleniny, které jsou vhodné pro krevní skupinuA nebo B, jsou vhodné i pro vás. Jednou výjimkou je panhemaglutinin v rajčatech, který napadá krvinky všech krevních skupin. Lidé s krevní skupinou AB by měli zařadit tofu jako pravidelnou součást jídelníčku v kombinaci s malým množstvím masa a mléčných výrobků. Tofu má také dobře známé protirakovinné účinky. Stejně jako krevní skupina B se musíte vyhnout čerstvé kukuřici a všem výrobkům z ní.

Ovoce

Krevní skupina AB zdědila převážné po krevní skupině A dobrou toleranci a preferenci určitých druhů ovoce. Upřednostňujte zásaditější druhy, jako je hroznové víno, blumy a bobuloviny; které vám mohou pomoci udržet acidobazickou rovnováhu s obilnými zrny, která působí ve vaší svalové tkáni kyselinotvorně. Krevní skupině AB neprospívají určité druhy tropického ovoce, zejména mango. Ale ananas je u vaši krevní skupiny vynikajícím podpůrným prostředkem pro trávení. Měli byste se také vyhýbat pomerančům, i když klidné mohou být vaším oblíbeným ovocem. Pomeranče mohou u krevní skupiny AB podráždit žaludek a narušuji také vstřebávání důležitých minerálů. Z obavy že byste byli těmito informacemi zmateni, vám připomenu, že acidobazické reakce probíhají dvěma různými způsoby: v žaludku a ve svalové tkáni. Když řeknu, že kyselé pomeranče dráždí u krevní skupiny AB žaludek, mluvím o podráždění žaludku, ke kterému může dojít ucitlivého, méně kyselého žaludku krevní skupiny AB. Ačkoliv lidé s krevní skupinou AB mívají nižší obsah žaludeční kyseliny, dráždí kyseliny obsažené v pomerančích citlivou sliznici žaludku. Grapefruit je blízce příbuzný pomerančům a je to také kyselé ovoce, má však na žaludek krevní skupiny AB příznivé účinky protože po strávení se u něj projeví zásadité vlastnosti. Pro krevní skupinu AB jsou také vynikající citrony, které podporují trávení a odstraňují hlen z organismu. Protože je vitamin C vynikajícím antioxidantem zejména v prevenci rakoviny žaludku, jezte ostatní druhy ovoce bohaté na tento vitamin, jako je grapefruit nebo kiwi. Lektin obsažený v banánech narušuje u krevní skupiny AB trávení. Doporučuji vám, abyste banány nahradili jiným ovocem bohatým na draslík, jako jsou meruňky, fíky a určité druhy melounů.

Štáva a tekutiny 

Lidé s krevní skupinou AB by měli začít každý den sklenicí horké vody s čerstvé vymačkanou šťávou z poloviny citronu, aby se z organismu odstranil hlen, který se nahromadil během spánku. Voda s citronem také podporuje vylučování. Následovat by měla sklenice naředéné grapefruitové nebo papájové šťávy. Preferujte šťávy ze silně zásaditého ovoce, jako jsou černé třešně (srdcovky), klikev a hroznové víno.

Koření 

Místo soli byste měli používat mořskou sůl a řasy. Obsah sodíku v nich je nízký; což je pro krevní skupinu AB vhodné. Kromě toho mají řasy ohromně pozitivní účinky na srdce a imunitní systém. Jsou vhodné také ke kontrole hmotnosti. Miso, vyrobené ze sójí, je pro krevní skupinu AB velmi vhodné a výborně ochutí omáčku nebo polévku. Vyhněte se všem druhům pepře a octa, protože jsou kyselé. Místo octa používejte k ochucení salátů a zeleniny citronovou štávu s olejem a bylinkami. A nebojte se štědře používat česnek. Je to silný tonizující prostředek a přírodní antibiotikum, zejména pro osoby s krevní skupinou AB. Cukr a čokoláda jsou v malých množstvích povoleny. Používejte je jen jako pochoutky.

Bylinné čaje

Krevní skupina AB by měla pít bylinné čaje, aby se posílil imunitní systém a podpořila se obranyschopnost proti kardiovaskulárním nemocem. Vojtěška, lopuch, heřmánek a třapatka (Echinacea) jsou silnými stimulanty imunitního systému. Hloh a kořen lékoňce se doporučují k prevenci kardiovaskulárních chorob. Také zelený čaj má mimořádně pozitivní účinky na imunitní systém. Čaj z pampelišky, kořene lopuchu a listu jahodníku zlepšuje vstřebávání železa a brání rozvoji anémie (chudokrevnosti).

Různé nápoje 

Červené víno je pro krevní skupinu AB vhodné vzhledem ke svým pozitivním účinkům na kardiovaskulární systém. Předpokládá se, že sklenice červeného vína denně snižuje riziko srdečních onemocnění u žen i u mužů. Šálek nebo dva denně obyčejné kávy nebo kávy bez kofeinu zvyšuje kyselost žaludku a obsahuje stejné enzymy jako sója. Střídejte kávu a zelený čaj, tím dosáhnete nejlepších účinků.

Profil stresu a cvičení  u krevní skupiny AB

Schopnost přeměnit negativní účinky stresu je ukryta ve vaší krevní skupině.  Krevní skupina AB zdědila přesný vzorec stresu po krevní skupině A V tomto ohledu se vůbec nepodobáte krevní skupině B.Protože stresové signály rozechvívaji váš imunitní systém, citite se slabí. Zvýšená citlivost vašeho nervového systému postupně vyčerpává vaše ochranné protilátky. Jste příliš unaveni na to bojovat proti infekcím a bakteriím, které čekají na příležitost až na vás skočí jako zločinec, který’ stopoval svou oběť. Jestliže si však osvojíte uklidňující techniky, jako je jóga nebo meditace, můžete dosáhnout velkých úspěchů v potlačování negativního stresu relaxací. Krevní skupina AB neodpovídá dobře na nepřetržité konfliktní situace a potřebuje praktikovat umění klidu. Jestliže krevní skupina AB zůstane ve svém přirozeném stavu napětí, může stres přivodit vznik onemocnění srdce a různých forem rakoviny. Cvičení, které vede k uklidnění a koncentraci, je prostředkem, který vyvádí krevní skupinu AB z náruče stresu. Tchaj-ťi-čchuan, pomalé rituální pohyby mající původ v čínském boxu, a hatha jóga, nadčasový indický protahovací systém, jsou uklidňující, koncentrující prostředky. Mírné izotonické cvičení, jako je pěší turistika, plavání a jízda na kole, jsou pro krevní skupinu AB příznivé. Když doporučuji uklidňující cvičení, neznamená to, že se nemůžete zalít potem. Klíčem je skutečně vaše duševní zaměstnání při fyzické aktivitě. Například náročné soutěžní sporty a cvičení jen dále vyčerpávají vaší nervovou energií, zvýší vaše napětí a zpřístupní váš imunitní systém různým chorobám. Pro krevní skupinu AB jsou vhodná následující cvičení. Zvlášť dejte pozor na délku trvání cvičební jednotky. Abyste dosáhli žádoucího uvolnění napětí a obnovení energie, je třeba provádět jedno nebo více těchto cvičení třikrát nebo čtyřikrát týdně.Průvodce cvičením pro krevní skupinu AB Tchaj-ťi-čchuan nebo tchaj-ťí je cvičení, které zlepšuje pružnost pohybů těla Pomalé, půvabné, elagantní pohyby u běžných pozic tchaj-ťi čehuan vypadají, jako by maskovaly rychlé rány překážky a krytí nohou i rukou, které představují. V Číně provádějí tchaj-ťi denně skupiny lidí, které se shromažďují na veřejných plochách a cvičí všechny pohyby automaticky. Tchaj-ťi může být velmi účinnou relaxační technikou, i když vyžaduje koncentraci a vytrvalost Také jóga představuje dobrý’ způsob překonávání stresu pro krevní skupinu AB. Kombinuje se v ní vnitřní vyrovnanost s kontrolou dýchání a s postupy vytvořenými k tomu, aby umožnily plnou koncen-traci bez rozptylování okolím. Hatha jóga je nejčastější formou jógy, která se provádí na Západě. Když se naučíte základní pozice jógy, můžete si vytvořit ustálený postup, který’ bude nejlépe vyhovovat vašemu životnímu stylu.