Kyselina listová
Historie kyseliny listové
Ve dvacátých letech minulého století došlo v indické Bombaji k několika záhadným úmrtím těhotných žen . U těchto mladých žen byla zjištěna určitá forma anémie , která byla označena jako ,, těhotenská anémie'' . O vlně tohoto onemocnění byla ještě řada nezodpovězených otázek , jisté bylo , že její oběti byly špatně živené a jejich stravu tvořil většinou chléb a rýže . Přesto se nezdálo , že by měly nedostatek železa nebo jiných živin , což je pro anémii charakteristické . Lékaři zoufale hledali způsob léčby a někteří začali dávat svým těhotným anemickým pacientkám výtažky z kvasnic a jater . K jejich překvapení se tyto ženy uzdravily . Trvalo to více než jedno desetiletí , než se podařilo porozumět tomu , co se tehdy stalo. Vědci zjistili neidentifikovaný vitamin , který byl přítomen v těchto potravinách a který byl klíčem k případu těhotných žen . Ve čtyřicátých letech minulého století se vědcům podařilo vyrobit extrakt tohoto vitaminu ze špenátových listů . Pojmenovali jsme ho ,,kyselina listová'' podle latinského slova folium , což znamená list . Kyselina listová je důležitá nejen pro těhotné ženy , ale má velký význam pro každého , kdo chce pečovat o své srdce a cévy.
Co může udělat kyselina listová pro vaše zdraví
Další důležitou funkci kyseliny listové je , že dokáže snížit hladinu homocysteinu v krvi , což je aminokyselina,která představuje rizikový faktor kardiovaskulárního onemocnění . Harvardský patolog Dr. Kilmer Mc Cully se jako první už v roce 1969 zmínil o spojení mezi těžkou aterosklerozou a vysokou hladinou homocysteinu . Jeho hypotéza však získala jen malou podporu a teprve v devadesátých letech minulého století začaly vyzkumy potvrzovat to , co Mc Cully věděl o dekádu dříve . Dobrou zprávou je , že kyselina listová společně s B6 ,B12, snižuje hladinu homocysteinu v krvi . Kyselina listová je obsažena v potravinách , hlavně v listové zelenině , v obilí , v pomerančích , ve žloutcích , v luštěninách , v játrech , v ořeších , v snídanových cerálií , v chlebu , v těstovinách . Můžete jí konzumovat také ve formě potravinových doplnků , což je spolehlivější způsob jak získat správné množství kyseliny listové , kterou vaše tělo potřebuje.
Kardiovaskulíní onemocnění
Doporučená denní dávka kyseliny listové byla nedávno zvýšena ze 180 na 400 mcg . Já doporučuji denní dávku kyseliny listové ve formě potravinového doplnku 400 mcg až 800 mcg , což je množství , které podle výše uvedené studie znamená maximální přínos . V tomto množství je kyselina listová naprosto bezpečný vitamin . Ani při vyšším dávkování nebyly zjištěny nepříznivé účinky.
Kyselina listova ( vitamin B9) |
400 až 800 mcg potravinového doplnku s kyselinou listovou denně |
Existuje řada antioxidantů od česneku až po selen . Po pečlivém zvážení a vyhodnocení , že když se soustředíme na vybranou skupinu aminokyselin a antioxidantů, které budou největším přínosem pro kardiovaskulární systém , dosáhnéte maximálního příznívého účinku jejich součástí tím , že budete užívat najednou . viz tabulka.
L-arginin | 4000-6000 mg denně |
L-citrullin | 200-1000 mg denně |
Vitamin C | 500 mg denně |
Vitamin E | 400 m.j. denně |
Kyselina listová | 400-800 mcg denně |