Éčka

E 325 - Mléčnan sodný

31.12.2016 18:11
Charakteristika Mléčnan sodný je bezbarvá, hustá kapalina bez zápachu. Jedná se o sůl kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčující látka, emulgátor nebo k úpravě pH. Použití Používá se v potravinách jako jsou např. jogurty, mysné výrobky, salámy, cukrovinky, omáčky,...

E 1521 - Polyethylenglykol

31.12.2016 16:53
Charakteristika Jedná se o bílou nebo téměř bílou tuhou látku voskovitého nebo parafínového vzhledu. Je snadno rozpustná ve vodě a není rozpustná v alkoholu. Použití Má využití jako potahová součást v tabletách, vylepšuje soudržnost. Používá se také jako nosič, lubrikant nebo jako protipěnící...

E 1520 - Propylenglykol

31.12.2016 16:49
Použití Získává se synteticky z ropné frakce propylenu. Existuje několik způsobů přípravy propylenglykolu - hydratací propylenoxidu, vysokoteplotní katalýzou či přeměnou glycerolu. Nežádoucí účinky Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, odpěňovač, zvlhčující látka, nosič či rozpouštědlo....

E 1519 - Benzylalkohol

31.12.2016 16:45
Charakteristika Benzylalkohol je bezbarvá, čirá, slabě aromaticky zapáchající kapalina. Je rozpustná ve vodě, ethanolu a etheru. Je přirozenou složkou některých rostlin - jasmínu, hyacintu a dalších.  Použití Používá se jako přísada do aromat pro likéry (syntetická příchuť brusinek, jahod,...

E 1518 - Glyceryl-triacetát

31.12.2016 16:43
Charakteristika Triacetin je látka bezbarvá, olejovitá, se slabým tukovým zápachem. Použití Látka se používá jako nosič, rozpouštědlo nebo jako zvlhčující látka. Přidává se do žvýkaček, alkoholických i nealkoholických nápojů, potravinových přísad. Mimo potravin se přidává do zubních past, barviv na...

E 1517 - Glyceryl-diacetát

31.12.2016 16:40
Charakteristika Jedná se o čirou, bezbarvou olejovitou kapalinu s nevýrazným tukovým zápachem. Látka je rozpustná ve vodě a je mísitelná s ethanolem. Použití Používá se jako rozpouštědlo potravinových příchutí a aromat. Dále má využití jako změkčovadlo a rozpouštědlo derivátů celulózy, pryskyřic,...

E 1505 - Triethyl-citrát

31.12.2016 16:37
Charakteristika Jedná se o bezbarvou olejovitou kapalinu, bez zápachu. Použití Používá se v sušených vejcích jako sekvestrant a jako přísada proti žluknutí. Může mít i funkci dochucovadla či stabilizování pěn. Používá se také jako přísada do sprejů na vlasy a do parfémů. Nežádoucí účinky Přítomnost...

E 1452 - Škrobový oktenylsukcinát hlinitý (SAOS)

31.12.2016 16:33
Charakteristika Jedná se o bílý nebo téměř bílý prášek, vyskytuje se ve formě granulí, vloček, amorfního prášku nebo hrubých částeček. Látka zvyšuje ochranný sluneční faktor. Použití Používá se jako přísada do vitaminových doplňků ve formě tobolek. Dále funguje v potravinách jako zahušťovadlo....

E 1451 - Acetylovaný oxidovaný škrob

31.12.2016 16:26
Charakteristika Jedná se o škrob, bílý nebo téměř bílý prášek nebo granule či vločky, amorfní prášek nebo hrubé částečky. Použití Látka se používá jako stabilizátor, zahušťující látka či jako emulgátor. Přidává se do cukrovinek. Nežádoucí účinky Látka pravděpodobně nemá nežádoucí účinky. Proběhla...

E 1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu

31.12.2016 16:19
Charakteristika Tento modifikovaný škrob působí jako účinný emulgátor, stabilizátor a zahušťovadlo. Tím, že tento škrob obsahuje negativně nabité anionty, má velmi dobrou odolnost vůči nízkému pH a nízkým i vysokým teplotám. Použití Tento škrob slouží jako nosič. Jeho využití je pro stabilizaci...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>