08.10.2016 18:54
Charakteristika
Jedná se o zeleno-žluté barvivo, které absorbuje vodu.
Použití
Nalezneme jej v omáčkách, nealkoholických nápojích, cukrovinkách, hořčicích, sušenkách, žvýkačkách, mléčných výrobcích, koláčích či pudincích. Průmyslově se používá se k výrobě barviv nebo jako rozpuštědlo...
08.10.2016 18:24
Charakteristika
Tartrazin je žluté barvy. Jedná se o světle oranžový prášek, rozpustný ve vodě i v alkoholu. V ČR (EU) je toto barvivo povoleno k barvení mnoha druhů potravin.
Použití
Používá se v ovocných džusech, čokoládách, konzervovaném ovoci, hrášku, plechovkových...
08.10.2016 18:20
Charakteristika
Riboflavin, jiným názvem lactoflavin nebo vitamin B2. Jedná se o zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Je využíván jako vitamin častěji než jako barvivo. Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které...
08.10.2016 18:14
Charakteristika
Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť. Záměrně zaměňován za drahý šafrán. Věrně nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.
Použití
Turmerik i kurkumin mají své místo v tradiční asijské kuchyni. Typicky se vyskytuje v...