E 102 Tartrazin

08.10.2016 18:24

Charakteristika

Tartrazin  je žluté barvy. Jedná se o světle oranžový prášek, rozpustný ve vodě i v alkoholu. V ČR (EU) je toto barvivo povoleno k barvení  mnoha druhů potravin.

Použití

Používá se v ovocných džusech, čokoládách, konzervovaném ovoci, hrášku, plechovkových omáčkách, v koření, polévkách, hořčici, cukrovinkách či zmrzlině. Průmyslově v syntetických barvách či k barvení krmiv pro zvířata nebo zdravotních pilulek. V posledních letech je snaha jeho používání omezit.

Nežádoucí účinky

Bylo zjištěno, že 0,1% populace není schopno snášet tartrazin. U jednotlivců mohou nastat po jeho příjmu příznaky podobné senné rýmě (rýma, kašel, bolesti hlavy, atd.). Výzkumy ukazují, že někteří lidé při požití tartrazinu trpí kopřivkou, astmatem, alergickými reakcemi či tvorbou akné. Lidé alergičtí na aspirin, jsou též pravděpodobně alergičtí na tartrazin. Výsledky výzkumu Washingtonské univerzity naznačují, že je tartrazin potencionální původce kožních nádorů. Možným důsledkem požívání tartrazinu je i vznik dětské hyperaktivity.Současný výzkum se přiklání k jeho omezení, ve většině zemí je však povolen.