Krevní skupina B

Krevní skupiny A a 0 jsou v mnoha ohledech protipóly. Krevní skupinu B lze nejlépe popsat jako osobitou  se zcela charakteristickými a někdy proměnlivými vlastnostmi. V mnoha ohledech krevní skupina B velmi připomíná skupinu 0, až se zdá, jako by byly příbuzné. Ale najednou se u krevní skupiny B objeví nějaký’ naprosto odlišný tys, který je výhradně vlastni této krevní skupině. Mohli byste říct že krevní skupina B představuje jedinečnou vytříbenost na cestě evoluce, snahu spojit dohromady rozdílné lidi a kultury. Obecné vzato, statná a ostražitá krevní skupina B je obvykle schopna odolávat většině závažných nemocí, častých v moderním životů, jako jsou srdeční nemoci a rakovina. Dokonce i když těmito chorobami onemocní, má vetší pravděpodobnost že je přežije. Protože je krevní skupina B něčím neobvyklým, organismus těchto lidí má větší sklon k exotickým onemocněním imunitního systému, jako je roztroušená skleróza, lupus erythematodes (autoimunitní kolagehní onemocnění, které postihuje různé orgány a často je doprovázeno kožními projevy) a chronický únavový syndrom .  Lidé s krevní skupinou B, kteří se pečlivě řídí doporučenou dietou, mohou často překonat závažné nemoci a prožít dlouhý a zdravý’ život. Strava krevní skupiny B je vyvážená a zdraví prospěšná. Jsou v ní zastoupeny četné potraviny z živočišné i rostlinné říše“.

Faktor váhového úbytku

Pro krevní skupinu B jsou největším faktorem váhového přírůstku kukuřice, pohanka, čočka, arašídy a sezamová semínka. Všechny tyto potraviny obsahují různé lektiny a všechny z nich narušují účinnost vašich metabolických procesů, což vede ke vzniku únavy, retence tekutin a hypoglykémie – závažného poklesu hladiny cukru v krvi po jídle. Určité potraviny jsou přímo spouštěcím mechanismem poklesu glykémie, a to zejména U krevní skupiny B. Když tyto potraviny vyřadíte z jídelníčku a začnete jíst stravu vhodnou pro vaši krevní skupinu, hladina vašeho krevního cukru by měla zůstat po jídle normální. Problémem konzumace mnoha malých jídel V průběhu dne, je skutečnost že tento způsob narušuje přirozené signály hladu v organismu. Můžete zjistit že jste neustále hladoví, což není příliš výhodný stav, pokud chcete zhubnout Krevní skupina B se v reakcích na lepek obsažený v pšeničných klíčcích a celozrnných pšeničných výrobcích podobá krevní skupině 0. Lektiny obsažené v lepku zhoršují problémy způsobené ostatními potravinami, které zpomalují metabolismus. Když není potrava dokonale strávena a využita organismem jako palivo, uskladní se ve formé tuku. Lepek však nenapadá organismus lidí s krevní skupinou B tak závažně jako u krevní skupiny 0. Když ale přidáte pšenici ke směsi kukuřice, čočky, pohanky a arašídů, konečný důsledek bude stejně ničivý Lidé s krevní skupinou B, kteří chtějí zhubnout by měli zcela přestat jíst pšenici. Mám zkušenost že když lidé s krevní skupinou B vypustí z jídelníčku všechny ryto zakázané potraviny společné s ostatními potravinami obsahujícími toxické lektiny, jsou velmi úspěšní v kontrole své hmotnosti. Nemají žádné přirozené fyziologické překážky váhového úbytku, jako jsou poruchy štítné žlázy, které omezují lidi s krevní skupinou 0, ani netrpí trávicími poruchami. Jediné, co musí udělat, aby zhubli, je dodržovat svou dietu. Někdo je překvapen, že lidé s krevní skupinou B nemají problémy s udržením své váhy: i když jejich strava obsahuje mléčné výrobky.Když budete jíst nadbytek potravin s s vysokým obsahem energie ,budete určitě přibývat na váze. Ale umírněná konzumace mléčných výrobků skutečné pomáhá krevní skupině B dosáhnout metabolické rovnováhy. Skutečným viníkem tloustnutí jsou jednotlivé potraviny; které potlačují účinné využití energie a podporuji skladování kalorií ve formě tuku. 

Potraviny podporující váhový přírůstek

  • kukuřice – snižuje účinnost mzulinu, snižuje metabolický obrat, je příčinou hypoglykémie

  • čočka – brání správnému využití živin, snižuje metabolickou účinnost. je příčinou hypoglykémie 

  • arašídy – snižují metobokkou účinnost, jsou příčinou hypoglykémie, potlačují funkce jater 

  • sezamové semínka – snižují metobolickou účinnost, jsou příčinou hypoglykémie 

  • pohanka – zpomaluje trávení, snižuje metobolickou účinnost, je příčinou hypoglykémie 

  • pšenice – zpomaluje trávení i metabolické procesy, je příčinou skladování živin ve formě tuku a brání jejich využití jako paliva, snižuje účinnost inzulínu.

Potraviny podporující váhový úbytek

  • zelená zelenino – podporuje účinný metobolismus

  • maso – podporuje účinný metabolismus

  • vejce, nízkotučné mléčné výrobky – podporují účinný metobolismus játra – podporují účinný metobolismus

  • lékořicový čaj – brání rozvoji hypoglykémie

  • Tento seznam si zařaďte do celkového obrazu o dietě pro krevní skupinu B, která následuje. „Nikdy

  • neužívejte potravinové doplňky obsahující lékořici bez dohledu lékaře. Lékořicový čaj je vhodný

Maso a drůbež

Ukázalo se, že u osob s krevní skupinou B existuje přímé spojení mezi stresem, autoimunitními chorobami a červeným masem, je to proto, že vaši předci s krevní skupinou B se adaptovali jen na určité druhy masa. (Na sibiřské tundře nebylo mnoho býků.) Jestliže se cítíte unaveni nebo trpíte imunitní nedostatečností, měli byste jíst z červeného masa jehněčí, skopové nebo králíka několikrát týdně, raději než hovězí maso nebo krůtu. Podle mých zkušeností je nejobtížnější pro lidi s krevní skupinou B, kteří chtěji dodržovat stravu podle krevních skupin, vzdát se konzumace kuřat Kuřata obsahují ve své svalovině lektin, který’ aglutinuje krvinky krevní skupiny B. Jste-li zvyklí jíst více drůbeže než Červeného masa, můžete jíst jiný druh drůbeže, jako je krůta nebo bažant I když jsou v mnoha ohledem kuřatům podobné, žádný z nich neobsahuje nebezpečný lektin.Nutnost vyhnout se kuřatům představuje potíž pro mnoho lidí, protože jsou zvyklí, že kuřata jsou základní složkou mnoha etnických kuchyní. Kromě toho se lidem říkalo, že mají jíst kuřata místo hovězího masa, protože jsou zdravější. Ale toto je další případ, kde se jedno dietní doporučení nehodí pro všechny. Kuřata jsou možná libovější (i když ne vždy) než červené maso, ale to není východiskem. Rozhodující je účinnost aglutinujícího lektinu, který napadá krevní řečiště a může vést ke vzniku mozkové mrtvice a imunitních poruch. Proto i když je kuře vaší milovanou potravinou, radím vám, abyste si od něj odvykli.

Mořské produkty

Krevní skupině B prospívají mořské produkty: zejména hlubokooceánské ryby, jako je treska a losos, které jsou bohaté na výživné oleje. Bílé ryby; jako je platýs, halibut a mořský’ jazyk, jsou pro krevní skupinu B také vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin. Vyhýbejte se však korýšům a měkkýšům krabům,humrúm, dále gamátúm, slávkám, atd. Obsahují totiž lektiny; které jsou pro krevní skupinu B rozvratné. Krevní skupina B je jedinou z krevních skupin, která může plné vychutnat různé druhy mléčných výrobků. Je to proto, že základní cukr v antigenu krevní skupiny B tvoří D-galaktóza, která je hlavním cukrem obsaženým v mléce. Mléčné výrobky byly prvními potravinami zavedenými do stravy– při rozmachu krevní skupiny B společně s domestikací zvířat (Mimochodem, vejce neobsahují lektin, který’ je obsažen ve svalové tkáni kuřat). . Alergie představují imunitní odpověď, která vede k tvorbě protilátek proti určité potravině. Intolerance (nesnášenlivost) jsou trávicí problémy, které můžete mít při konzumaci určitých potravin .  pro krevní skupinu B, pomalu zařazujte do jídelníčku mléčné výrobky. Začněte s kysanými mléčnými výrobky, jako je jogurt a kefír, které se lépe snášejí než čerstvé mléko a výrobky z něj, jako je zmrzlina a krémové sýry.. Sójové potraviny jsou často doporučovány jako náhražka za mléčné výrobky, Můžete je jíst, ale nejsou pro vás nijak zvlášt prospěšné. Nemají na vaše zdraví žádné zvláštní příznivé účinky jako pro krevní skupinu A Doporučovat je pro krevní skupinu B je nebezpečné, protože lidé je často jedí jako hlavní potravinu a nahradí jimi konzumaci masa, ryb a mléčných produktů, které krevní skupina B potřebuje k uchování zdraví.

Tuky a olej 

Zařaďte do svého jídelníčku olivoví olej, abyste podpořili správné trávení a vylučování. Používejte nejméně jednu polévkovou lžíci každý druhý den. K vaření můžete také používat ghí (čištěné polotekuté máslo), které má původ v Indii. Vyhněte se sezamovému, slunečnicovému a kukuřičnému oleji, které obsahují lektiny poškozující trávicí trakt krevní skupiny B. Většina ořechů a semínek není pro krevní skupinu B vhodná. Arašíd); sezamová semínka, slunečnicová semínka a další obsahují lektiny, které narušují u krevní skupiny B produkci inzulínu.

Lištěniny

Lidé s krevní skupinou B mohou jíst jen některé druhy luštěnin, protože mnohé ostatní druhy, jako je čočka, strakaté fazole a černooký hrách, obsahují lektiny, které narušují tvorbu inzulínu. 

Cereálie

Když se krevní skupina B nachází v rovnováze, tzn. když se řídí hlavními zásadami diety, neměla by pro ni pšenice představovat žádný problém. Ale většina lidí s touto krevní skupinou pšenici dobře nesnáší. Pšenice obsahuje lektin, který’ se váže na inzulínový receptor v tukové tkáni a brání tak vazbě inzulínu. Výsledkem je snížení účinnosti inzulínu a selhání stimulace spalování tuků. Krevní skupina B by se rovněž měla vyhnout konzumaci žita, které obsahuje lektin, který se usazuje v cévách a vede ke vzniku jejich onemocnění a potenciálně i k mozkové mrtvici. Kukuřice a pohanka jsou hlavní faktory, které vedou u krevní skupiny B k váhovému přírůstku. Více než ostatní potraviny vedou ke zpomalení metabolismu, narušení účinku inzulínu, retenci tekutin a únavě. Základem pro krevní skupinu B je opět rovnováha. Jezte širokou škálu obilných zrn a cereálií. Vynikající je pro vás oves a rýže. Doporučuji vám také  pšenici špaldu, která je pro vaši krevní skupinu velmi prospěšná.

Obilí a těstoviny

Doporučení jsou zde obdobná jako u cereálií. Vyhněte se pšenici, kukuřici, pohance a žitu. I přesto vám stále zbývá mnoho druhů chleba. Zkuste chléb z naklíčených zrn, které dostanete v obchodech zdravé výživy. Tyto „živoucí“ chleby jsou vysoce výživné. Přestože se jedná o chléb z naklíčené pšenice, problematické jádro je zničeno při procesu klíčení, a proto je chléb mimořádně zdravý.Vhodné druhy obilných zrn a těstovin se zcela shodují s doporučenými cereáliemi a druhy chleba a pečiva. Radil bych vám, abyste jedli těstoviny a rýži střídmě. Nepotřebujete totiž velké množství živin, které jsou v nich obsažené, pokud jíte maso, mořské produkty a doporučené mléčné výrobky.

Zelenina a houby 

V zelenině vhodné pro krevní skupinu B je množství velmi kvalitních živin, proto plně využijte možnosti konzumovat 3 až 5 porcí denně. Krevní skupina B by neměla jíst jen malou hrstku druhů zeleniny, ale vezměte si tato doporučení k srdci. Z jídelníčku zcela vyřaďte rajčata. Rajče je zvláštní druh zeleniny někdy nazývaný panhemaglutinin. To znamená, že obsahuje lektiny, které aglutinují (shlukují) krvinky všech krevních skupin. Zatímco lektin obsažený v rajčatech má poměrné slabé účinky na krevní skupinu 0 nebo AB, naopak u lidí s krevními skupinami A i B dochází k silným reakcím, obvykle ve formě podráždění žaludeční sliznice. Kukuřice pro vás také není vhodná, protože obsahuje lektiny; které narušují metabolismus a funkce inzulínu, jak bylo již dříve uvedeno. Nekonzumujte také olivy protože plísně v nich obsažené spouštějí alergické reakce. Protože krevní skupina B je více náchylná k různým virovým a autoimunitním onemocněním, jezte dostatek zelené listové zeleniny, která obsahuje hořčík důležitý protivirový prvek. Hořčík také prospívá dětem s krevní skupinou B, které mají ekzém. Z velké části je pro vás říše zeleniny vašim královstvím. Na rozdíl od ostatních krevních skupin můžete klidně jíst brambory’ a sladké brambory; zelí a houby a mnoho dalších potravin z přírodních zdrojů.

Ovoce

Jisté jste si všimli, že krevní skupina B se musí vyhýbat mnoha druhům ovoce a v žádném případě to nejsou neobvyklé druhy. Většina lidí s krevní skupinou B se těžko loučí s tomelem, granátovými jablky nebo opunciemi.Ananas může být částečné vhodný pro osoby s krevní skupinou B, které jsou náchylné k nadýmání, zejména když nejsou zvyklé konzumovat maso a mléčné produkty. Bromelain, enzym obsažený v ananasu, podporuje trávení těchto potravin. Můžete si volně vybrat ovoce z níže uvedeného seznamu. Krevní skupina B obvykle mívá velmi vyrovnaný trávicí systém, se zdravou úrovní zásaditých a kyselých složek, proto můžete jíst některé ovoce, které je pro ostatní krevní skupiny příliš kyselé. Zkuste denně zařadit do jídelníčku alespoň jeden nebo dva druhy ovoce ze seznamu velmi prospěšných, abyste využili jejich léčebných vlastností pro krevní skupinu B.

Štávy a tekutiny

Většina ovocných a zeleninových šťáv je pro krevní skupinu B vhodná. Kdybyste chtěli denně používat šťávu s přidáním látek podporujících u krevní skupiny B imunitní a nervový systém, pijte tyto nápoje ihned ráno. Já je nazývám „membránový zkapalňující koktejl“, ale ujišťuji vás, že je mnohem kouzelnější, než napovídá jeho název. Smíchejte 1 polévkovou lžíci oleje ze lněného semínka, 1 polévkovou lžíci kvalitních lecitinových granulí a 170 až 225 g ovocné šťávy. Promíchejte a vypijte. Lecitin je enzym obsažený v živočiších a rostlinách a má schopnost podporovat metabolismus a imunitní systém. Lecitinové granule můžete koupit v obchodě zdravé výživy a v některých velkých samoobsluhách. Membránový zkapalňující koktejl je bohatý na cholin, serin a etanolamin (fosfolipidy), které jsou pro krevní skupinu B velmi důležité. Možná budete překvapeni, že je dost chutný; protože lecitin emulguje olej, a tím umožní jeho promíchání se šťávou.

Koření 

Krevní skupině B nejlépe prospívá koření s prohřivacími účinky, jako je zázvor, křen, kari a kajenský pepř.Výjimkou je bílý a černý pepř, které obsahují nežádoucí lektiny. Na druhou stranu sladké byliny obvykle dráždí žaludek proto se vyhněte konzumaci sladidel z ječného sladu, kukuřičného sirupu, kukuřičného škrobu a skořice. Výjimkou je zde bílý a hnědý cukr, med a melasa, které trávicí systém skupiny B nijak nepoškozují. Tyto cukry můžete konzumovat v mírném množství. Můžete také jíst malá množství čokolády ale pouze jako pochoutku, ne jako hlavní potravinu.

Chutové přísady

Chuťové přísady jsou u této krevní skupiny buď neutrální nebo škodlivé. Lidé s touto krevní skupinou mohou používat většinu nejčastějších přísad kromě kečupu, který’ obsahuje škodlivé rajčatové lektiny, ale smyslem této diety by mělo být omezit příjem všech potravin, které nejsou přímo prospěšné.

Bylinné čaje

Lidé s krevní skupinou B nesklízejí žádný ohromující prospěch z většiny bylinných čajů a jen několik z nich je pro ně škodlivých. Krevní skupina B zůstává ve vyváženém stavu při rozumné konzumaci čajů – zázvor k zahřátí, máta peprná k uklidnění trávicího traktu atd.Krevní skupině B se velmi doporučuje ženšen, protože se zdá, že má pozitivní účinky na nervový systém. Uvědomte si však, že ženšen může působit jako stimulant proto jej pijte v první polovině dne. Lékoňce je pro krevní skupinu B obzvlášť vhodná. Má antivirové vlastnosti, které pomáhají snižovat náchylnost k autoimunitním chorobám. Mnoho lidí s krevní skupinou B trpí poklesem hladiny cukru v krvi po jídle (hypogJykémií) a lékoňce pomáhá udržovat tuto hladinu na stálé úrovni.

Různé nápoje

Pro krevní skupinu B je nejvhodnější, když omezí konzumaci nápojů na bylinný a zelený čaj, vodu a šťávy. Přestože nápoje jako káva, černý čaj a víno organismus těchto lidí přímo nepoškozují, cílem stravy pro krevní skupinu B je dosáhnout maximální výkonnosti, ne ji udržovat neutrální. Jste-li navyklí na kofein a musíte-li pít kávu nebo čaj, zkuste tyto nápoje nahradit zeleným čajem, který obsahuje kofein, ale má rovněž antioxidační účinky.

Recepty

Jogurtový sýr s bylinkami

Kilogram obyčejného netučného jogurtu, 2 stroužky rozsekaného česneku, 1 čajová lžičky mateřídoušky, 1 čajová lžička bazalky, 1 čajová lžička dobromysli (oregano), sůl a pepř k ochucení, 1 polévková lžíce  olivového oleje.Jogurt dejte do starého povlaku na polštář nebo do fáčoviny. Zavažte plátno provázkem a dejte jogurt okapat do kuchyňského dřezu na 4 a 1/2 až 5 hodin. Jogurt z plátna vyndejte a v míse smíchejte se všemi druhy uvedeného koření a olejem. Potom jej zakryjte a nechte asi 1 až 2 hodiny vychladnout před podáváním. Vynikající je se syrovou zeleninou.

Koláč s jablečným pyré a kvinoa mouka

3/4 šálku kvinoa mouky, 1 šálek rozinek nebo jiného povoleného sušeného ovoce, 1/2 šálku sekaných pekanových ořechů, 1/2 čajové lžičky jedlé sody, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva neobsahujícího hliník, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky drceného hřebíčku, 1 šálek javorového cukru, 1 velké vejce z organického zemědělství, 2 šálky nesloženého jablečného pyré z organicky vypěstovaných jablek, 1/2 šálkuneslaného másla. Předehřejte troubu asi na 180 stupňů Celsia. Nasypte 1/4 šálku mouky na rozinky a ořechy a nechte stranou. Smíchejte jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a hřebíček se zbylou kvinoa moukou. Oddělené smíchejte dohromady máslo, cukr a vejce. Všechy přísady smíchejte dohromady, nakonec přidejte ovoce a ořechy a jablečné pyré. Přendejte lžící do vymazaného pekáčku velikosti 20x20 cm a pečte 40 až 45 minut nebo dokud nebude koláč upečený i v prostředku (na špejli zabodnutou do středu se již nelepí těsto).

Dušené jehněčí maso s chřestem

450 g čerstvých stvolů chřestu, 220 g jehněčího masa z jehněte chovaného na volné pastvě (free range), nakrájet na kostičky, 1 středně velká cibule nakrájená na kostičky; 3 polévkové lžíce neslaného másla pocházejícího z organického zemědělství, 1 šálek vody, sůl, pepř k ochucení, šťáva z 1 citronu. Nakrájejte stvoly chřestu na kousky o délce asi 5 cm, tuhé části odložte. Umyjte je a osušte. Orestujte maso a cibuli na másle do světle hnědá. Přidejte vodu, sůl a koření. Zařte do změknutí. Přidejte chřest Povařte na mírném ohni asi 15 minut nebo až bude vše měkké. Přidejte citrónovou šťávu. Uvedené množství stačí na 2 porce.


Hnědá rýže se šafránem

3 polévkové lžíce panenského olivového oleje, 1 velká španělská cibule nebo červená cibule, 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku, 2 lusky kardamomu (používejte jen semínka, která jsou uvnitř), 1 čajová lžička šafránu, 2 polévkové lžíce vody z růží (k dostání v obchodech ze Středního východu), 2 šálky hnědé rýže basmati, 4 šálky filtrované vody (vařící). Na oleji restujte cibuli s kořením kromě šafránu asi 10 minut na mírném plameni. V jiné nádobě rozdrťte šafrán a přidejte k vroucí směsi. Přilejte polovinu množství vody z růží ke směsi cibule. Nechte vřít dalších 15 minut a potom přidejte rýži s vařící vodou. Vařte asi 35 až 40 minut. Před podáváním přidejte zbytek vody z růží. Stačí na 4 porce.

Pečená ryba 

6 polévkových lžic neslaného másla, ghí nebo oleje, 1 čajová lžička ostré pepřové omáčky, 1 polévková lžíce čerstvého česneku, 4 plátky filé, 1 šálek rýžových burizonů, rozdrcených, 2 polévkové lžíce čerstvé sekané peržele. Rozehřejte máslo, přidejte ostrou pepřovou omáčku a hnědý česnek Dejte 4 čajové lžičky směsi do skleněné obdélníkové pečící nádoby. Položte filé a navrch dejte zbytek máslové směsi. Pečte 10 až 15 minul. Ozdobte petrželí a ihned podávejte.

Opékané sladké brambory s rozmarýnem

5 až 6 středně velkých rozčtvrcených sladkých brambor, 1/4 šálku panenského olivového oleje, 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu nebo 2 čajové lžičky sušeného, špetka kajenského pepře. Vše smíchejte dohromady a položte do nádoby z varného skla. Pečte v troubě při 180 až 190 stupních Celsia 1 hodinu. Toto jídlo je vynikající se zeleninovým salátem nebo pečenou zeleninou. Stačí na 4 porce.

Musli s vlašskými ořechy a javorovým sirupem

4 šálky ovesných vloček 1 šálek rýžových otrub, 1/2 šálku sušené klikve, 1/2 šálku sušených rozinek, 1 šálek sekaných vlašských ořechů, 1/4 šálku oleje z organického zemědělství, 3/4 šálku javorového sirupu, 1 čajová lžička vanilkového extraktu. Troubu předehřejte na 120 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, rýžové otruby, sušené ovoce, vanilku a ořechy. Přidejte olej a rovnoměrně rozetřete. Přidejte javorový’ sirup a pečlivě promíchejte, aby směs byla rovnoměrně zvlhčená. Směs by měla být drolivá a lepkavá. Rozložte ji na plech a pečte v troubě asi 90 minut, pravidelně ji každých 15 minut promíchejte, dokud nezíská zlatavě hnědou barvu a nebude suchá. Nechte řádně vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu.

Špenátový salát

2 svazky čerstvého špenátu, špetka soli k ochucení, 1 svazek šalotky, nakrájet, šťáva z 1 citronu, 1/4 polévkové lžíce olivového oleje, pepř k dochucení. Špenát důkladně omyjte. Osušte jej a nakrájejte. Posypte solí. Po několika minutách vymáčkněte přebytečnou vodu. Přidejte nakrájenou šalotku, citrónovou šťávu, olej, sůl a pepř. Podávejte bezprostředně po dokončení. Uvedené množství je určeno na 6 porcí. Vymažte bábovkovou formu standartní velikosti máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. 

Merunková bábovka

1 a 1/4 šálku obyčejného netučného jogurtu, 1 organicky vypěstované vejce, 1 šálek meruňkové zavařeniny (slazená ovocná šťáva), 2 šálky mouky z hnědé rýže, 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku, 1 a 1/4 čajové lžičky jedlé sody, 1 šálek  střední velikosti smíchejte jogurt, vejce a zavařeninu. Přidejte šálek mouky a polovinu koření a jedlé sody. Míchejte, dokud těsto není vláčné. Přidejte pak zbývající mouku a koření. Jestliže je těsto příliš husté, můžete přidat několik kapek studené vody. Vmíchejte meruňky a rozinky. Těsto přendejte do vymazané formy a pečte asi 40 až 45 minut. Bábovku vyklopte z formy a nechte vychladnout na drátěné mřížce. Stačí přibližně na 8 porcí.

Průvodce cvičením pro krevní skupinu B

Cvičební program o vysoké intenzitě má tři základní části: zahřívací část periodu aerobního cvičení a uvolňovací část. Úvodní zahřátí je velmi důležité k prevenci poranění, protože se do svalů přivede krev a svaly se připraví na cvičení, ať už se jedná o chůzi, běh, jízdu na kole, plavání nebo míčovou hru. Úvodní zahřátí by mělo obsahovat strečink a protahovací cvičení jako prevenci natržení svalů a šlach. Cvičení je možné rozdělit do dvou základních typů: izometrická cvičení, při kterých roste napětí v nehybných svalech, a izotonická cvičení, jako je gymnastika, běh nebo plavání, kdy svalové napětí se při pohybu svalu nemění. Izometrická cvičení lze použít k ionizaci specifických svalů, které je možné dále posilovat aktivními izotonickými cviky. Izometrické cviky lze provádět tlakem nebo tahem za nehybné předměty nebo stahováním a napínáním protilehlých svalových skupin. K dosažení maximální výkonnosti kardiovaskulárního systému při aerobním cvičení musí dojít k vzestupu tepové frekvence přibližné na 70 procent maximální tepové frekvence. Jakmile při cvičení dosáhnete této tzv. submaximální tepové frekvence, cvičte třicet minut tak abyste ji udrželi. Tento režim byste měli provádět nejméně třikrát týdně.

Relaxační cvičení

Tchaj-ťi nebo jóga představují výborný způsob, jak vyvážit télesnou aktivitu během týdne. Tchaj-ťi čchuan nebo tchaj-ťi je cvičení, které zlepšuje pružnost pohybů těla Pomalé, půvabné, elegantní pohyby u běžných pozic tchaj-ťi-čhuan vypadají, jako by maskovaly rychlé rány, překážky a krytí nohou i rukou, které představují. V Číně provádějí tchaj-ťi denně skupiny lidí, které se shromažďují na veřejných plochách a cvičí všechny pohyby automaticky. Tchaj-ťi může být velmi účinnou relaxační technikou, i když to stojí koncentraci a vytrvalost V józe se kombinuje vnitřní rovnost s kontrolou dýchání a s postupy vytvořenými k tomu, aby umožnily plnou koncentraci bez rozptylování okolím. Hatha jóga je nejčastěji formou jógy; která se provádí na Západě.Když se naučíte základní pozice jógy, můžete si vytvořit ustálený postup, který’ bude nejlépe vyhovovat vašemu životnímu stylu.