Potravina podporující NO

Dobrou zprávou  je , že existuje široký výběr potravin , které zlepšují produkci NO i celkové zdraví . Než se pustím do podrobného výkladu řady klíčových faktorů výživy podporující NO , které musíte znát , chci vám předložit seznam různých potravin , které si můžete vybrat . Upozornuji však ,že to není kompletní seznam . Jestliže nějaká vaše oblíbená potravina chybí , zkontrolujte  si , jaké živiny  obsahuje . Zjistíte možná ,že na seznam rovněž patří. Tyto seznamy se zdají dlouhé , přesto  nejsou vyčerpávající . Nebojte se podle zdravého rozumu  dále hledat potraviny s potřebnou výživnou hodnotu

 
 
                                                                                                                
Potraviny bohaté na L-arginin a L-citrullin
Ananasový meloun
Avokádo
Borůvky
Brusinky
Cizrna
Černé fazole (sušené)
Česnek
Fazole červená ledvina 
Grapefruity
Hořká čokoláda
Jablka Gala 
Jablka Delicious
Jahody
Krab
Kuřecí prsa
Losos
Malé červené fazole(sušené)
Mrkev 
Ořechy
Otruby
Pekany
Pomeranče
Rajčata 
Rybí olej
Sladké brambory
Špenát 
Sušené švestky
Tmavé maso 
Ústřice

Potraviny bohaté na L-arginin a L-citrullin

Burské ořechy

Cizrna

Červené maso

Hořká čokoláda

Mandle

Melouny

Losos

Soja

Vlašské ořechy

                                                    

Potraviny bohaté na proteiny  
 Burské ořechy
Garnát
Humr
Chnapák
Lískové ořechy
Losos
Mandle
Mečoun
Sojové boby
Treska
Tunák
Vejce
Vlašské Ořechy

 

Tuky prospívající srdci

Kanolový olej
Kukuřičný olej
Olivový olej ( čistý panenský)
Rostlinný olej
Světlicový olej
Sezamový olej (lehký a tmavý)

 

Světlá stránka tmavé čokolády

Možná nebudete věřit , že by čokoláda mohla být pro srdce a cévy zdravá . Ale čokoláda , především hořká  čokoláda a kakaový prášek , zvyšuje hladinu NO ve vašem těle . Je totiž bohatá na antioxidanty , které potírají volné radikály a chrání tak tvorbu NO . Výsledkem jsou zprůchodněné krevní cévy , které zase snižují krevní tlak , zvyšují HDL cholesterol a chrání  před vznikem srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Nasycené tuky obvykle představují hrozbu pro kardiovaskulární systém , avšak čokoláda obsahuje určité druhy nasycených tuků , kyselinu stearovou  a kyselinu palmitovou , které jsou ve skutečnosti pro srdce  naprosto neškodné . Pečlivě prováděné studie Jihozápadní lékařské fakulty Texaské univerzity v Dallasu zjistily , že na rozdíl od většiny ostatních nasycených tuků kyselina stearová má neutrální účinek  na hladinu krevního cholesterolu a na zdraví kardiovaskulárního systému  a z těla je jednoduše vylučována . Přínos  čokolády a kakaového prášku představují látky nazývané polyfenoly , což jsou antioxidanty , které minimalizují  škody  způsobené volnými radikály  a chrání NO . Největším záporem hořké čokolády je pravděpodobně vysoký obsah kalorií . Moje rada zní konzumovat čokoládu s mírou . Máte-li čokoládu rádi a dáváte si každý den pár kousků k snídani , zvolte hořkou čokoládu . Neměli byste sníst více než 120 kalorií hořké čokolády denně . Rozdělte si ji na malé kousky a pojídejte je během odpoledne a večer , jednou za čas malý kousek.