Potravina podporující NO
Dobrou zprávou je , že existuje široký výběr potravin , které zlepšují produkci NO i celkové zdraví . Než se pustím do podrobného výkladu řady klíčových faktorů výživy podporující NO , které musíte znát , chci vám předložit seznam různých potravin , které si můžete vybrat . Upozornuji však ,že to není kompletní seznam . Jestliže nějaká vaše oblíbená potravina chybí , zkontrolujte si , jaké živiny obsahuje . Zjistíte možná ,že na seznam rovněž patří. Tyto seznamy se zdají dlouhé , přesto nejsou vyčerpávající . Nebojte se podle zdravého rozumu dále hledat potraviny s potřebnou výživnou hodnotu .
Potraviny bohaté na L-arginin a L-citrullin |
Ananasový meloun |
Avokádo |
Borůvky |
Brusinky |
Cizrna |
Černé fazole (sušené) |
Česnek |
Fazole červená ledvina |
Grapefruity |
Hořká čokoláda |
Jablka Gala |
Jablka Delicious |
Jahody |
Krab |
Kuřecí prsa |
Losos |
Malé červené fazole(sušené) |
Mrkev |
Ořechy |
Otruby |
Pekany |
Pomeranče |
Rajčata |
Rybí olej |
Sladké brambory |
Špenát |
Sušené švestky |
Tmavé maso |
Ústřice |
Potraviny bohaté na L-arginin a L-citrullin |
Burské ořechy |
Cizrna |
Červené maso |
Hořká čokoláda |
Mandle |
Melouny |
Losos |
Soja |
Vlašské ořechy |
Potraviny bohaté na proteiny
|
Burské ořechy |
Garnát |
Humr |
Chnapák |
Lískové ořechy |
Losos |
Mandle |
Mečoun |
Sojové boby |
Treska |
Tunák |
Vejce |
Vlašské Ořechy |
Tuky prospívající srdci |
Kanolový olej |
Kukuřičný olej |
Olivový olej ( čistý panenský) |
Rostlinný olej |
Světlicový olej |
Sezamový olej (lehký a tmavý) |
Světlá stránka tmavé čokolády
Možná nebudete věřit , že by čokoláda mohla být pro srdce a cévy zdravá . Ale čokoláda , především hořká čokoláda a kakaový prášek , zvyšuje hladinu NO ve vašem těle . Je totiž bohatá na antioxidanty , které potírají volné radikály a chrání tak tvorbu NO . Výsledkem jsou zprůchodněné krevní cévy , které zase snižují krevní tlak , zvyšují HDL cholesterol a chrání před vznikem srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Nasycené tuky obvykle představují hrozbu pro kardiovaskulární systém , avšak čokoláda obsahuje určité druhy nasycených tuků , kyselinu stearovou a kyselinu palmitovou , které jsou ve skutečnosti pro srdce naprosto neškodné . Pečlivě prováděné studie Jihozápadní lékařské fakulty Texaské univerzity v Dallasu zjistily , že na rozdíl od většiny ostatních nasycených tuků kyselina stearová má neutrální účinek na hladinu krevního cholesterolu a na zdraví kardiovaskulárního systému a z těla je jednoduše vylučována . Přínos čokolády a kakaového prášku představují látky nazývané polyfenoly , což jsou antioxidanty , které minimalizují škody způsobené volnými radikály a chrání NO . Největším záporem hořké čokolády je pravděpodobně vysoký obsah kalorií . Moje rada zní konzumovat čokoládu s mírou . Máte-li čokoládu rádi a dáváte si každý den pár kousků k snídani , zvolte hořkou čokoládu . Neměli byste sníst více než 120 kalorií hořké čokolády denně . Rozdělte si ji na malé kousky a pojídejte je během odpoledne a večer , jednou za čas malý kousek.