Recepty

Kuba - recept

Ingredience:  

200 g ječných krup, 300 g čerstvých pravých hřibů- dubáků, nebo hrst sušených hub, případně mražených, jinak konzervovaných – ale ne s octem, 1 středně velkou cibuli pokrájenou na kostky, 2-3 stroučky česneku, majoránku, mleté černé koření, vepřové sádlo, voda.

Postup přípravy: Kroupy několikrát propláchneme teplou vodou , sceděné dáme do pekáče , zalijeme čistou vodou asi 2,5 cm nad kroupy , přidáme 2 plné lžíce sádla , osolíme a dusíme na 180 stupnů v troubě 45-60 minut , 2x promícháme . Na vepřovém sádle orestujeme cibuli , na plátky nakrájené hřiby do měkka , okořeníme solí a mletým černým kořením . Přidáme ke kroupám , dochutíme majoránkou , přelisovaným česnekem , promícháme a zapečeme spolu v troubě asi ještě 15 minut . Podáváme kyselou okurku.

Kapr pečený na másle

Ingredience:

750 g kapra,100 g másla, citrón, zelená petrželka 

Postup přípravy: Porce kapra osolíme, na vnější straně nařízneme, do řezu dáme kolečko citrónu (bez kůry). Na rozpuštěném másle opečeme na pánvi, nebo v troubě. Během pečení přeléváme tukem a ke konci pečení vypečenou šťávu rozředíme trochou horké vody. Zakapeme citrónem a lejeme přes porce ryb na míse. Zdobíme zelenou petrželkou.

Bramborový salát bez majonézy

Ingredience:

Brambory,kořenová zelenina (mrkev, celer, petržele - jen kousek), cibule,steril. okurky, plnotučná hořčice, sůl, pepř, steril. okurky, olej 

Postup přípravy: Uvařené brambory po vychladnutí oloupeme a přetlačíme přes tlačítko na brambor. salát nebo nakrájíme na kostičky. Zeleninu uvaříme, ale pozor neměla by být úplně měkká, nakrájíme na kostičky. Stejně tak nakrájíme i steril. okurky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji vařící vodou. Nakrájenou zeleninu, okurky a cibuli přidáme k bramborům, všechno polijeme 1 - 2 lžícemi dobrého oleje, přidáme 1-2 lžičky hořčice, dochutíme solí a pepřem a můžeme zalít trochou laku z okurek. Bramborový salát je velmi chutný, lehce stravitelný a lak z okurek navodí tu správnou chuť.

Skupina(y): sacharidy-a-neutrální

Těstoviny a lá Italia

Ingredience:

Pro 2 osoby: 200 g těstovin (špagety nebo makróny), 125 g mozzarelly, 80 g eidamu, 100 g rajčatového protlaku, 3 lžíce sladkého kečupu, střední cubule, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, slunečnicový (olivový) olej, čestvá bazalka 

Postup přípravy: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme. Na pánvi s olejem restujeme na drobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme nakrájený česnek, zalejeme trochou vody, přidáme protlak, kečup a sojovou omáčku - vše promíchat a nechat přejít varem. Těstoviny přelijeme hotovou omáčkou, poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou a na hrubo nastrouhaným eidamem, ozdobíme jemně nasekamou bazalkou. :-)

Skupina(y): sacharidy-a-neutrální

Košické řízky

Ingredience:

600 g telecího masa (pro 4 osoby), 250 g šunky, 4 vejce, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, olej 

Postup přípravy: Maso nakrájejte na plátky, okraje nakrojte, naklepejte, osolte a na oleji opečte po obou stranách. Na malé pánvi připravte za stálého míchání smaženici z vajec a ze smetany. Mírně osolte. Na troše oleje opečte plátky šunky. Opečené maso rozložte na talíř, na každý dejte trochu smaženice a překryjte ji plátkem šunky. Řízky můžeme konzumovat se zeleninovým salátem.

Skupina(y): bílkoviny-a-neutrální

Pohanková kaše s ovocem

Ingredience:

250 g pohanky, 4 jablka, šťáva z 1/2 citronu, 1 bílý jogurt, 1 lžička skořicového cukru nebo skořice, 1 lžička másla, med, lístky meduňky 

Postup přípravy: Jablka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je do kastrolu, zakapeme citronovou šťávou, posypeme skořicí, přimícháme máslo, nepatrně podlijeme a odusíme doměkka. Pohanku spaříme horkou vodou, dáme ji do kastrolu, zalijeme zhruba dvojnásobným množstvím vody a zvolna uvaříme na kaši. Do ní pak vmícháme polovinu jablek a podle chuti med. Rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a ozdobíme zbytkem jablek a lístky meduňky.

Skupina(y): sacharidy-a-neutrální

Těstoviny se strouhankou

Ingredience:

3 hrsti rozlámaných špaget nebo makaronů, lžíce soli, lžička másla, 2-3 lžíce strouhanky 

Postup přípravy: Ve velkém kastrole přivedeme do varu osolenou vodu, vhodíme do ní špagety a po chvíli je ode dna zamícháme. Vaříme pomalým varem asi 12-15 minut. Hotové propláchneme horkou vodou a omastíme. Na talířích je posypeme nasucho opraženou strouhankou.

Skupina(y): sacharidy-a-neutrální

Houby s kečupem

Ingredience:

Kloboučky hub (křemenáčů, praváků, kozáků apod.),olej, kečup, sůl, kmín, pepř, karí koření. 

Postup přípravy: Očištěné a na větší kousky překrájené kloboučky hub opečeme dozlatova v rozpáleném oleji, posypeme kmínem, osolíme a okořeníme. Uložíme na talíře a pokapeme pikantním kečupem. Můžeme podávat se slaným pečivem a s čerstvým zeleninovým salátem.

Skupina(y): neutrální

Zeleninova polévka

Ingredience:

Brokolice,  mrkev, mražena zelenina (Mochovska), kari, rasca- kmin, černé koření -pepř, sůl, olivový olej 

Postup přípravy: Na oleji prudce opražíme mraženou zeleninu, nakrajíme si mrkev, brokolici na větší růžičky.Postupně přidáme mrkev, opražíme brokolici. Přidáme koření. Zalejeme vodou a vaříme do měkka a potom odstavíme. Dosolime.

Skupina(y): neutrální

Recepty pro kombinovanou stravu

Žemličky s ořechy a rozinkami

Ingredience:

200 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g mouky špaldy, 100 g smetany, 1 kostka kvasnic, 2 lžíce medu, 3 lžíce rozinek, nakrájených 15 půlek vlašských ořechů, 2 žloutky, 2 lžíce másla, mořská sůl. 

Postup přípravy:Pšeničnou a špaldovou mouku smíchejte, uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijete smetanu s míchanou s 60 ml vody. Do smetany rozdrobte kvasnice, přidejte med. Nechte vykynout kvásek. Přidejte máslo, trošku osolte a zpracujte těsto. Nechte vykynout na teplém místě. Nakonec do vykynutého těsta přidejte rozinky a oříšky. Z těsta vytvarujte bochánky, které na plechu potřete žloutkem, pečte zhruba 20 minut při 170°C.

Borůvkový koktejl

Ingredience:

100 g lesních borůvek, 2 lžíce javorového sirupu, 400 ml podmáslí. 

Postup přípravy: Borůvky rozmixujte s javorovým sirupem a vychlazeným podmáslím.

Špaldové placičky

ingredience:

100 g šrotované špaldy, 250 ml zeleninového vývaru, 1 svazek jarní cibulky, 1/2 lžičky tymiánu, 1 žloutek, mořská sůl. 

Postup přípravy:Špaldu zalijte zeleninovým vývarem a nechte po dobu 10 minu máčet, potom špaldu přiveďte k varu, stáhněte z plotny a nechte dalších 10 minut odpočívat. Vychladlou špaldu smíchejte s nakrájenou cibulkou, tymiánem, žloutky a solí. Z těsta tvořte malé placičky, které opečte na rozpáleném oleji.

Špenátová polévka

Ingredience:

300 g listového špenátu, 350 ml zeleninového vývaru, velká cibule, stroužek česneku, 50 ml smetany, lžíce olivového oleje, bylinková sůl. 

Postup přípravy:Očištěný a omytý špenát do hrnce, ve kterém si rozehřejete olej a necháte na něm zesklovatět cibuli s česnekem, přilijete zeleninový vývar a smetanu. Nechte přejít varem, rozmixujte. Polévku dochuťte solí.