Olivový olej

Výrobci používají přes 40 různých způsobů výroby olejů. Za studena  lisované oleje jsou zdravější . Ořechy a semena  se pod velkým tlakem drtí ( aniž se předtím zahřejí) olej se takto získává za použití vysokých teplot , takže  někteří výrobci ochlazují lisovaný olej studenou vodou.

Olivový olej tvoří základ mezi tuky .U obyvatel Středomoří je zaznamenám nižší výskyt  chronických nemocí a delší věk oproti ostatním Evropanům.Přestože v některých místech může být spotřeba tuků vyšší než doporučených 30% z celkového příjmu energie ,spotřeba rafinovaných olejů je nízká a většina příjmu tuku pochazí z olivového oleje.Olivový olej  je bohatý na mononenasycené tuky  omega - 9 ,které  mají protizánětlivý ůčinek ,snižují poškození cev a harmonizují tuky v krvi. Je důležitý pro metabolismus ,obsahuje antioxidanty,vitamíny , zejména E a K ( olivový olej je druhým nejlepším zdrojem energie),eterické oleje ( propůjčují jedinečné aroma ) , železo přírodní barviva - chlorofyl ,beta - karoten . Je zdrojem  přírodních antioxidantů zpomalujících stárnutí , působí protizánětlivě proti srdečním nemocem ,snižuje riziko cukrovky . Působí proti nádorům zejména prsu ,prostaty a tlustého střeva .Olivový olej  vhodně nahrazuje jiné rostlinné ,méně zdravé oleje , margaríny , máslo i sádlo . Kvalitní olivový olej je vhodný nejen do studené kuchyně , ale také na tepelnou přípravu pokrmů.Správný výrobní postup , založený na včasném ručním sběru  a mechanickém lisování , zachovává zdraví prospěšné látky , které se v mnoha průměrných až podprůměrných olivových olejích nenacházejí. Hořkost značí vysoký obsah zdravých polyfenolů , prospěšných pro zdraví. Nízká kyselost uchovává stabilitu oleje .Olivový olej má poměrně vysoký bod varu ,je tady vhodný na restování , smažení , vaření . Vybírejte  extra panenský olivový olej , pokud můžete bio. Obdobně jako olivový olej působí avokádový a ořechový olej ,zejména makadamový.

 

Zdravé oleje 

Je - li to možné , vybírejte nerafinované , za studena lisované. Zpracování oleje ovlivnuje kvalitu , dobu trvanlivosti a obsah prospěšných látek . Z olejů působících protizánětlivě  doporučuji extra panenský olivový (lépe bio ) , kokosový olej , avokádový , makadamový , sezamový olej, do salátů  extra panenský olivový olej , černorybízový , dýnový , lněný a konopný olej .