Záda

19.08.2018 19:24

Obrácené upažování na pec-decku

Na tento cvik již delší dobu existují i speciální přístroje, ale jak vidíte na fotografii,není problém jej zvládnout na klasickém pec-decku. Posadte se čelem k opěrce přístroje (tak by měla být nastavená pokud možno co nejvíce kolmo), sevřete ruce v pěst a palcovou stranou zatatých pěstí tahejte páky vzad.Trup zůstává po celou dobutrvání cviku u opěrky.Neopírejte se hlavou ,at si neporaníte krční páteř.Samotný pohyb vychází z ramenního kloubu a není rozsahem příliš velkýSoustředte se na oblast mezi lopatkami.Při překonání zátěže během pohybu vzad vydechujte.

Zaměření:Zatíží svalové skupiny souhrnně nazývané mezilopatkové svaly.Jejich velkou nectností je tendence velmi rychle ochabovat ,čímž přispívají,spolu se zkrácenými prsními svaly ,ke špatnému držení těla(kulaté záda).

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pákové veslování(přítahy T činky)

Opět jeden z legendárních cviků. Původní provedení spočívalo v naložení závaží na velkou činku jen na jedné straně a v zapření druhého konce do rohu místnosti či jiného vhodného místa. Žerď byla držena střídavým úchopem

dlaněmi k sobě, případně za úzký adaptér podvlečený pod ní.V současné době lze v posilovnách nalézt k tomuto účelu zkonstruovaný stroj různého provedení, princip cviku ovšem zůstal stejný.Ve stoji rozkročném, se žerdí vedenou mezi nohama, předkloňte trup do přibližně vodorovné polohy - záda držte rovná nesmíte se pod vahou nářadí ohnout. Příčné držadlo činky uchopené úzkým či středním úchopem nadhmatem(případně za úzký paralelní adaptér)přitahujete k trupu až po dotyk držadla nebo kotoučů.Lokty rukou lehce odtahujte do stran . Nesmíte si pomáhát pohybem trupu(hrozí nebezpečí zranění bederní páteře).Směrem dolů nádech , směrem opačným výdech.