Specifika pro bodybuilding

27.08.2018 19:25

Jaký jste typ?Jste štíhlý, svalnatý nebo máte nadváhu?Většina z nás je kombinací ruzných typů s převažujícími znaky.Je geneticky předurčené,ke kterému z nich inklinujeme,avšak tréninkem a vhodnou dietou můžeme svůj vzor podstatně změnit. Ano,mezomorfové jsou ve výhodě.Mají od přírody nejlepší těla a k tomu jsou schopni dosahovat největší  svalové přírustky.Jestli nejste mezomorfem tak není důvod k zoufalství.Všichni bez ohledu na tělesný typ,můžeme získat svalnaté tělo. Málokdo si uvědomuje,že ani všichni současní kulturističtí šampioni,jako je Lee Labrada,Flexe Wheeler,kteří přebudovali svoji ektomorfní postavu na masivní těla.

Ektomorf  - štíhlá postava ,kratší úzký trup,dlouhé ruce a nohy ,dlouhé tenké svaly .Většinou rychlý metabolismus.

Mezomorf  - atletická postava,velký hrudník,dlouhý trup,pevné svaly,velká síla ,geneticky nadaný (kulturistice).

Endomorf  - mohutná postava ,kulatý obličej,krátký krk,větší množství tuku,který pokrývá svalnatou postavu.

Trénink

Ektomorf  - zařadte do svých tréninků základní těžké cviky( mrtvý tah ,bench - press, dřepy),vyhýbejte se většímu množství izolovaných cviků.Celé tělo procvičujte1x týdně 2-3 svalovými partiemi v 1 tréninku.Mějte dostatečnou pauzu až 3 min. mezi těžkými cviky v tréninku.Snažte se omezit aerobní aktivitu,snažte se pravidelně zvyšovat zátěž. 

Mezomorf  - není problém co se týče přírustku svalové hmoty a symetričnosti těla.Doporučuji těžké  a tvarovací cviky.Tréninková jednotka 60 min  s minimem oddechového času mezi sériemi 1-2 min.

Endomorf  - častý trénink s množstvím sérií a opakováni s krátkými odechovými intervaly do 1min.V každém tréninku odcvičte 2-3 cviky na svalovou partii(břicho každý den).Pravidelně obměnujte tréninky a pravidelně šokujte tělo změnami.Zařadte pravidelnou aerobní  aktivitu pro podporu spalování tělesného tuku.

Výživa

Ektomorf  - hlavním úkolem je zvýšení tělesné hmotnosti.Základem úspěchu zde bude zvýšený příjem jídla i když nebude chut .Snažte přijímat jídlo každé 2-3hodiny( rýže ,těstoviny,brambory a kvalitní bílkoviny ).Příjem : 4 - 7 g sacharidů na 1 kilogram tělesné váhy, 1,5 - 2,0 g bílkovin na 1 kilogram tělesné váhy , 1 - 1,2 g tuků na 1 kilogram tělesné váhy.

Mezomorf - snažte se o výváženou stravu bohatou na bílkoviny (kuřecí ,hovězí, vepřové)a sacharidy .Konzumujte dostatek tuků (olivový olej,ořechy).Vyvarujte se většímu množství živočišných tuků.Jezte dostatek ovoce a zeleniny.

Endomorf - konzumujte omezené množství tuků,jezte často a v malých porcích pro zrychlení metabolismu.Zkuste si zapisovat množství zkonzumovaného jídla zaden a porovnejte změny na vašem těle.Příjem sacharidů je 3-5 g na 1 kg tělesné hmotnosti.Příjem bílkovin 1,4 - 2,2 na 1 kg tělesné hmotnosti.