E515 - Sírany draselné

29.12.2016 17:06

Charakteristika

Síran draselný se vyskytuje ve směsi se sírany sodnými a hořečnatými. Odděluje se rozpuštěním ve vodě a krystalizací. Jedná se o bílé krystalky nahořklé chuti. Používá se k úpravám kyselosti nebo jako náhrada kuchyňské soli. Minerál se přirozeně nevyskytuje jako čistý. Tvoří směsi se síranem sodným a hořečnatým. Síran draselný je i zdrojem draslíku pro organismus. Dobře se rozpouští ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit prakticky vůbec.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, k aromatizaci potravinářských výrobků, nebo v pivovarnictví jako vodný roztok ke zvýraznění hořkosti. Najdeme ho ve výrobcích s označením nízko - kalorický dresing na saláty, cukrovinkách, sladovém výtažku, Může se používat jako náhražka běžné soli proto jej najdeme v potravinách s nízkým obsahem sodíku, může se používat jako hnojivo nebo detergent.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Některé zdroje uvádějí, že při nadměrné konzumaci může vyvolat krvácení.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. V USA je jeho použití povoleno. Kód CAS: 7778-80-5 pro síran draselný, CAS: 7646-93-7 pro hydrogensíran draselný.