E221 - Siřičitan sodný
23.10.2016 16:56Charakteristika
Konzervační prostředek s protiplísňovým a antibakteriálním účinkem, antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a zeleniny. Chrání kyselinu askorbovou před zničením v ovoci a ovocných džusech. Ničí vitamín B1 v potravinách. Jedná se o suchý, korozivní prášek.
Použití
Používá se při výrobě piva, vína, nealkoholických nápojů. Nalezneme ho ve výrobcích z brambor, sušeném ovoci, marmeládách, džemech, mražených jablkách. Používá se také jako bělící prostředek při sušení ovoce.
Nežádoucí účinky
U citlivých lidí může způsobit astmatický záchvat, bolesti žaludku, bolesti hlavy, nevolnost, průjem, kožní vyrážku. Látka je nebezpečná pro lidi, kteří mají problémy s játry a ledvinami. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů.