E 954 - Sacharin a jeho soli

31.12.2016 14:08

Charakteristika

Sacharin se používá jako umělé sladidlo, zanechává hořkou chuť po požití. Často se používá ve spojení s aspartamem. Sacharin je 200-700 krát sladší než běžný stolní cukr, ale nemá žádný energetický obsah.

Použití

Sacharin se používá do nealkoholických nápoujů, potravin pro diabetiky, nírkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic, stolnícxh sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně nealkoholického a do cukrovinek. Využívá se také do zubních past, ústních vod nebo pomád na rty

Nežádoucí účinky

Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. To však bylo prokázáno pouze u můžů, ne u žen. V USA byla látka nejprve zakázána, poté dočasně povolena než budou provedeny další studie s podmínkou, že potraviny obsahující sacharin musejí být označeny jako nebezpečné a že na testovaných zvířatech způsobili rakovinotvorné účinky. Nakonec v roce 2000 byl sacharin odstraněn ze seznamu rakovinotvorných látek. V kombinaci s některými léky může poškodit sliznice. Lidé s potížemi s močovým měchýřem, by se měli vyhýbat konzumaci sacharinu. Ve výjimečných případech může vyvolat alergické reakce.