E 953 - Isomalt

31.12.2016 14:04

Charakteristika

Isomalt patří do skupiny cukerných alkoholů. Používá se jako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispékává látka. Sladidlo je zhruba o polovinu méně sladší než stolní cukr a obsahuje jen polovinu energie (kalorií), má velmi malý glykemický index. V ústech nezanechává žádnou nepříjemnou chuť. Ve spojení s ostatními cukernými alkoholy se zvyšuje jeho sladivost, proto pro dosažení stejné sladivosti jako běžným cukrem stačí desetkrát menší množství, než při použití stolního cukru. Zvyšuje sladivost syntetických sladidel - aspartamu a acesulfamu K.

Použití

Používá se jako umělé sladidlo do nízkoenergetických potravin, do cukrovinek, zmrzlin, dezertů, džemů, dortových krémů, žvýkaček, čokolády.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky, v těle se přemění z 50% na glukózu, z 25% na sorbitol a z 25% na mannitol. Výhoda Isomaltu je, že oproti běžnému cukru nezpůsobuje zubní kaz. Při nadměrné konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjmy.