E 952 - Cyklamáty
31.12.2016 13:58Charakteristika
Používá se jako umělé sladidlo, které je až 40x sladší než běžný cukr, ale nemá žádný energetický obsah nebo hořkou chuť narozdíl od sacharinu. Je vysoce stabilní při působení tepla, kyselin a zásad, rozpustný v horké vodě.
Použití
Používá se jako umělé sladidlo do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, nízkoenergetických potravin.
Nežádoucí účinky
Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.