E 927b - Močovina

30.12.2016 19:25

Charakteristika

Močovina je produktem metabolismu (aminokyselin) savců obojživelníků a některých ryb, vyskytuje se v lidské moči (přibližně v objemu 20gramů/den. Má formu bezbarvých krystalků bez zápachu, s jemnou slanou chutí. Disponuje schopností dodat pečivu hnědou barvu, např. preclíkům. Z medicínského hlediska funguje močovina jako diuretikum (lokální antiseptikum) pro redukci objemu vody v těle. Největší využití má jako hnojivo.

Použití

Používá se jako přídavek do kynutého pečiva, ve víně a ve žvýkačkách (upravuje jejich strukturu)  V lékařství se používá jako lokální antiseptikum. Průmyslově se používá jako hnojivo, složka lepidel, surovina pro výrobu plastických hmot, přísada do cigaret, zubních past.

Nežádoucí účinky

Organizace FDA (Food and Drug Administration v USA) oznámila že použití močoviny ve žvýkačkách v množství do 3% je bezpečné. Jedná se o přirozenou součást metabolismu. V lidském těle se močovina vstřebává jen ve velmi malém množství. Hladina močoviny do 96 mg/100 ml nevyvolávají žádné toxické účinky. Při požití množství nad 150 mg/100 ml se mohou objevit příznaky nechutenství, nevolností, zvracení. U většiny testovaných osob byla však hladina do 300 mg/100 ml snášena velmi dobře, bez potíží. Může dráždit kůži.