E 901 - Včelí vosk

30.12.2016 18:36

Charakteristika

Včelí vosk je směsí esterů mastných kyselin a mastných alkoholů, uhlovodíků a volných mastných kyselin. Obsahuje též menší množství volných mastných alkoholů. Používá se jako ochranný film na ovoci, ve žvýkačkách nebo ve výrobcích s příchutí medu. Bílý vosk je bílá nebo žlutavě bílá pevná látka, která je v tenké vrstvě průsvitná a slabě charakteristicky voní po medu. Žlutý vosk je žlutá nebo světle hnědá pevná látka, která slabě charakteristicky voní po medu.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Najdeme jej v sušeném ovoci, v ořechových jádrech, pekařských výrobcích, v sýrech a kávě nebo žvýkačkách, dále jej najdeme ve výrobcích s příchutí medu. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Najdeme jej i v krémech a dalších kosmetických přípravcích, kde stejně jako u ovoce ochraňuje slupku tak v lidském těle ochraňuje pokožku, rty a podobně.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Pouze u alergiků nebo citlivých osob může vyvolat alergické reakce, proto se doporučuje obezřetnost. Je neškodnou a bezpečnou látkou, která akceptována i alternativními směry vyřazující živočišné produkty.