E 640 - Glycin

30.12.2016 16:58

Charakteristika

Glycin je nejjednodušší aminokyselina. V přírodě se nachází v mnoha rostlinných i živočišných bílkovinách. Nejvíce je obsažen v kolagenu a elastinu. Glycin je neesenciální aminokyselina, vzhledem bílá krystalická látka. Má sladkou chuť.

Použití

V potravinářském průmyslu má glycin široké využití: používá se jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Pro svou sladkou chuť je glycin používán k maskování pachuti sacharinu a aspartamu. Využívá se také pro své želírovací schopnosti. Používá se při zdobení cukrovinek a v čokoládě a jako přísada v alkoholických nápojích. Je to antioxidant s využitím jako přísada proti žluknutí tuků a olejů. Spolu s kyselinou askorbovou urychluje glycin uzení bez použití dusitanů. Glycin obsahují i proteinové nápoje a doplňky stravy. Jako pufr působí proti překyselení žaludku. Je znám také jako příměs do krmiv pro domácí a hospodářská zvířata.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky glycinu jako potravinové přísady nejsou známy. Některé zdroje uvádějí mírnou toxicitu při požití vysokých dávek, projevující se jako vyčerpání organizmu. Glycin je inhibiční neuropřenašeč v centrální nervové soustavě: vysoké dávky podávané dlouhodobě pokusným zvířatům vedly k smrti poškozením nervové soustavy.