E 635 - Disodné ribonukleotidy

30.12.2016 16:55

Charakteristika

Vyskytuje se přirozeně ve všech tkáních. Je to směs disodné soli inosin-5´-monofosfátu a disodné soli guanosin-5´-monofosfátu, tedy směs přísad E 631 a E 627.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, v koláčích, plněných masem, zeleninou nebo ovocem, výrobcích rychlého občerstvení. Znásobuje chuťový účinek glutamanu sodného a velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt).

Nežádoucí účinky

Může způsobit astma, hyperaktivitu, vyrážku na pokožce do 30 hodin po jídle, obsahujícím tuto přísadu. Dále otoky rtů, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Přísada je nevhodná pro děti. Lidé s oslabeným organismem, lidé trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním (astma), lidé se sklonem k dně a urologickým problémům a lidé s nesnášenlivostí k aspirinu (kyselině acetylsalicylové), by se měli této potravinové přísadě vyhýbat.