E 628 - Guanylan draselný

30.12.2016 14:47

Charakteristika

Didraselná sůl kyseliny guanylové, nukleové kyseliny RNA, hojně rozšířená v přírodě jako součást rostlinných i živočišných buněk.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Používá se však mnohem méně než guanylan sodný. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin (zeleniny). Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Nežádoucí účinky

Lidé s přecitlivělostí na aspirin ( kyselinu acetylsalicylovou) by se měli této přísadě vyhnout. Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Guanylan draselný může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.