E 626 - Kyselina guanylová

30.12.2016 14:40

Charakteristika

Kyselina guanylová je součástí nukleové kyseliny RNA. Je známá též pod názvem guanosin monofosfát, nebo GMP. 

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména společně s jejími solemi guanylany. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, masných výrobků, konzervovaných potravin. Je součástí aromat.

Nežádoucí účinky

Kyselina guanylová i její soli guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se měli těmto přísadám vyhýbat.