E 624 - Glutaman amonný

30.12.2016 14:31

Charakteristika

Amonná sůl kyseliny L-glutamové. Bílá krystalická látka bez vůně, s charakteristickou masovou chutí. Pro tuto další chuť byl přijat název „umami“. V přírodě se nachází v některých houbách a mořských řasách, ve zralých rajčatech, v sójových bobech.

Použití

V potravinářském průmyslu je glutaman amonný používaný jako dochucovadlo –látka zvýrazňující chuť a vůni. Je však mnohem méně používanou a známou přísadou než glutaman sodný. Používá se spolu s glutamanem hořečnatým, vápenatým a draselným jako náhrada kuchyňské soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových dietách a potravinách. Dodává potravinám výraznou masovou chuť. Může být přidáván do různých kořenicích směsí a instantních a konzervovaných pokrmů, jako glutaman sodný, E 621.

Nežádoucí účinky

Glutaman amonný má podobné vlastnosti jako glutaman sodný. Jeho nežádoucí účinky jsou mnohem méně prozkoumané. Je pravděpodobné, že vyvolává také podobné zdravotní problémy. U citlivých osob může vyvolat bolesti hlavy, celkovou slabost, zvracení a křeče v břiše. Glutamanu by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy, děti, staří lidé. Mohou být poškozeni i lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti, lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou). Strava s glutamanem by neměla být podávána ve školních jídelnách a nemocnicích.Viz glutaman sodný, E 621.