E 620 - Kyselina l-glutamová

29.12.2016 21:28

Charakteristika

Neesenciální aminokyselina. Tato aminokyselina jakožto stavební prvek bílkovin se nachází v lidském těle ve svalech, mozku, v orgánech, krevní plazmě. Je nezbytná k zajišťování nejrůznějších funkcí organizmu. Nachází se zde společně s glutamany, což jsou její soli.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, a jako antioxidant. Využívá se jako levná náhražka dražších surovin. Dodává potravinám masovou chuť, zlepšuje chuť piva. Používá se hojně v mnoha kořenících směsích, instantních pokrmech jako jsou polévky a omáčky, v konzervovaných jídlech, zejména zelenině, v želatinových desertech a želé, ve zmrzlinách. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb a uzeninách. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky ) a slouží jako náhrada soli. Kyselina glutamová se používá také ve vlasové kosmetice, kde je součástí přípravků k trvalé ondulaci.

Nežádoucí účinky

Nejčastěji se uvádějí bolesti hlavy, trávicí potíže, zvracení, astma, poruchy spánku. Může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.