E 578 - Glukonan vápenatý

29.12.2016 21:18

Charakteristika

Jedná se o vápenatou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant nebo látka napomáhající zpevňovat potraviny během konzervování. Jedná se o bílý prášek nebo granule, bez chuti a zápachu, na vzduchu je látka stálá.Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Najdeme jej v prášcích na přípravu pudingů, v pudingu nebo v sypkých směsích na přípravu nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.