E 575 - Glukonolakton

29.12.2016 21:09

Charakteristika

Látka, která se používá jako antioxidant (váže některé kovy, zabraňuje srížení hořčíku a vápníku, brání růstu některým mikroorganismům. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá se jako okyselující látka, antioxidant zvyšující účinnost dalších antioxidantů. Najdeme jej v nápojích (například sirupech, ve vínu kde zabraňuje vzniku zákalů), ve směsích na výrobu sladkých těst, kde funguje jako kypřící látka. Najdeme jej také v salámech, jogurtech, tofu. Dále může sloužit jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.