E 570 - Mastné kyseliny

29.12.2016 20:51

Charakteristika

Mastné kyseliny představují směs organických kyselin, vyskytují se vázané v tucích a získávají se s rostlinných a živočišných tuků. Jedná se o tvrdou bílou nebo nažloutlou, lesklou krystalickou látku popřípadě bílý až žlutavý prášek. Má slabou vůni a chutí připomíná lůj, dobře se ropuští ve vodě. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá se jako máslová příchuť, najdeme ji ve vanilkové esenci, žvýkačkách jako zvlhčující látka. Dále snižuje pěnivost a funguje jako lubrikant. Ačkoli kyselina a stearany jsou komerčně získané z rostlinných zdrojů, nelze vyloučit používání živočišných tuků (včetně vepřového a hovězího masa). Pouze výrobce může poskytnout informace o původu (ovšem na obalu se běžně neuvádí). Proto se nedoporučuje ke konzumaci pro soby, jimž jejích víra nebo přesvědčení nedovoluje jíst zvířecí produkty (například pro vegany, vegetariány, muslimy, židy, Hindy a podobně) ovšem konečné rozhodnutí záleží na konkrétní osobě. 

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.