E 553a - Křemičitan hořečnatý

29.12.2016 20:03

Charakteristika

Jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice.

Použití

Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů, v čokoládě, pečivu, nebo ve žvýkačkách. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.