E 530 - Oxid hořečnatý

29.12.2016 19:28

Charakteristika

Oxid hořečnatý slouží k úpravě pH, používá se jako zpevňující, protispékavá nebo pomocná látka. Považuje se za bezpečný. Je zdrojem hořčíku a ten je nezbytný pro lidské zdraví. Vyskytuje se v podobě velmi objemného bílého prášku (označovaného názvem „lehký“ oxid hořečnatý) a vedle toho též jako relativně hutný bílý prášek, známý jako „těžký“ oxid. Zatímco 5 gramů lehkého oxidu zaujímá objem 40 ml až 50 ml, zaujímá stejné hmotnostní množství těžkého oxidu pouze 10 - 20 ml.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti například u některých potravin, jako mazivo, zdroj hořčíku. Slouží jako neutralizátor pro mražené výrobky, při výrobě másla, kakaa, v konzervovaných potravinách. Pomáhá při výrobě tofu a konzervovaných potravin.

Výroba

Vzniká spálením hořčíkové pásky. Oxid hořečnatý se vyskytuje ve směsi dalších oxidů, čistí se rekrystalizací ve vodě a následně se suší.

Nežádoucí účinky

Oxid hořečnatý se považuje za bezpečný, lze jej použít jako zdroj hořčíku. Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.