E 516 - Síran vápenatý

29.12.2016 17:11

Charakteristika

Používá se jako regulátor kyselosti, plnidlo, nosná a zpevňující látka. Využívá se k obohacování látek o vápník. Přírodní ložiska se nachazí v Evropě a Americe. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Bílý až světle žlutý prášek bez zápachu a chuti. Dobře se rozpouští ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit prakticky vůbec.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako protispékavá a kypřící látka, látka zlepšující a zpevňující těsto, zahušťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovoce, nosič peroxidů pro bělení mouky a sýrů (v některých zemích není povoleno), zabraňuje ztrátám barevnosti. Používá se při výrobě sýrů jako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervovává sladké papriky, rajčata, brambory. Může se použít v zubních pastách jako abrazivum, absorbuje vzdušnou vlhkost – vytvoří hydratovanou sůl a ztvrdne. 

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Některé zdroje uvádějí, že při nadměrné konzumaci může vyvolat krvácení.