E 510 - Chlorid amonný

29.12.2016 13:13

Charakteristika

Bílá krystalická látka nebo prášek rozpustný ve vodě.

Použití

Chlorid amonný se využívá při výrobě chleba jako živná látka pro droždí. Rovněž bělí mouku a zlepšuje vlastnosti těsta, funguje jako regulátor kyselosti a substance zvýrazňující chuť. Používá se zejména v pekařských výrobcích, v ochucovadlech a při výrobě kvasnic. Pro svoji ostře slanou chuť se využívá k výrobě některých slaných druhů lékořicových bonbónů a také zabraňuje tvorbě nežádoucího sirovodíku ve vínu a v pivu. Ve sportu se chlorid amonný používá jako látka upravující tratě na běžecké lyžování.

Nežádoucí účinky

Lidské tělo je na určité množství amonných iontů zvyklé, jelikož jsou součástí metabolismu. V malých množstvích, v nichž se chlorid amonný vyskytuje v potravinách jako přídatná látka, je tudíž bezpečný. Měli by se mu vyhýbat zejména lidé s poruchami činnosti jater a ledvin.