E 509 - Chlorid vápenatý
29.12.2016 13:08Charakteristika
Bílá, jemně krystalická až práškovitá silně hygroskopická látka.
Použití
Tato látka upravuje pH a funguje jako protispékavá a zpevňující látka. Lze se s ní setkat v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných produktech a uzeninách. Používá se jako zpevňující látka v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách, konzervovaných rajčatech a tavených sýrech. Při výrobě sýrů napomáhá srážení mléka a jako potravní doplněk slouží k obohacování potravin vápníkem. Dále změkčuje vodu používanou k výrobě piva a používá se k úpravám pitné a stolní vody. V bezvodé formě je přidáván jako vysoušecí přísada do organických kapalin a plynů.
Nežádoucí účinky
Požití může ve výjimečných případech vyvolat žaludeční nebo srdeční potíže, ale za běžných podmínek se jedná o bezpečnou látku vhodnou jako přísada do většiny potravin.