E 508 - Chlorid draselný

29.12.2016 13:00

Charakteristika

V čistém stavu je to bílá krystalická látka nebo prášek slané chuti dobře rozpustný ve vodě.

Použití

Chlorid draselný se používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost – využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku – a látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.

Nežádoucí účinky

V běžných dávkách je látka neškodná. Podle některých zdrojů se mohou po opakovaném požití ve výjimečných případech objevit malé vředy v trávicím traktu. Vyšší dávky mohou způsobit podráždění žaludku a střev, projímavé účinky, slabost nebo oběhový kolaps.