E 504 - Uhličitany hořečnaté

29.12.2016 12:51

Charakteristika

Bílé práškovité látky.

Použití

Uhličitany hořečnaté jsou zdrojem hořčíku nezbytného pro náš organismus. Jsou to stabilizátory, protispékavé látky a plnidla přidávaná do sypkých směsí, žvýkaček, cukrovinek, majonéz, instantních polévek a kuchyňské soli, v níž zamezují hrudkovatění. Zároveň jde o látky využívané k výrobě kakaa a ke zpracovávání pitné vody.

Nežádoucí účinky

Jde zřejmě o zdraví neškodné látky bez negativních vedlejších účinků.

Doplňující informace

Uhličitan hořečnatý funguje jako dobrý pohlcovač vlhkosti, takže se využívá ve sportu k lepším úchopům – například v horolezectví nebo v gymnastice. V ČR (celé EU) je jejich použití jako přídatných složek do potravin povoleno; stejná situace je i v USA.