E 503 - Uhličitan amonný

29.12.2016 12:47

Charakteristika

Uhličitan amonný je bílá krystalická nebo práškovitá látka; hydrogenuhličitan amonný je bílý prášek bez zápachu, který je pouze částečně rozpustný ve vodě.

Použití

Uhličitany amonné se používají jako kypřící látky a přísady upravující pH. Objevují se v pekařských výrobcích a prášcích do pečiva; často tvoří kypřící látky ve slaném pečivu a v sušenkách.

Nežádoucí účinky

Lidské tělo běžně snáší určité množství uhličitanových i amonných iontů, protože jde o běžné součásti metabolismu. V menších množstvích – jako přídatné látky do potravin – jsou tedy uhličitany amonné bezpečné. Pokud jde o vyšší množství, ta mohou způsobovat potíže, například podráždění pokožky na rukou při práci s těstem nebo problémy související s nerovnováhou kyselého a zásaditého prostředí v těle.