E 500 - Uhličitany sodné

28.12.2016 19:12

Charakteristika

Pod označení E500 Uhličitany sodné patří následující látky:

Použití

Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin. S uhličitanem sodným se setkáme v pekařských výrobcích, suchých směsích pro výrobu nápojů a v margarínech. Jeho kypřící účinky se uplatňují ve slaném pečivu, chlebech, oplatkách, bábovkách a podobně. Sody se uplatňují při výrobě skla, v papírenském průmyslu, při výrobě mýdel, pracích prostředků a hasicích přípravků.Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.Sekvikarbonát sodný působí jako neutralizátor v másle, smetaně či zmrzlinách a využívá se při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku. 

Nežádoucí účinky

V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.