E 477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami

28.12.2016 18:25

Charakteristika

Bílé voskovité vločky, perličky nebo pevné látky.

Použití

Jedná se o emulgátory a stabilizátory, které se uplaťují při pečení bábovek, dortů a podobných výrobků, v nichž napomáhají smísení tuku s tekutinou, stabilizují vzniklé emulze a podporují spojení vzduchu a tuku. Objevují se v různých tucích, margarínech, majonézách, instantních polévkách a sušeném nebo ochuceném mléku.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. Tyto látky nebyly dříve v ČR povoleny, nyní se smějí přidávat do některých vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků, emulgovaných tuků pro pekařské účely, nemléčných náhrad mléka a smetany, zmrzlin, cukrovinek na bázi cukru, dezertů a přípravků nahrazujících smetanu ke šlehání (platí pro celou EU). Povoleny jsou rovněž v USA.