E 475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami

28.12.2016 18:16

Charakteristika

Žluté či světle hnědé kapaliny nebo polotuhé látky.

Použití

Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Mají vliv na vlastnosti čokolády a pomáhají tvořit hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenství se používají ve sladkých těstech – zlepšují jejich strukturu a zvětšují objem. Objevují se rovněž jako stabilizátory některých nápojů, v mléčných výrobcích, majonézách nebo instantních polévkách.

Nežádoucí účinky

Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V ČR (celé EU) smějí být tyto látky přidávány do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrářských výrobků, emulzních likérů, výrobků z vajec, mléka v prášku, žvýkaček, emulgovaných tuků, sladkostí na bázi cukru a dezertů. V minulosti u nás tyto látky nebyly povoleny, dnes se běžně používají nejen tady, ale i v potravinářství USA.