E 473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

28.12.2016 18:03

Charakteristika

Měkké pevné látky, tuhé gely nebo bílé či našedlé prášky.

Použití

Díky rozhodnutí FDA jsou od roku 1982 využívány jako složky ochranných povlaků na různých druzích ovoce a zeleniny. Rovněž plní roli emulgátorů, stabilizátorů a látek určujících strukturu, což zahrnuje i udržování pěny, a také v pekárenských a cukrárenských výrobcích, mražených krémech, některých omáčkách, salátových zálivkách, práškovém a ochuceném mléku, margarínu, majonézách a žvýkačkách, v nichž zabraňují nadměrné lepivosti k zubům.

Nežádoucí účinky

Látky spadající pod označení E473 jsou v těle štěpeny na přirozené složky potravin – cukry a mastné kyseliny, přičemž zbylé součásti bezpečně procházejí trávicím traktem. Při jejich nadměrném příjmu může ve výjimečných případech dojít ke střevním nebo žaludečním potížím.