E 472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f

28.12.2016 17:53

Charakteristika

Jedná se o širší spektrum sloučenin, jejichž skupenství se pohybuje od čirých a nestálých kapalin, přes bílé či nažloutlé a viskózní až k nahnědlým a světle hnědým; z hlediska pevnějších látek pak tvoří nažloutlé vosky až bílé či světle žluté pevné látky.

Použití

Všechny estery mastných kyselin jsou emulgátory, které zlepšují vlastnosti potravin. Estery A (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou octovou) jsou obsaženy ve ztužených tucích, v práškové šlehačce a používají se k ošetřování mastných výrobků a ovoce před vzdušným kyslíkem. Estery B (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mléčnou) jsou využívány v sypkých směsích pro pečení, v práškové šlehačce a v pekařských výrobcích. Estery C (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou citrónovou) využívá pekařský průmysl, jsou obsaženy v potravinách s vysokým obsahem tuku, zabraňují žluknutí potravin a působí jako antioxidanty. Estery D (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou vinnnou) jsou jako emulgátory využívány velice zřídka. Esterů E (mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou) i esterů F (směsných esterů mono- a digylceridů mastných kyselin s kyselinami octovou a vinnou) se rovněž využívá v pekárenství – ke zpevnění chlebového těsta a dalších výrobků. Estery E se navíc přidávají do tuků a olejů, aby snížily jejich prskavost při zahřátí.

Nežádoucí účinky

Estery procházejí obvyklou látkovou výměnou, s výjimkou esterů typu E, které se v těle nevstřebávají zcela. Jiné nežádoucí účinky estery nemají a jsou považovány za bezpečné látky.