E 470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

28.12.2016 17:30

Charakteristika

Bílé nebo krémově bílé lehké prášky, šupinky nebo polotuhé látky.

Použití

Tyto látky jsou využívány jako emulgátory, stabilizátory a protispékavé látky. Vyskytují se v pekařských výrobcích, jako jsou například bábovky, koláče nebo chléb. V rámci EU se objevují v čím dál větším množství potravin, například v prášku do pečiva, kostkovém cukru či česnekovém a cibulovém granulátu. Některé soli mastných kyselin se používají jako lubrikanty nebo látky zabraňující přichycení. 

Nežádoucí účinky

Soli mastných kyselin jsou běžnými produkty metabolismu tuků, tudíž se nepředpokládá, že by mohly mít na lidský organismus neblahý vliv. Ve výjimečných případech mohou narušit a pozměnit střevní sliznici.