E 466 - Karboxymethylcelulóza

28.12.2016 17:11

Charakteristika

Vyskytuje se v podobě bílého až žlutobílého prášku či zrnek bez zápachu.

Použití

Slouží jako zahušťovadlo v pudincích, různých náplních a pomazánkách, zpomaluje růst cukerných krystalů v cukerných polevách a sirupech, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost sladkých pekařských výrobků. Funguje jako stabilizátor emulzí v salátových zálivkách, polévkách, omáčkách a sýrech, dodává objem a výraznější chuť nízkokalorickým pokrmům a přidává se do nízkokalorických perlivých nápojů, v nichž váže oxid uhličitý. Schopnost karboxymethylcelulózy vázat vodu určuje její využití ve zmrzlinách a jiných mražených sladkostech nebo při rozpouštění želatiny. Používá se jako základ jedlých povrchových filmů, jimiž je ošetřováno ovoce a zelenina, přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů, pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách a kromě toho se objevuje jako přísada v některých salámech.

Nežádoucí účinky

Po konzumaci většího množství této látky mohou u některých jedinců nastat střevní potíže, avšak v běžných dávkách přijímaných v potravinách nevykazuje karboxymethylcelulóza žádné nežádoucí účinky. Je považována za bezpečnou látku.